"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της πόλης και του νομού (Χ.ν., 22-11-2022)

 

 

 

 

Μικρά της πόλης και του νομού

 

-(εορτή πολιούχου Χανίων) Βρεθήκαμε στο Μεγάλο Εσπερινό της Παραμονής των Εισοδίων (20/11) στην Ιερά Μητρόπολη Χανίων. Πλήθος κόσμου και σε συνεχή ροή για να ανάψει ένα κερί στη Μεγαλόχαρη. Κάτι που η πανδημία μάς στέρησε για σχεδόν τρία χρόνια…

Ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός (φωτό, 1) ήταν πράγματι εντυπωσιακός με τους συλλειτουργούς ιερωμένους, με τα αστραφτερά άμφια, τους Μητροπολίτες, τις ωραίες ψαλμωδίες, το πλούσιο φως των πολυελαίων, τα ευλαβικά προσκυνήματα των πιστών. Όλα αυτά προσέδιδαν μια αίσθηση υπερβατού… Κοιτάζοντας δε τις εικόνες των αγίων, είχαμε την αίσθηση πως σε όλες βλέπαμε το πρόσωπο του μεγάλου απόντα: του πατέρα Στυλιανού Θεοδωρογλάκη που μας άφησε πριν λίγες μέρες. Ενός πολυαγαπημένου, αξιοσέβαστου ανθρώπου της πράξης, ήπιου και “ορθοτομούντα” κήρυκα του λόγου του Θεού, ενός σπάνιου ιερωμένου και ανθρώπου.

 

-(ιδιαίτερη τιμή) Πολύ σωστά αποφάσισε ο Δήμος Χανίων να τιμήσει τον πασίγνωστο για τη φιλανθρωπική του δράση γιατρό Κώστα Νικηφοράκη (φωτό, 2), δίνοντας το όνομά του σε κάποια οδό ή πλατεία.

 

 

Αλλά και πολλοί άλλοι Χανιώτες προσφέρουν, ή έχουν προσφέρει πολλά στα Χανιά. Όμως, η πόλη αρνείται πεισματικά να δώσει το όνομά τους σε κάποιο δημόσιο χώρο. Νομίζουμε πως η Επιτροπή Ονοματοδοσίας Οδών και Πλατειών του Δήμου Χανίων, θα πρέπει να βρει τρόπο να τιμήσει λησμονημένες (;) προσωπικότητες της πόλης (Γ. Μανουσάκης κ.ά.) που αγάπησαν τα Χανιά, τα τίμησαν με το έργο τους και τα τιμούν πάντα.

 

-(Καστέλι-Κίσαμος) Πολλά σχεδιάζονται για ριζική αναμόρφωση του κέντρου της Κισάμου. Πολλά λέγονται και για τη δημιουργία υδατοδρομίου για διευκόλυνση των σχεδιαζόμενων ταξιδιωτικών υδροπλάνων. Μάκάρι να γίνουν αυτά και άλλα πολλά. Μετάξύ των άλλων, καλόν είναι να σκεφτεί η πολιτεία -προσωπικά ο κ. πρωθυπουργός- την ανέγερση και ενός δημόσιου νοσοκομείου εκεί, ώστε να αποσυμφορηθεί το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Με δεδομένη την παράταση του τουρισμού στην Κρήτη και την πληθώρα ξένων στο νησί, με δεδομένα τα πολλά ατυχήματα που χρήζουν άμεσης επέμβασης, νομίζουμε πως αργά ή γρήγορα η ίδια η ζωή θα επιβάλλει τη δημιουργία του.

 

-(John Craxton, 1922-2009) Αν πράγματι αξίζει να επισκεφτεί κανείς μια Έκθεση Ζωγραφικής στα Χανιά, αυτή είναι η φιλοξενούμενη στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, του Τζον Κράξτον. Ενός Άγγλου πρωτοποριακού καλλιτέχνη του περασμένου αιώνα, που ερωτεύθηκε το ατέλειωτο ελληνικό φως, ακολούθησε τον ελληνικό τρόπο ζωής, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ελλάδα και την Κρήτη (φωτό, 3) και αποτύπωσε στη ζωγραφική του την ελληνική ψυχή.

 

Η ζωγραφική του, βαθιά εκφραστική, εναρμονίζει παράδοση και παρόν με ένα τελείως ιδιαίτερο προσωπικό ύφος. Ανοιχτή η Έκθεση, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. (Στ.Γ.Κ.)

 

=============================================================

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε

 

Μου λέει φίλος, εραστής της σύγχρονης τεχνολογίας περιπαίζοντάς με με τις λέξεις:

 

Θέλω να κάνω refresh στις σκέψεις μου, replay στο παρελθόν μου, delete στα προβλήματά μου, correct στα σφάλματά μου και save στις ευτυχισμένες μου στιγμές…”

 

… Αλλά, αν λειτουργούσε έτσι η ζωή, αγαπητέ μου, δεν θα είχε κανένα νόημα η φυσική επικοινωνία με τους άλλους, με τα high και τα down που περιβάλλουν την ύπαρξή μας.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε