"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το δίλημμα (Χ.ν., 27-7-23)

 

 

 

 

 

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

 

Ι.-”ΠΙΣΤΗ στην αριστερή ιδεολογία ή άνοιγμα στον πλουραλισμό;” Και για να θυμηθούμε τον Ανδρέα με το “Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημά” του: Γενόμενος “πατροκτόνος” μεταπολιτευτικά ο Ανδρέας, αρνήθηκε να ηγηθεί του κόμματος της ΕΚ (“Ένωση Κέντρου”) που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, ο Γεώργιος Παπανδρέου. Δημιούργησε ένα τελείως νέο δικό του χαρίζοντάς του την ταυτότητα του… σοσιαλισμού που τον καιρό εκείνο (1975-1985) ήταν της μόδας. Δέχθηκε δε τότε στις τάξεις του κινήματός του όλες τις ιδεολογικές αποχρώσεις που ήταν αντίθετες προς τη δεξιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ του Ανδρέα βασιζόταν στη ρήση του Μάο “Αφήστε όλα τα λουλούδια (ιδεολογικά ρεύματα) να ανθίσουν”. Γι αυτό και είχε μεγάλη απήχηση σον κόσμο της αριστεράς-ιδιαίτερα μετά την “Συμφιλίωση” Τσακαλώτου-Βαφειάδη, πρωταγωνιστών του ελληνικού Εμφυλίου (1946-1949). Έκτοτε το ΠΑΣΟΚ είχε αλλεπάλληλες εκλογικές επιτυχίες. Η πρωτοτυπία του Ανδρέα ήταν το “Συμβόλαιο με το Λαό”, με το οποίο έθεσε τις βάσεις του κινήματος που ακόμη υπάρχουν.

ΙΙ.-ΣΗΜΕΡΑ, μετά από μια επώδυνη και πολύχρονη οικονομική κρίση, μια πανδημία που σάρωσε κάθε ιδεολογία, κι έναν πόλεμο που έφερε σε αμφισβήτηση κάθε αριστερή, σοσιαλιστική ή δεξιά ιδεολογία, το ταυτοτικό διχάζει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε λυθεί ήδη από το 2019, όπως τόνισε μεταξύ πολλών και ενδιαφερόντων θεμάτων για το κόμμα σε μια εκ βαθέων συνέντευξη-ποταμό, ο Νίκος Παππάς στο Δ. Δανίκα (“Πρώτο Θέμα”, 24-7-23).

ΕΤΣΙ, πάμε για “κόμμα δομών” (Αχτσιόγλου) ή για ¨”επιτελικό“ (Τσακαλώτος); Για “διευρυμένο” κόμμα (Ν. Παππάς) ή για “κόμμα λύσεων” (Τζουμάκας); Ήδη σημαίνοντα στελέχη άρχισαν ανοικτά να παίρνουν θέση υπέρ τους ενός ή του άλλου υποψηφίου. Μέχρι το Σεπτέμβρη που θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές, οι μέχρι τώρα 4 υποψήφιοι (φωτό, 1) καταμετρούν τους υποστηρικτές τους, ενώ άρχισαν δειλά δειλά να εμφανίζονται και κάποιες δημοσκοπήσεις για την απήχηση που έχουν οι 4 στον κόσμο της αριστεράς.

ΑΝ, όπως είναι φυσικό, ακολουθήσει και δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους, αναμενόμενες θα είναι οι συγκλίσεις των ποικίλων ή ετερόκλητων τάσεων. Προεδρικοί και “ομπρελίστας”, αλλά κι άλλες συνιστώσες μάλλον θα αλληλοϋποστηριχθούν, ώστε να αποκλείσουν “αρχηγικές” αξιώσεις “παρείσακτων” ή ανεπιθύμητων. Οψόμεθα. (Στ.Γ.Κ.)

ΔΕΛΤΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΑΘΕ έντυπη εφημερίδα ή τηλεοπτικός σταθμός, ιστοσελίδα ή blogg, οφείλει εφεξής να αφιερώνει καθημερινά μια στήλη πάνω στο εφιαλτικό σενάριο της ραγδαίας επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα στη Μεσόγειο (φωτό, 2) η οποία γίνεται το επίκεντρο (=hot spot) μιας τρομακτικής θερινής θερμικής έξαρσης, με “θηριώδεις πυρκαγιές” πρωτοφανούς διάρκειας και επικινδυνότητας για λαούς, εδάφη, οικοσυστήματα και θάλασσες, το θέμα επείγει άμεσα.

ΗΔΗ οι προβλέψεις για το κοντινό μέλλον είναι δυσοίωνες: Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, “αναμένονται 15 έως και 20 περισσότερες μέρες (!) πυρκαγιάς μέχρι τα μέσα του αιώνα και 20 έως και 50 περισσότερες μέρες με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς προς τα τέλη του αιώνα”. Σίγουρα, οι μεσογειακές χώρες, εμφανώς λόγω Μεσογείου-κλειστής θάλασσας, θα είναι πιο ευάλωτες. Όχι μόνο σε δασικές πυρκαγιές, αλλά και σε καταστροφές της πανίδας και της χλωρίδας με όλες τις συνέπειες για τις εθνικές οικονομίες των χωρών.

ΕΠΙΣΗΣ, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, οι σημερινές θερμοκρασίες που προκαλούν δυσφορία σε πολλούς από εμας, ενδεχομένως στο μέλλον να αποτελούν μια “ωραία νοσταλγική δροσερή ανάμνηση!” Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε -πολιτεία και πολίτες- είναι ότι ο “πόλεμος” με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος θα έχει θύματα (όπως έχει και τώρα δυστυχώς). Ας ελπίσουμε ότι οι ηγέτες που μας κυβερνούν θα συνέλθουν και θα δράσουν αποτελεσματικά. Όλοι μαζί. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε