"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της πόλης και όχι μόνο (Χ.ν., 13-12-22)

 

 

 

 

 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 

-(εύλογο παράπονο) Το ότι οι μεταφορείς αλληλογραφίας και δεμάτων (αν και αυτοδιαφημίζονται ως… ταχυμεταφορείς) πάσχουν ακριβώς σ’ αυτό που διαφημίζουν, αλλά και στην έτσι κι αλλιώς αξιοπιστία τους, το αποδεικνύει το παρακάτω παράπονο αναγνώστη μας:

Με ημερομηνία 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 και κωδικό εντοπισμού αντικειμένου QA042757493GR έστειλα ένα φάκελο με τρία βιβλία σε κάποιο φίλο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, όσες φορές μπήκα στα ΕΛΤΑ-εντοπισμός αντικειμένου, για να δω την πορεία της αποστολής, (επί 4 μήνες τώρα, φωτό-1) η οθόνη του κομπιούτερ δείχνει την αποστολή να έχει κολλήσει στα Χανιά! Πήγα και στην Περίδου και στην Αναπαύσεως, όπου ευγενικά οι υπάλληλοι με διαβεβαίωσαν ότι το γράμμα έχει φύγει από τα Χανιά για Ηράκλειο, αλλά επειδή-λέει-δεν έχει barcode επάνω του (κάτι που έχουν τα συστημένα γράμματα, όχι όμως και τα απλά) είναι δύσκολη η παρακολούθησή του! Προχθές (11/12) έκανα άλλη μια προσπάθεια “εντοπισμού”: η κατάσταση παραμένει ίδια. Να υποθέσω ότι χάθηκε το γράμμα-δέμα; Κι αν ναι, τί γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις; Οι περισσότεροι από μας στέλνουμε απλές επιστολές, κάρτες κ.λπ. Είναι δυνατόν όλοι να στέλνουμε συστημένες επιστολές ή μέσω courier;Υπάρχει κανείς αρμόδιος να απαντήσει στα ερωτήματα;

 

-(πλατεία Κοτζάμπαση) Πριν λίγα χρόνια ο Δήμος Χανίων τοποθέτησε μια ενημερωτική πλάκα στην πλατειούλα Κοτζάμπαση. Καλές οι ενημερωτικές πλάκες (ή οι επιγραφές, όπως στην πλατεία 1866 δίπλα από τις προτομές των ηρώων).

 

Καλόν όμως είναι αυτές να συντηρούνται κάπου-κάπου, ώστε να “διαβάζονται” τα γραφόμενά τους (φωτό-2), αλλά και να τοποθετούνται (πλατεία 1866) σε σημεία που να μη καταστρέφονται. Γενικά το θέμα “πλατείες Χανίων” θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας σοβαρότερης μελέτης… (Στ.Γ.Κ.)

==============================================

 

 

Μικροπολιτικά αβάσταχτα

 

-(η κίτρινη επανάσταση) Όπως κάθε οργουελικός δικτάτορας που… σέβεται τον εαυτό του, έτσι και ο Ξι Ζίνπινγκ (Κίνα) πιστεύει πως όποιος ελέγχει το Κόμμα ελέγχει και τη χώρα. Αυτό είναι μια αλήθεια που τον περασμένο αιώνα βοήθησε τη Σοβιετία να κρατηθεί στην εξουσία από το 1918 μέχρι το 1989. Στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι εγγεγραμμένοι 94 εκατομμύρια πολίτες. Ένας ενήλικος, δηλαδή, στους δώδεκα. Έτσι, η κινέζικη κομμουνιστική κομματική δομή είναι πανταχού παρούσα· ακόμη και στην πλέον ταπεινή και απομακρυσμένη επιχείρηση! Είναι παρούσα σε κάθε γειτονιά, εκπαιδευτική μονάδα ή μεγάλο αγρόκτημα. Τα μέλη επιλέγονται μεταξύ των καλύτερων φοιτητών και φοιτητριών, ώστε να μπορούν με “επιχειρήματα πεθούς” να μεταπείθουν τους δύσπιστους ή να ακυρώνουν τους μελλοντικούς επαναστάτες! Μιλάμε για τη συγκρότηση μίας πολυάριθμης τεχνοκρατικής ελίτ που, με την αρωγή και της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, ελέγχει και διοικεί μια αχανή χώρα-ήπειρο… Αλλά ποτέ και κανένα δικτατορικό καθεστώς δεν διήρκεσε επ’ άπειρο. Η μοίρα τους είναι να γεννιούνται με επανάσταση και να πεθαίνουν με αντεπανάσταση. Μόνο με “Πολυτεχνεία” πέφτουν…(Στ.Γ.Κ.)

 

-(για τα Ιδρύματα των τέως πρωθυπουργών) Στο ενδιαφέρον άρθρο, με τίτλο “Τα Ιδρύματα των πρωθυπουργών και η Ιστορία”, του Βασίλη Πεντάρη, πρ. Βουλευτή Χανίων, (Χ.ν., 9-12-22) σημειώνεται και η εξής πολύ σωστή άποψη: “Οι λογαριασμοί με την ιστορία δεν ξεκαθαρίζονται με την ίδρυση ιδρυμάτων. Τα ιδρύματα αυτά είναι χρήσιμα, όταν οι πολιτικοί τους έχουν επιτελέσει ιστορικό έργο. Μπορεί να θέλουν οι πολιτικοί να επιδιώκουν να προβάλουν το πορτρέτο τους, όπως αυτοί θέλουν, αλλά η ιστορία είναι αδέκαστη. Δεν επηρεάζεται από κανένα ίδρυμα και γι’ αυτό έχει τεράστιο βάρος η τελική κρίση της”. Πράγματι, μόνο στην Ελλάδα τέτοιου είδους Ιδρύματα δημιουργούνται ευρισκομένων εν ζωή των ενδιαφερομένων, γιατί μόνο στην Ελλάδα με τα τόσα σκάνδαλα και τις αποτυχίες προσπαθούν, οι τέως πρωθυπουργοί, να ωραιοποιήσουν ή να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό image από αυτό που ήδη έχει καταγράψει γι αυτούς η ιστορία. Αλλά την Ιστορία δεν την εξαπατά κανείς. (Στ.Γ.Κ.)

 

==================

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Στο αμφιλεγόμενο Mundial του Qatar, η κατάρα των πέναλτι “έφαγε” πολλές ομάδες φαβορί, ενώ στη διεθνή πολιτική η Qatar-α της διαφθοράς με τα πετροδόλαρα που μοιράσθηκαν αφειδώς, θα “φάει” πολλούς στην κατά τα άλλα “αδιάφθορη” ΕΕ των Βρυξελών.

 

Η πτώση των πολιτικών είναι αναμενόμενη, όταν η έπαρση ή η απληστία τους υπερβαίνει τα λελογισμένα.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε