"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“Ο σοσιαλιστής της σαμπάνιας!”

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ( τα μέσα σε [...] σχόλια είναι δικά μας)

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις σημερινές ειδησεις (17-5-11), “καυστικός, όπως άλλωστε αναμενόταν, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο βρετανικός Τύπος τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν. Από τα πυρά τους δεν γλίτωσε ούτε η γαλλική «παράδοση» την οποία οι Times συνοψίζουν στο «Ελευθερία, Ισότητα, Απιστία».

[Όχι, ότι τρέφουμε ιδιαίτερη συμπάθεια στον γαλλικό τύπο, αλλά από το ύφος της παραπάνω είδησης φαίνεται πως αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους Βρετανούς είναι το γενικότερο στραπατσάρισμα της γαλλικής ...κουλτούρας, της αιώνιας αντιπάλου της αγγλοσαξωνικής . Τέτοιας μικρότητας η βρετανική αλαζονεία. ]

Αλλά, ας δούμε τι γράφει ο Τύπος:

-«Δεν υπάρχει σωτηρία για τον επικεφαλής του ΔΝΤ» είναι ο τίτλος της Independent, η οποία αναφέρεται στην απόφαση δικαστηρίου του Μανχάταν να μην αποφυλακιστεί ο Στρος-Καν και στο ρόλο του στην διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

-«Φαίνεται ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες, αν δεν απαλλαγεί ο Στρος-Καν τις επόμενες ημέρες από τις όλες κατηγορίες, να συμμετάσχει στην κούρσα για την προεδρία» επισημαίνει ο Guardian.  (Το σύνολο των βρετανικών εφημερίδων συμφωνούν ότι η Γαλλία «γοητεύεται από τους γόητες πολιτικούς» και πως οι αυστηροί νόμοι για την προστασία της προσωπικής ζωής συνέβαλαν στο να βρεθεί ο Στρος-Καν σε αυτή την δύσκολη θέση. )

-«Ιπποτικός, μόνιμα μαυρισμένος και γαλαντόμος, ο Στρος-Καν είναι η καρικατούρα του “σοσιαλιστή της σαμπάνιας” υπογραμμίζει ο Guardian. «Η φήμη του γυναικά δεν αποτελεί εμπόδιο για να πετύχει κάποιος στην πολιτική στη Γαλλία, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά το να κατηγορηθεί κάποιος για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού, είναι διαφορετική ιστορία» συνεχίζει η ίδια εφημερίδα.
-Η Daily Mail γράφει: «Ένας σεξουαλικός σάτυρος, μια συνωμοσία της σιωπής, αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να έχουμε νόμους όπως αυτοί της Γαλλίας».
-«Στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στρος-Καν και η κουλτούρα της σιωπής στη Γαλλία» επισημαίνουν οι Times.
«Οι Γάλλοι δεν είναι περισσότερο ‘κολλημένοι’ με το σεξ από άλλους λαούς, αν και οι ίδιοι θέλουν να το πιστεύουν» επισημαίνει η εφημερίδα. «Η σύλληψη του Στρος-Καν είναι η καταδίκη ενός μάτσο, της γαλλικής πολιτικής κουλτούρας της σιωπής που θεωρεί ότι το να τρέχεις πίσω από τις γυναίκες αποτελεί απλώς ένα κομμάτι της μακρόχρονης γαλλικής παράδοσης: Ελευθερία, Ισότητα, Απιστία» καταλήγουν οι Times.

[Από ό,τι αντιλαμβάνεστε αυτό που ενδιαφέρει τους υπερσυντηρητικούς Βρετανούς είναι η καταρράκωση ενός σοσιαλιστή, βασικού στελέχους της διεθνούς οικονομικής ζωής, και φυσικά το ότι είναι... Γάλλος έχει βαρύνουσα σημασία. Αν ήταν Βρετανός θα έσπευδαν αυθωρεί και παραχρήμα να τον υποστηρίξουν, όπως έκαναν για τον Κάρολο και την Καμίλα τους]

… Κατά τα άλλα, το παιχνίδι της πολιτικής έχει απ΄όλα. Αυτό όμως που είναι στο μάτι του κυκλώνα των πουριτανών αγγλοσαξώνων είναι φυσικά το σεξ. Ίσως επειδή, οι ίδιοι δεν μπορούν πια να επιδίδονται σ΄αυτό το… σπορ!

 

Να είστε καλά (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε