"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πρωτοχρονιάτικα-2023

 

 

 

 

 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ-2023

 

-(καινούργιος χρόνος, παλιά προβλήματα) Υποδεχθήκαμε το 2023 με φωτοχυσίες, πυροτεχνήματα, μουσικές ξενόφερτες, κάλαντα, “μπαλωθιές”, φαντασμαγορία, αισιόδο ξαχαμόγελα… Αυτά στο φως, γιατί στο περιθώριο της πόλης πολλοί συνάνθρωποί μας ίσα-ίσα που κατάφεραν να “γιορτάσουν” με τα συσσίτια σωματείων, γειτόνων, φορέων, συλλογικοτήτων. Τώρα όμως που έσβησαν τα λαμπιόνια και ξαναμπαίνουμε στην καθημερινότητα, με τα ατέλειωτα και άλυτα προβλήματά της -φορτωμένη επιπλέον με όλα τα αρνητικά των δημοτικών έργων στο κέντρο της πόλης, η πραγματικότητα μας αναγκάζει να συνέλθουμε. Και εδώ βέβαια αυταπάτες δεν χωρούν: Σκεφθείτε μόνο πόσα ακίνητα έχει ο Δήμος που παραμένουν-δεκαετίες επί δεκαετιών- αναξιοποίητα. Σκεφθείτε πόσοι δρόμοι και πεζοδρόμια περιμένουν “καλύτερες μέρες”. Σκεφθείτε το κομφούζιο με το κυκλοφοριακό, την ολοσκότεινη πορεία από Χανιά για το αεροδρόμιο κ.λπ.

-(καλός οιωνός) Αγοράκι είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε, ένα μόλις λεπτό, μετά την έλευση του 2023, στο Ηράκλειο, σε ιδιωτικό Μαιευτήριο. Ευχάριστη η είδηση και με συμβολισμό: Επιτέλους οι γεννήσεις, ας το ευχηθούμε αυτό, να ξεπεράσουν και πάλι τους θανάτους ανατρέποντας το αρνητικό ισοζύγιο που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε χώρα γερόντων.

 

-(“προφητείες”) Με το μπασιμο του χρόνου ή και λίγο νωρίτερα, κάθε κανάλι που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να κάνει ποδαρικό χωρίς αστρολόγους, “καζαμία”-λόγους, μάντεις, μάγους, ονειροκρίτες, διεθνολόγους, παλαιοπολιτικούς κ.ά. Και τί δεν ακούμε; Και τί δεν διαβάζουμε; Περί παντός του (μη) επιστητού: πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές, ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός, με ποιον και μέχρι πότε θα συγκυβερνήσει, τί θα γίνει με τα ελληνοτουρκικά, θα “ηττηθεί” η Τουρκία σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση, θα επιστραφεί η Πόλη στους Έλληνες; Κρυφοί πόθοι, λαχτάρες, προσδοκίες-όλα στην “αγορά” της ακροαματικότητας. Παραμένουμε ένας ευκολόπιστος και παντα προδομένος λαός.

 

-(η μεγάλη κρίση) Κάθε εκλογική αναμέτρηση βασίζεται στις συγκυρίες που επικρατούν. Συνήθως το αποτέλεσμα διαμορφώνεται, όχι από τους πιστούς των κομμάτων, αλλά από εκείνους τους… άπιστους ψηφοφόρους που (όντες αναποφάσιστοι) κάνουν με την ψήφο τους να “γείρει η πλάστιγγα” πρός εκείνον που αυτοί κρίνουν πάνω από την κάλπη ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Ποια είναι τα ζωτικά θέματα που καίνε και γίνονται καταλυτικά; Ανεργία, ασφάλεια, ακρίβεια, φτώχεια, εγκληματικότητα, σκάνδαλα, υποκλοπές, πανδημία. Τα περισσότερα έχουν μάλλον αρνητικό πρόσημο! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΣΘΕΝΟΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

 

Η αγαπητή σε όλους μας παρουσιάστρια εκπομπών επικαιρότητας σε κρητικό κανάλι, κα Αντιγόνη Ανδρεαδάκη (φωτό), μητέρα ενός κοριτσιού, διαγνώστηκε πριν από λίγο καιρό με καρκίνο του μαστού. Παρόλα αυτά, δεν έπαψε να παρουσιάζει τις εκπομπές της με νέο παρουσιαστικό. Σε ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει:

 


«Και κάπως έτσι κλείνει αυτή η διαδρομή… Με το ίδιο σήμα της νίκης στα δάκτυλα … Ίδιο με αυτό της πρώτης πτήσης από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου τον Ιούνιο όταν ξεκινούσα για το πρώτο μου χειρουργείο με συνοδοιπόρο την ελπίδα… Μαζί της και ο φόβος, η αγνοία, η λύπη, η αγωνιά …Αλλά μόνο για λίγο… Είχα πει και εξακολουθώ να λέω πως αυτή την ασθένεια θα την νικήσω όρθια … Με πίστη στο θεό, με τα αδιαμφισβήτητα όπλα της επιστήμης και την θετική ενέργεια… Σας ευχαριστώ που με αγκαλιάσατε με τόση αγάπη και με οπλίσατε με τόση δύναμη. Είσαστε απίστευτοι! Και χωρίς εσάς τίποτε δεν θα ήταν το ίδιο …Μου δείξατε πως η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός και η αγάπη για τον διπλανό μας είναι έννοιες υπαρκτές και αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μπορούσατε να μου κάνετε. Δεν λυπάμαι για τίποτε από όσα έζησα … Γιατί ήταν η αφορμή να μάθω να ζω … Και το “κάποτε” δεν είναι πάντα μακριά».

Λόγια δύναμης, λόγια καρδιάς, λόγια αισιοδοξίας για έναν πολύ δύσκολο αγώνα σε μια εξίσου δύσκολη χρονιά. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

===============

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

 

Κύριε πρόεδρε,

(να τα πούμε;)

 

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά/ κι αρχή καλός μας χρόνος

αριστερά ή δεξιά/ εγώ ‘μαι πάντα μόνος

Και ζω με την ακριβεια/ το άγχος για τη ζήση

αφού κανείς τους δεν μπορεί/ προβλήματα να λύσει

 

Αρχή που βγήκεν ο Χριστός/ και στα Χανιά ευρέθη

μέτρησ’ έργα ατέλειωτα/ στο τέλος εβαρέθη

 

ΒΟΑΚ μας υποσχέθηκαν/ ΕΣΥ να βελτιώσουν

μα όπως παν τα πράγματα/ τα πάντα θα βαλτώσουν

 

Άγιος Βασίλης έφτασε/ με σάκο φορτωμένος

στο χέρι του κρατεί χαρτί/ μυστήριο καλαντάρι

για πε μας πότε Άγιε/ για κάνε μας τη χάρι

για πε μας ποιο πρωθυπουργό/ για να “χαρούμε” πάλι

να ησυχάσει κι η Τουρκιά/ και να φανεί λιακάδα

κι εγώ θα εύρω τον καιρό/ να πω μια μαντινάδα…”

 

Και του χρόνου!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε