"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κλιματικής αλλαγής επέλαση (Χ.ν., 20-7-23)

 

 

 

 

 

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΗΛΘΕ… ΧΘΕΣ!

  • Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποιεί για κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων καθώς ο καύσωνας αναμένεται να ενταθεί” (Ο Τύπος, 18-7-23)

Ι.-Η ΕΞΑΡΣΗ των πυρκαγιών στη χώρα τα τελευταία χρόνια με τις πολλές φορές τραγικές συνέπειες τους (Μάτι), δείχνει πόσο ανοχύρωτοι είμαστε στις τρομακτικές φυσικές καταστροφές. Οι οποίες εφεξής θα είναι και περισσότερες και εντονότερες και δυστυχώς με μεγαλύτρη χρονική διάρκεια. Μελλοντολόγοι προβλέπουν πως, με την επερχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας, τα σημερινά φαινόμενα θα αποτελούν μια “κανονικότητα”!

ΕΤΣΙ, όπως ήδη γίνεται, οι ειδήσεις για τις ραγδαίες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στη φύση (φωτό, 1), θα είναι πρώτες. Ειδικότερα, στο Βόρειο Ημισφαίριο στο οποίο ανήκουμε (Ευρώπη, Κίνα, ΗΠΑ, Καναδάς, Ινδία κ.ά.) οι σφοδροί καύσωνες με τις υψηλές θερμοκρασίεες θα αναγκάσουν τις κυβερνήσεις “πολλών χωρών να λάβουν δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν το κύμα της ακραίας ζέστης αλλά και οι πυρκαγιές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή”.

ΚΙ ΟΜΩΣ! Ενώ δίνεται κατ’ επανάληψη η ευκαιρία στους αρχηγούς κρατών (από το 1970 επισημαίνεται η περιβαλλοντική καταστροφή) “να κάνουν κατι” για τη μείωση της θανατηφόρας κλιματικής αλλαγής καθώς και της περιβαλλοντικής καταστροφής, αυτοί “περί άλλα τυρβάζουν”. Συνεπώς, οι λεγόμενες ευγενικά “θερμικές εξάρσεις” που όταν διαρκούν για μέρες αποκαλούνται και “θερμικές νησίδες”, ήλθαν για να μείνουν. Με τις δραματικές τους μελλοντικές επιπτώσεις (κλιματικοί πρόσφυγες και αύξηση θανάτων). Επίσης, είναι βέβαιο πως η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί και οι καύσωνες το 2100 θα διαρκούν για 2 μήνες, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Είδικά η Μεσόγειος κινδυνεύει να γίνει “λίμνη καυσώνων”. Το θέμα είναι, αν το ανθρώπινο γένος θα αντέξει ένα τόσο δυσοίωνο περιβάλλον. Και έως πότε. Δεν είναι μακρινή η μέρα που θα λέμε “Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα!”

 

ΙΙ.-Ενας από κορυφαίους διαφημιστές στην ιστορία, με 20 (από τις οποίες οι 19 επιτυχημένες) εκλογικές καμπάνιες, ο Γάλλος Ζακ Σεγκελά, περιγράφει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο όλα όσα αξίζει να συνειδητοποιήσουμε για την κλιματική αλλαγή και την εποχή μας. Σ΄ένα του κείμενο-μανιφέστο είχε παλαιότερα συστήσει τα πιο κάτω:

Σήμερα πρέπει να φάμε λιγότερο κρέας και ψάρι. Να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο νερό. Να προτιμήσουμε το ποδήλατο από το αυτοκίνητο. Να ξεχωρίσουμε την ανακύκλωση από τα υπόλοιπα σκουπίδια. Να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού. Και κάτι που δεν λέει κανείς, να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε 24 ώρες το 24ωρο τους υπολογιστές”. Στοιχειώδη και καθημερινά μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν από όλους μας, χωρίς να περιμένουμε καμιά κυβερνηση να τα επιβάλει. Επειδή είναι αυτονόητα και σωτήρια για όλους μας. (Στ.Γ.Κ.)

==============================

Μικροπολιτικά ανώδυνα.

 

-(ο εξοπλισμός μιας χώρας) Κάθε χώρα που εξοπλίζεται, το κανει προκειμένου να υπερασπιστεί τα σύνορά της (Ελλάδα), ή να επεκτείνει τα συμφέροντά της (Τουρκία). Όταν αποτυγχάνει η διπλωματία, ο μόνος τρόπος να αυτοπροστατευτείς είναι ο διαρκής εξοπλισμός σου. Καλή είναι η προκάτ “ειρήνη”, αλλά δυστυχώς ζούμε σε φιλοπόλεμο κόσμο. Γι αυτό και η λατινική ρήση είναι πάντα επίκαιρη (“Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο”). Και όχι μόνο αυτό. Στο σημερινό κόσμο κανείς δεν είναι σε θέση να πολεμήσει μόνος του. Ο κάθε εμπλεκόμενος διαμορφώνει εκ των προτέρων τις συμμαχίες του, συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, επικαλείται το διεθνές δίκαιο, έστω κατά το δοκούν. Ένας πόλεμος αρχίζει κάπως έτσι και κάπως έτσι τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με αλληλοϋποχωρήσεις. Συνεπώς, το αν εξοπλίζεται η χώρα μας, καλώς το πράττει τη στιγμή που ο Τούρκος καραδοκεί.

 

-(προτάσεις και “προτάσεις”) Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μίλησε στην ΚΕ του κόμματός του (17-7-23) για τη δική του πρόταση αναφέροντας ότι «είμαστε κομμάτι και των κεντρώων και των κεντροαριστερών και των αριστερών στην ταυτότητά μας και απευθυνόμαστε σε όλους τους μετριοπαθείς και κεντρώους και προοδευτικούς πολίτες». Και όποιος, κατάλαβε κατάλαβε! Τί είναι τελικά το υπό ανασύσταση κόμμα του; Μία “ολίγη, απ’ όλα;” Ή μήπως για την ώρα ένας αχταρμάς ιδεών, ιδεοληψιών και αριστερών που αλληλοτρώγονται υπογείως; (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε