"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Στην πυρά! (από Αντ. Βενέτη)

 

 

 

 

Στην πυρά (Γράφει ο Πέτρος Βενέτης)

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, τόλμησε να εκφράσει άποψη, η οποία δεν ήταν ούτε κομματική, ούτε ιδεολογική.

Αμέσως πήραν φωτιά οι Συριζαίοι και άρχισαν το ανάθεμα.

60 χρόνια προσφοράς έσβησαν απ’ το έρεβος του φανατισμού.

Δεν αναφέρομαι στον Πολάκη, που άνοιξε κανονικό βόθρο και είπε πράγματα και χαρακτηρισμούς, οι οποίοι, εκτός από την χυδαιότητά τους είναι παντελώς αταίριαστοι σε ένα καλλιτέχνη, ο οποίος άφησε ένα έντονο αποτύπωμα στη μουσική αυτής της χώρας.

Ούτε στην κα Ακρίτα, η οποία έστειλε τα ιοβόλα βέλη της για ένα καλλιτέχνη, που δεν μπορεί να συγκριθεί, ούτε με το μικρό του δαχτυλάκι.

Ενδιαφέρον έχει η γενικότερη αντίδραση των «θιγομένων».

Κατ’ αυτούς, ο σωστός καλλιτέχνης είναι κομμουνιστής, εκτός αν είναι ομοφυλόφιλος (ο Χατζιδάκις το είπε, εμείς το ζούμε).

Ο σωστός κομμουνιστής, δεν μπορεί να έχει άποψη πέραν της κομματικής. Παλιά για τέτοιο παράπτωμα, σου έπαιρναν το

Οφίκιο, ή και το κεφάλι. Τώρα απλώς προπηλακίζεσαι από τους εγκάθετους, όχι γιατί ξέφυγες απ’ το μαντρί, αλλά γιατί «χαλάς την πιάτσα».

Ο Νιόνιος περιέπεσε σε πολύ πιο μεγάλη αμαρτία.

Τους ξεγέλασε.

Στα νιάτα του πέρασε και από την ΕΔΑ, όπως χιλιάδες νέοι, που οραματίζονταν να αλλάξουν τα πράματα προς το δικαιότερο.

Κάποιος, είπε περίπου το εξης:

«Αν στα δεκαοκτώ σου δεν είσαι κομμουνιστής, είσαι πολιτικά ανώριμος. Αν στα τριάντα σου συνεχίζεις να είσαι κομμουνιστής, είσαι γενικά ανώριμος».

Και το έργο του δείχνει ότι ο Σαββόπουλος ωρίμασε από πολύ νωρίς.

Στην περίοδο της χούντας ήταν αντιστασιακός.

Γι αυτούς αντιστασιακός = κομμουνιστής.

Διερωτώνται, λοιπόν τώρα, πως ένας αντιστασιακός (= κομμουνιστής) μιλάει θετικά για τον Μητσοτάκη;

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μικρός για να είναι οτιδήποτε την εποχή της χούντας. Ο πατέρας του, όμως, φυλακίστηκε και καταδιωχτικέ, αλλά έδρασε κρυβόμενος, μέχρι την αμνηστία.

Κι άλλοι ήταν μικροί τότε, αλλά οι πατεράδες τους κοίταγαν τη δουλίτσα τους και κονόμαγαν επί χούντας.

Ο Σαββόπουλος έγραψε στοίχους πολύ διεισδυτικούς στα κοινωνικά θέματα, αλλά με τον δικό του σουρεαλιστικό τρόπο.

Έτσι αισθάνονταν ασφαλείς.

«Δικός μας είναι. Τους αστούς λέει καραγκιόζιδες. Των αλλουνών είναι ο πολιτευτής που θα καταγγείλει κι η Θεία Μάρω είναι η Μόσχα».

Τώρα που μίλησε στην καθομιλούμενη και τον «έπιασαν»…

Στην πυρά. Στην πυρά κι αυτός και τα τραγούδια του!

———————————-

Σημείωση: Ο Πέτρος Βενέτης γεννήθηκε στην Άρτα το 1943. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, αλλά ξεκίνησε την καριέρα του στη διαφήμιση ως κειμενογράφος. Δημιούργησε τη δική του διαφημιστική εταιρεία, η οποία συγχωνεύτηκε με την πολυεθνική Leo Burnett. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Έχει διδάξει διαφήμιση σε σχολές και σε σεμινάρια. Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά.

=====================================

ΚΑΙ Η … ΔΙΟΡΘΩΣΗ! (αργοπορημένη και ένεκα εκλογών!)

 


 

Ο κάθε καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον Διονύση Σαββόπουλο, υιοθετώντας μια διαφορετική στάση από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φίλης, ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα ήταν ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στράφηκαν κατά του Διονύση Σαββόπουλου, μετά τη δήλωσή του ότι ελπίζει σε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές 2023. Σε σημερινή συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, επανειλημμένα, πώς ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την πολιτική άποψή του.

«Θέλω να εκφράσω μόνο θετικά συναισθήματα για τον Σαββόπουλο, να του ευχηθώ περαστικά για την περιπέτεια με την υγεία του. Τον σέβομαι, τον εκτιμώ πάρα πολύ και πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική του άποψη και να την εκφράζει», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό μας» του ΣΚΑΪ.

«Το λέω από καρδιάς, τον εκτιμώ, είναι ένας άνθρωπος που είναι ήπιων τόνων. Έχει την άποψή του, δικαίωμά του να την εκφέρει. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα και να αλλάζει. Είδα ότι υπήρξε μεγάλη κριτική από κάποιους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως έχει μια δικαιολογία αυτό. Γιατί κάποιους καλλιτέχνες, με τους οποίους έχεις ταυτίσει τα εφηβικά σου χρόνια, τα ιδανικά σου, τους αγώνες σου, τους ερωτεύεσαι και αισθάνεσαι προδομένος κάποια στιγμή», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αλλά δεν είναι έτσι. Νομίζω ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος την πολιτική του τοποθέτηση δεν την έχει αλλάξει πάρα πολύ. Ήταν υποστηρικτής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990, όταν απέναντι ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει. Και να έχει αλλάξει είναι δικαίωμά του. Αν είναι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένας λόγος παραπάνω να τον υποστηρίξει γιατί οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται και είναι μια δύσκολη στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Νομίζω ότι κάθε καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα της έκφρασης της άποψης και το δικαίωμα να αποφασίζει πότε θα μιλήσει και πότε όχι», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.


 


Σχολιάστε