"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συναινετική; (Χ.ν., 1-12-22)

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συναινετική;

ΣΕ ΠΙΟ ώριμες πολιτικά κοινωνίες, πιστεύεται ότι ευρύτερες συναινέσεις και πολυκομματικές κυβερνήσεις ευνοούν τη διαχείριση εσωτερικών προβλημάτων καθώς και εξωτερικών κινδύνων· πιθανόν και την οικονομική διαχείριση των κάθε είδους κρίσεων.

ΣΤΗ χώρα μας η λεγόμενη κουλτούρα συναινετικών κυβερνήσεων δεν έχει καλλιεργηθεί δεόντως. Ή, δεν αφήνεται επί τούτου να καλλιεργηθεί. Οι φιλοδοξίες της εκάστοτε αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν διαχρονικά του λόγου το αληθές. Αντίθετα, η λέξη “αυτοδύναμη” κυβέρνηση (στην προκειμένη περίπτωση θα απαιτηθεί ένα 37-38% στο πρώτο κόμμα), τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο κι από την αντιπολίτευση, παρουσιάζεται ως πανάκεια!

ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2019 και την αυξανόμενη τουρκική απειλή για πόλεμο σε Αιγαίο και ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, τα κόμματα θα πρέπει προεκλογικά (φυσικά και μετεκλογικά) να κοιτάξουν πρώτα το εθνικό συμφέρον κι έπειτα το διαγκωνισμό τους για την εξουσία.

ΥΠΑΡΧΕΙ λύση, σε περίπτωση μη σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης στις πρώτες εκλογές (απλή αναλογική) και μέχρι τις δεύτερες (ενισχυμένη αναλογική); Ναι, αν συμφωνηθεί εκ των προτέρων ο σχηματισμός για το μεσοδιάστημα των εκλογών μιας εθνικής κυβέρνησης, αντί της προσωρινής. Ίσως αυτό να είναι ένα πιθανό σενάριο, αλλά αν πραγματοποιηθεί (κυβέρνηση εθνικής ενότητας), θα λειτουργήσει και ως αποτρεπτικός παράγοντας στην κλιμάκωση μιας ενδεχόμενης κρίσης, αφού θα είναι πιο αξιόπιστη από μια “εκλογική” και θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις.

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΕΣ κυβερνήσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.E. αποδεικνύοντας καθημερινά τη λειτουργικότητά τους. Εδώ, όπως σημειώσαμε, υπάρχει ο προβληματισμός στο ότι έχουμε έλλειψη κουλτούρας πολυκομματικών κυβερνήσεων. Κι αυτό, λόγω κυρίως προσωπικών αντεγκλήσεων και εγωισμών. Όσες φορές μάλιστα έγινε απόπειρα να δημιουργηθούν συν-κυβερνήσεις, όλες σκόνταψαν σε εγωισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες, ή στην κατ’ επίφαση λεγόμενη “μη τήρηση των συμφωνηθέντων” μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων!

================

 

 

Μυρίζει” εκλογές!

 

Ι. -ΑΝΕΚΑΘΕΝ στην Ελλάδα οι εκλογές (φωτ. 1) γίνονται πριν το τέλος της τετραετίας της θητείας μιας κυβέρνησης. Οι παλαιότεροι από μας θα θυμούνται τη ρήση «εκλογές και υποτιμήσεις (της πάλαι ποτέ δραχμής), δεν ανακοινώνονται». Όμως…, ανακοινώνονταν πάντα Σαββατοκύριακα που οι τράπεζες ήταν κλειστές κι ο κόσμος κοιμόταν! Έτσι, σπάνια είναι η περίπτωση οκλήρωσης μιας κυβερνητικής τετραετούς τετραετίας, έστω κι αν εν τω μεταξύ έχουν γίνει ποικίλοι ανασχηματισμοί.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως τη μοίρα αυτή ακολουθεί και η παρούσα κυβέρνηση. Η δε επιλογή του κατάλληλου χρόνου για την προκήρυξη εκλογών εξαρτάται τόσο από τις δημοσκοπήσεις (!) και την πορεία της οικονομίας της χώρας, όσο και κυρίως από τα εθνικά προβλήματα.

ΙΙ.-ΑΠΟ τις περιοδείες των αρχηγών κομμάτων, δεν “μυρίζει” μόνο εκλογές. Ετοιμαζόμαστε γι’ αυτές και μάλιστα ευθύς αμέσως μετά τις γιορτές. Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα της κατάρτισης των κομματικών ψηφοδελτίων. Μέχρι τώρα, η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών καταρτιζόταν “άνωθεν”, από τα κομματικά γραφεία.

ΔΕΝ υπήρχε κι ούτε υπάρχει έλεγχος σχετικά με το ποιόν των υποψήφιων. Αυτό που ενδιέφερε ήταν -και είναι;- να είναι “άνθρωποι” δικοί τους, να ομνύουν δηλαδή στο κόμμα! Υπήρχε -και υπάρχει- η πίεση από τους λεγόμενους κομματικούς “βαρόνους” για “χρίσμα” δικών τους ανθρώπων, ώστε να δημιουργούνται εσωκομματικές ομάδες πίεσης (“κλίκες”)! Οι “βαρονίες” και σήμερα καλά κρατούν!

ΛΗΣΜΟΝΙΟΥΝΤΑΙ, άραγε, τα συντροφικά “πισωμαχαιρώματα” επί αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚ; Λησμονιούνται “οι μεγαλοβαρόνοι” της ΝΔ.;
Λησμονιούνται οι ποικιλόμορφες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, με τους εκβιασμούς τους; Λησμονιούνται τα τεκταινόμενα σε τοπικό επίπεδο για την προώθηση καθαρά κομματικών αυτοδιοικητικών στελεχών, χωρίς κανένα άλλο ουσιαστικό προσόν;

 

 


Σχολιάστε