"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Προεκλογική περίοδος, κόμματα και Τουρκία (Χ.ν., 24-1-23)

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Ι.-ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ προ πολλού σε μια έντονη προεκλογική περίοδο. Με όλες δυστυχώς, τις παλαιοπολιτικές αποχρώσεις: οικονομικά σκάνδαλα, υποκλοπές τηλεφωνημάτων, παρακολουθήσεις, διαφθορά στελεχών, δίκες Παππά-Καλογρίτσα, ευρωπαϊκό σκάνδαλο Καϊλή, δίκη για το τραγικό “Μάτι” κ.λπ.

 

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΝΔ), μετά από 3,5 χρόνια στην εξουσία, κατά τα οποία αντιμετώπισε με σχετική επιτυχία πολλές και επικίνδυνες κρίσεις (Έβρος-προσφυγικό, πανδημία-θάνατοι, ρωσοουκρανικός πόλεμος-ενεργειακό, κλιματική αλλαγή κ.ά.), έστω κι αν έκανε πολλά λάθη, δεν φαίνεται να υπέστη σημαντική ζημία στο εκλογικό της σώμα. Τουλάχιστον, κάτι τέτοιο διαπιστώνεται από τις συνεχείς πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

 

ΑΠΟ την άλλη, ενώ θα περίμενε κανείς η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) να έχει καρπωθεί την όποια δυσαρέσκεια των εκλογέων, κυρίως από τη σοβαρή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών (με ανοδική την ακρίβεια), δε φαίνεται να μετακινείται δημοσκοπικά σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα! Η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) είναι πάντα πάνω από 6 εκατοστιαίες μονάδες υπέρ της ΝΔ. Ίσως, σημαντικό ρόλο να παίζει το ότι η ΝΔ στην εξωτερική πολιτική, όπως και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, τα πάει πολύ καλύτερα από κάθε άλλη προηγούμενη κυβέρνηση. Κι αυτό μετράει στην ψυχολογία και την καθημερινότητα του πολίτη.

 

ΕΙΝΑΙ φυσικό, με τις πρώτες εκλογές (απλή αναλογική) να υπάρξει κατακερματισμός των ψήφων. Πιθανόν δε να δούμε να μπαίνουν στη Βουλή 6 ή και 7 κόμματα (με τον Κασιδιάρη-εάν και εφόσο δεν απαγορευθεί το κόμμα του). Έτσι, τα δυο πρώτα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) θα έχουν ποσοστά κάτω του 30%, κάτι που σημαίνει πως κανένα από τα δυο δεν θα μπορέσει να έχει την πολυπόθητη “αυτοδυναμία”, ώστε να μην πάμε στις δεύτερες εκλογές.

 

ΙΙ.-ΑΝΕΚΑΘΕΝ, στις συντεταγμένες Πολιτείες, ήταν και παραμένουν προσδιοριστικοί παράγοντες του αποτελέσματος των εκλογών, η ακρίβεια και η οικονομία. Κάτι που όλα τα κομματικά επιτελεία θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη αιτία για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεδομένου δε ότι οι περισσότεροι που απαντούν στα ερωτηματολόγια των δημοσκοπήσεων, φαίνεται να προσεγγίζουν το Κέντρο, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ πιθανόν να λάβουν συγκεντρωτικά τις περισσότερες ψήφους. Η ΝΔ ειδικότερα, για πολλούς, οφείλει ένα κάποιο σχεδόν αμετάβλητο προβάδισμά της, στην “επιτυχή” ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη: να επιλέγει ικανούς συνεργάτες και να ενεργεί-όπου ενεργεί-άμεσα και αποτελεσματικά. Παρά τα όποια λάθη του, θεωρείται από την κοινή γνώμη ως ο καταλληλότερος κάθε άλλου πολιτικού, για την πρωθυπουργία. Εξάλλου, το συμπαγές της ΝΔ αποτελεί ένα ατού σταθερότητας και όχι παλινδρομήσεων…

 

ΙΙΙ.-ΒΕΒΑΙΑ, το θέμα που καίει πάνω απ’ όλα είναι, αν θα προλάβουμε να πάμε φυσιολογικά στις εκλογές. Διότι, με τον τελείως απροβλεπτο Ερντογάν και την κουστοδία του, αν διαπιστώθεί ότι πρόκειτα να χάσει τις εκλογές που έχουν προκηρυχθεί στην Τουρκία για τις 14/5/23, πιθανόν να αποτολμήσει το “απονενοημένο”! Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποτύχει, τόσο στην εξωτερική πολιτική της έναντι της Δύσης και των ΗΠΑ, όσο και στην οικονομική της της χώρας. Αν προσθέσουμε και τη δυσαρέσκεια που αποκόμισε ο Ταβούσογλου (Υπεξ Τουρκίας) από τη συνάντηση με τους Αμερικανούς, τότε ήδη έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό κλίμα… Θα τους επιτρέψουμε κι εμείς με τον πολυκομματισμό μας να μπούμε στην “Κόλαση”, με μια πιθανή μακροχρόνια ακυβερνησία της χώρας-εύκολη λεία για σύγκρουση; (Στ.Γ.Κ.)

==========================================

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

  • (χειμωνιάτικες χνιώτικες ομορφιές):

α) Αν έχει μείνει ένας τόπος που συγκεντρώνει σχεδόν κάθε μέρα και όλο το χρόνο Χανιώτες εραστές του απέραντου, της άσκησης, της κολύμβησης, του καθαρού αέρα και του συναπαντήματος φίλων, αυτός είναι οι Άγιοι Απόστολοι. Τις προάλλες, λοιπόν, που βρεθήκαμε τυχαία εκεί, με ένα χειμωνιάτικο ήλιο και μια ευδία διάφανων οριζόντων, να, και η έκπληξη: ένας κύκνος (με ό,τι συνεπάγεται η συνειρμική θέα του, για τον άλλοτε Δημοτικό Κήπο), να τσαλαβουτά στα νερά της θάλασσας! (φωτό, 1)

 


 

β) Όλη η περιοχή των Αγίων Αποστόλων, ειδικά εκεί που είναι τα “αιώνια” κατασκηνωτικά ερείπια, σε όλες τις εποχές του χρόνου, μυρίζει φύση. Όμως οι χειμωνιάτικες εικόνες είναι πιο εντυπωσιακές, γιατί παρόλο ότι η φύση δείχνει να “πεθαίνει”,ί αντίθετα εκεί δείχνει να αναγεννιέται (φωτό, 2).

 

Το πρασινόχρυσο χαλί που σκεπάζει λοφίσκους και πλαγιές, μόνο αισιόδοξα μηνύματα στέλνει ξεκουράζοντας και το βλέμμα μας. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε