"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μίλαν Κούντερα (1929-2023)-Γράφει ο Αντ. Βενέτης

 

 

 

 

 

Θέμα:
KATHIMERINI TODAY Ο Κούντερα, το Κ.Κ. και το απόφθεγμα

Ο Κούντερα, το Κ.Κ. και το απόφθεγμα

  • Η Καθημερινή     22 Jul 2023

Kύριε διευθυντά

 

Οπρόσφατα αποβιώσας Τσέχος αλλά και Γάλλος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, έφηβος ων, με την οδυνηρή εμπειρία της γερμανικής Κατοχής, είχε ενταχθεί στο Κ.Κ. της χώρας του αλλά σύντομα διεγράφη. Παρά ταύτα, όπως οι Δυτικοί γενικά, άργησε να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ σοβιετικής θεωρίας και πρακτικής. Ούτε διέκρινε τις, ούτως ή άλλως, υφιστάμενες ομοιότητες του ηττημένου Γ΄ Γερμανικού Ράιχ και του σοβιετικού καθεστώτος, το οποίο σχεδόν πανομοιότυπα εφαρμόστηκε στις «Λαϊκές Δημοκρατίες».

 

Ετσι επανήλθε στο Κ.Κ. για να εκδιωχθεί για δεύτερη φορά γιατί είχε ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης, στα πλαίσια του καθεστώτος. Το Κ.Κ. όμως δεν επέτρεπε στα μέλη του την ελάχιστη παρέκκλιση από τη γραμμή του κόμματος, σύμφωνα με το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Ετσι διεγράφη για δεύτερη φορά. Το θαμπωμένο πια, ξεφτισμένο και πλάνο ιδανικό της νεότητός του τού πίεζε αφόρητα την ψυχή και την έκφραση. Γι’ αυτό αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία όπου εγκαταστάθηκε οριστικά.

Στη μνήμη λοιπόν του συγγραφέα της «Αβάσταχτης Ελαφρότητας του Είναι» παραθέτω ένα ενδιαφέρον απόφθεγμά του από το δοκίμιο «Η Συνάντηση», κατά το οποίο «αντίθετα με την παιδαριώδη πίστη σε μία πεποίθηση, η πίστη σε ένα φίλο είναι αρετή, ίσως η μοναδική, η ύστατη».

 

ΑΝΤΏΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ

Μοναστηράκι Δωρίδος

 

==============================================================

 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΡΗΣΕΩΝ ΚΟΥΝΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αποφθέγματα του Milan Kundera (1929-2023)

-”Όταν η καρδιά μιλάει, το μυαλό το θεωρεί μεγάλη απρέπεια να φέρει αντίρρηση.”

-”Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.”

-”Η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού.”

-”Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο…”

 


-”Δεν μπορείς να καταλάβεις τίποτα για την τέχνη, ιδιαίτερα τη μοντέρνα τέχνη, αν δεν καταλαβαίνεις ότι η φαντασία είναι μια αξία από μόνη της.”

-”Το να είσαι συγγραφέας δεν σημαίνει να κηρύττεις μια αλήθεια, σημαίνει να ανακαλύπτεις μια αλήθεια.”

-“Το όνειρο είναι η απόδειξη, ότι το να φαντάζεται, το να ονειρεύεται αυτό που δεν έχει υπάρξει, είναι μια από τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου.”

-”Όποιος ζει στην ξενιτιά δεν έχει κάτω από τα πόδια του αυτό το δίχτυ ασφαλείας που απλώνει σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα η χώρα που είναι η δική του χώρα, όπου υπάρχουν η οικογένειά του, οι συνάδελφοί του, οι φίλοι του και όπου μπορεί να γίνει χωρίς κόπο κατανοητός στη γλώσσα που γνωρίζει από τα παιδικά του χρόνια.”

-”Ο έρωτας αρχίζει από μια μεταφορά. Μ’ άλλα λόγια : Ο έρωτας αρχίζει από τη στιγμή που μια γυναίκα εγγράφεται με μια από τις κουβέντες της, στην ποιητική μας μνήμη.”

 


Σχολιάστε