"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Για “Τα παιδοπολίτικα” (βιβλίο) γράφουν οι Ρούλα ΓΕΩΡΓΑΤΣΟΥ και Νίκος ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΙΔΗΣ

 

 

 

 

1.-ΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΑΤΣΟΥ

 

[Από αγαπημένη συμφοιτήτρια στο ΑΠΘ, τη ΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΑΤΣΟΥ, η οποία με “ανακάλυψε” μέσω της εφημερίδας “Καθημερινή”, η παρακάτω επιστολή. Με λίγα αλλά μεστά λόγια πάνω στο βιβλίο μου “Τα Παιδοπολίτικα-από την απώλεια στην καταλλαγή”-Χανιά, 2003-και με πολλές θερμές δικές μου ευχαριστίες]:

 

 

Διάβασα,ρούφηξα το “πόνημά” σου,

θύμισες τρυφερής και όχι μόνο ηλικίας:

μιά γρήγορη ματιά να μπώ στο θέμα και μετά με ηρεμία να το “χωνέψω”.

Συγκινήθηκα, έκλαψα, μειδίασα, αναλογίστηκα πόσα λίγα γνωρίζουμε για τον διπλανό μας, πόσο η ζωή μας μάς παρασέρνει στα δικά της μονοπάτια με ορμή και μας κλείνει τα μάτια στα προβλήματα των άλλων.

Αισθάνομαι περήφανη που σε συνάντησα “εκείνα τα χρόνια”, έναν αγωνιστή της ζωής (σε έχω κατατάξει στα παραδείγματα της ζωής μου, όταν με πιάνουν οι μαύρες μου), σε έφερα παράδειγμα στον μεγάλο μου εγγονό, όπως και τον παππού του.

 

Υποσχέθηκε να διαβάσει την ιστορία σου, και θα το κάνει.

Με τιμά η φιλία σου.

 

Υ.Γ. Στη φωτογραφία δίπλα στη Φρόσω, ποιός είναι αυτός με τα γυαλάκια; Θα σου στείλω τη φωτογραφία με τον Bruno Demory, όταν με βοηθήσει το” κοινό”.

 

je t’ embrasse (ορίστε και τα γαλλικά)

 

Ρούλα Γεωργάτσου (καθηγήτρια Ξ.Γ., συμφοιτήτρια στη Γαλλική Φιλολογία, ΑΠΘ, 1961-1965)

================================================================================

 

 

2.- ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΙΔΗΣ

 

[Όσο για τον φίλτατο Νίκο Καραπιπερίδη, συνεχίζει να μου αποκαλύπτει πτυχές του παραπάνω βιβλίου που, όπως μου εξομολογείται τηλεφωνικά, τον “αφύπνισε”! Να είναι καλά πάντα και να χαίρεται ό,τι αγαπά]:

 

 

Βεβαιότητες

 

 1. Για τη ΣΕΒΑΣΤΗ, την αδερφή σου

Συμβαίνει σπάνια κι είναι ευτυχισμένη στιγμή μια και μόνο φράση να εκφράζει την ποιότητα ενός ανθρώπου. Την ξαναγράφω; «Ο Θεός μ’ αξίωσε να φτάσω στα χρόνια που έφτασα κι εγώ θα παραπονιέμαι για τους πόνους μου;». Πόση δύναμη πίστης, πόση ευγνωμοσύνη, πόση μεγαλοσύνη! Τι ανθρωπιά, τι σκέψη, τι πλούτος ψυχής!

 

 1. Για το δάσκαλο

Α) Είμαι σίγουρος ότι ο δάσκαλος Σπύρος Παντρεμένος, αν ζούσε και διάβαζε αυτά που του έγραψες, θα ΄ταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου και θα έκλαιγε από χαρά. Σου το βεβαιώνει ένα «δάσκαλος».

 

Β) Ο σκέψεις σου (=προσόντα δασκάλου) αποτελούν «εγχειρίδιον» για όσους θέλουν να γίνουν καλοί δάσκαλοι. Κι ας το σκεφτούν όσοι θέλουν να γίνουν δάσκαλοι, αν έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν «καθ’ οδόν» τέτοια προσόντα. Αλλιώς δεν θα χαρούν το δασκαλίκι και θα έχουν βάσανο στο μυαλό και στην ψυχή τους.

 

Γ) Στη ζωή μου κατάλαβα ότι για να είσαι καλός σε κάτι (δάσκαλος, γιατρός, μηχανικός, πολιτικός…κλπ) πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις αλλά κι αυτόν για τον οποίο το κάνεις. Μόνο έτσι θα αντέχεις και θα ξεπερνάς τις δυσκολίες και θα πετυχαίνεις, όπως λες, «να χαρίζεις στους άλλους λίγο φως από το φως σου» και να αφήνεις το αποτύπωμά σου στην ύπαρξή τους.

 

ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ : ο αείμνηστος δάσκαλος σίγουρα δεν ήταν τεμπέλης, τιμούσε το ψωμί που έτρωγε και σίγουρα ήταν «καλός ηθοποιός» στην κυριολεξία, αφού εποίησε ήθος στους μαθητές του.

 

 1. Για τις φιλίες τις παιδοπολίτικες

Δοκίμιον περί φιλίας αληθινής αποτελεί το κείμενο. Και σωπαίνω…Μπράβο. Και σκέπτομαι: «ουδέν καλόν αμιγές κακού» και εύχομαι «μακάρι και ουδέν κακόν αμιγές καλού» να είναι πάντα.

 

4 . Τελευταίο

Ό, τι έγραψα, δεν έχει καμιά σχέση με «κολακείες». Δεν ήταν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Ήταν η δική μου αλήθεια και το δικό μου συναίσθημα που γεννήθηκαν εξ αφορμής των δικών σου γραπτών. Και χάρηκα αυτό που έγινε. Κι εύχομαι να είμαστε καλά όλοι «για να ανταμώνουμε» έστω κι έτσι.

Είστε όλοι σας το κάτι άλλο, κάτι σπάνιο, βαθύ, μεγάλο. Όλοι σας μαζί κι ο καθένας χωριστά. Να είστε όλοι καλά.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΙΔΗΣ, Καβάλα 1 – 7 – 23

 


2 Σχόλια

 1. Δημήτρης

  Αγαπητέ Κύριε Καλαϊτζόγλου,
  Ενδιαφέρομαι για το εν λόγω βιβλίο σας.
  Που μπορώ να το βρώ?

  Σας ευχαριστώ πολύ,
  Δ.Κ.

 2. Το βιβλίο είναι αυτοέκδοση και κυκλοφορεί σε λίγα αντίτυπα.
  Διατίθεται μόνο από τον συγγραφέα.
  Επικοινωνία στην ηλεκτρονική του δ/νση
  ή στην ταχυδρομική: Σφακίων 60, 73134, ΧΑΝΙΑ

  Στ.Γ.Κ.

Σχολιάστε