Ω! Τί κόσμος…! (Χ.ν., 15-12-22)
Posted on 18 Δεκ, 2022 in Σχόλια | 0 comments
Ω! ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ…!
Ι.-ΣΤΗΝ αρχή ξέσπασε το σκάνδαλο με τους βιασμούς αθλητριών (Μπεκατώρου). Ακολούθησε το καταιγιστικό κίνημα #metoo στο οποίο δεκάδες αθλήτριες ομολόγησαν ανάλογες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Μετά ήλθε ο κλάδος των ηθοποιών (Λιγνάδης, Κιμούλης, Φιλιππίδης κ.ά) με νεαρές ή και γνωστές ηθοποιους θύματα. Από κοντά το κανονικό έγκλημα, με τη σύγχρονη Μήδεια (Πισπιρίγκου). Ακολουθούν οι παιδοβιαστές (Μίχος), το οικονομικό και όχι μόνο σκάνδαλο με την “Κιβωτό του Κόσμου”, οι υπόνοιες για ανάλογο με το “Χαμόγελο του Παιδιού. Έχουμε σε διάρκεια το πολιτικό σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις, και τώρα το υπερ-σκάνδαλο διαφθοράς με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή…
ΕΧΟΥΜΕ έξαρση της κάθε είδους εγκληματικότητας (δολοφονίες για “ασήμαντες αφορμές”), μια διόγκωση της ενδοοικογενειακής βίας κ.ά, Έτσι που να έχει κανείς την αίσθηση πως ζει σ’ ένα κόσμο τελείως παρακμιακό, μεσαιωνικό, στον οποίο οι ανθρώπινες αξίες και αντοχές έχουν καταρρεύσει.
ΙΙ.-ΓΙΑ τους Ψυχολόγους, η όλη κατάσταση πηγάζει, μεταξύ άλλων ατομικών προβλημάτων, από την παρατεταμένη περίοδο των κρίσεων στη χώρα μας (2009 και εντεύθεν), τη θανατηφόρα πανδημία που δεν είπε ακόμη την τελευταία λέξη της, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή ακρίβεια. Μας φταίει ακόμη κι ο Ερντογάν που “μας τη δίνει” με τις ημερήσιες απειλές του. Φταίει και το σύνηθες “ελληνικό” νοσηρό προεκλογικό κλίμα…
ΕΤΣΙ, έχουμε το αίσθημα ότι υπάρχει πλήρης αποσυντονισμός παντού, ότι τίποτε δεν λειτουργεί σωστά, ότι η κοινωνία δείχνει να έχει “απασφαλίσει”. Όμως, τίποτε από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι πρέπει να λύνουμε τις διαφορές μας αφαιρώντας τη ζωή του άλλου ή στραπατσάροντάς τον στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ψυχραιμία, ορθολογισμός, αυτοσυγκράτηση και υπομονή χρειάζονται.
Ανέκαθεν η ελληνική κοινωνία περνούσε από παρόμοιες “Συμπληγάδες” και “ξεφευγε” σχεδόν πάντα επιτυχώς. (Στ.Γ.Κ.)
============================================
ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
-(διαχωρισμός των εξουσιών) Είναι για μας τους Έλληνες εντυπωσιακό το πως έδρασε τόσο η Εισαγγελία όσο και η Αστυνομία του Βελγίου σχετικά με την υπόθεση Καϊλή: Κυριάρχησε πλήρης μυστικότητα των ενεργειών τους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας: εδώ, η παραμικρή κίνηση ή υπόνοια για σκάνδαλο, διαρρέεται αμέσως στα κανάλια τα οποία την “πολλαπλασιάζουν” διαστρεβλώνοντάς την κατά το δοκούν καταρρακώνοντας εκ των προτέρων το κάθε θύμα. Και φυσικά όπου κυριαρχεί το ψευδοπολιτικό ή και κοινωνικό κουτσομπολιό, αντί για μια σωστή ενημέρωση, έχουμε παραμόρφωση των γεγονότων, αφού οι τηλεπερσόνες αντικαθιστούν τη δικαιοσύνη! Με αφορμή την κραυγαλέα υπόθεση Καϊλή μήπως η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει και ένα “πόθεν έσχες” για τους ευρωβουλευτές;
-(επί τούτου στόχος) Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο Ιράν, οι γιατροί και οι νοσοκόμες, που περιθάλπουν τους τραυματισμένους διαδηλωτές κρυφά, ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη, διαπιστώνουν πως οι ιρανικές δυνάμεις χτυπούν σε διαφορετικά σημεία τους άνδρες και σε διαφορετικά τις γυναίκες! Οι γυναίκες θύματα φέρουν τραύματα στα μάτια και στα γεννητικά όργανα, ενώ οι άνδρες στην πλάτη ή στα πόδια! Οι “φρουροί της επανάστασης” στο Ιράν μισούν την ομορφιά των γυναικών και πυροβολώντας τες στα μάτια ή στα γεννητικά όργανα νομίζουν ότι καταστρέφουν τη σεξουαλικότητα και το πρόσωπο των γυναικών… Άλλος ένας ρατσιμός κατά των γυναικών, με θρησκευτικό πρόσημο.
-(ψηφιοποιηση) Αν πρέπει κάπου να αναφερθούμε με αισιοδοξία και ικανοποίηση, είναι τα ψηφιακά άλματα που καταγράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα: άλματα που άλλαξαν ριζικά το τοπίο εργασίας, επαφής των πολιτών με το δημόσιο και των σχέσεων μεταξύ τους, την κατάργηση των μεσαζόντων-άρα και της φοροδιαφυγής ως ένα βαθμό. Νέοι δρόμοι “άνοιξαν” στην εξυπηρέτηση των πολιτών: Η ηλεκτρονική (άυλη) συνταγογράφηση, η πλατφόρμα για τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα και τα νοσοκομεία, ραντεβού με διάφορους φορείς, sms για προληπτικές εξετάσεις, ενεργοποίηση του 112 κ.ά. Όλα αυτά αποτελούν «παράδειγμα προς μίμηση». Μια σοβαρή και θετική παρακαταθήκη που αφήνει η παρούσα κυβέρνηση. Κι αν ακόμη δεν υπήρχε “Πιερακάκης”, έπρεπε η κυβέρνηση να τον εφεύρει, διότι δεν είναι εύκολο στην κατάλληλη χρονική στιγμή (momentum), στην κατάλληλη θέση, να έχεις τον κατάλληλο άνθρωπο. (Στ.Γ.Κ.)