"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Έντυπη και διαδικτυακή ενημέρωση (10-11-22)

 

 

 

 

 

  1. ΕΝΤΥΠΗ Ή ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ;

  2. Ι.-Ο ΕΝΤΥΠΟΣ Τύπος σήμερα δεν είναι χειρότερος από παλιά. Οι εφημερίδες, όσες έχουν επιβιώσει από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, είναι κατά την άποψή μας, καλύτερες από ποτέ· τόσο στην εμφάνιση, όσο και στην ποιότητα του περιεχομένου τους (φωτό).
  3. ΣΕ παγκόσμιο επίπεδο, όταν και όπου γίνονται εκλογές, υπάρχει αξιόλογη αποχή. Αυτοί που δεν πάνε να ψηφίσουν, δεν χρειάζεται να αγοράζουν εφημερίδα, επειδή “διαβάζουν” και σχολιάζουν αυτά που θέλουν στο διαδίκτυο! Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που συνειδητά ή για λόγους οικονομίας, λόγω προκαταλήψεων ή προσωπικών πεποιθήσεων, δεν αγοράζουν εφημερίδα.
  4. ΑΛΛΑ και όσοι ψηφίζουν -ευτυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό του εκλογικού σώματος- ψηφίζουν -και πάλι ευτυχώς- λιγότερο φανατισμένα από παλιά. Σήμερα, μετά από 10 χρόνια οικονομικής εξαθλίωσης (2008-2019), τρία χρόνια πανδημίας και 8 μήνες ρωσοουκρανικού πολέμου, ψηφίζουμε σχεδόν απαθώς! Κι αυτό, μάλλον δείχνει ωριμότητα, ίσως και αμηχανία του τωρινού Έλληνα.
  5. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να πολώσουν τις οποιεσδήποτε εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά σήμερα, δεν υπάρχουν “πράσινα” και “γαλάζια” καφενεία (δεκαετία 1980) μέσα στα οποία οι συζητήσεις να είναι παθιασμένες όπως τότε που και οι εφημερίδες ήταν παθιασμένες και μεροληπτικές. Τότε αγόραζες την εφημερίδα, επειδή προσδοκούσες να διαβάσεις αυτό που ήθελες να διαβάσεις: δεξιός, αριστερός και σοσιαλιστικός Τύπος παρουσίαζαν εντελώς διαφορετικές Ελλάδες, αφού είχανε εντελώς διαφορετικές κομματικές “αφηγήσεις”. “Το γράφει η εφημερίδα”, έλεγες, κι αυτό θεωρούσες ως θέσφατο!
  6. ΙΙ.- ΣΗΜΕΡΑ, δεν υπάρχει εκείνος ο φανατισμός, εκείνο το πάθος των κομματικών “μπαλκονιών”. Υπάρχει η ΔΕΘ, στην οποία τα κόμματα εκθέτουν τα μελλοντικά προγράμματά τους, υπάρχει η τηλεόραση, το fb και το youtube, το Twitter κ.λπ., στα οποία προσπαθούν όλοι με βιντεάκια να ενημερώσουν το κοινό τους.
  7. Άλλος ένας λόγος που ο κόσμος δεν αγοράζει εφημερίδα.
  8. ΟΜΩΣ, η ταχύτητα και η υερβολική πληροφόρηση δεν επιτρέπουν σε κανένα σοβαρό ψηφοφόρο να διακρίνει που αρχίζει η αλήθεια και πού το ψέμα. Εξάλλου, στο διαδίκτυο όλοι κάνουν το δημοσιογράφο, οπότε χάνεται μια έγκυρη και πειστική άποψη.
  9. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μάχη ποτέ δεν ήταν ανάμεσα στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες. Η αληθινή μάχη βρίσκεται ανάμεσα στον τρόπο και τη νοοτροπία μιας ενημέρωσης. Ο κόσμος δεν σταμάτησε να διαβάζει εφημερίδες επειδή έπαψαν αυτές να έχουν κύρος· σταμάτησε να διαβάζει, επειδή έπαψε να είναι κομματικά φανατισμένος. Επίσης, σήμερα ο δημοσιογραφικός λόγος αλλάζει: η γραφή γίνεται πολυμεσική (έντυπη και άυλη), πιο πλούσια σε επιχειρήματα και αναλύσεις, πιο προσεκτική στη διατύπωση, πιο εξατομικευμένη, πιο σχολαστική, με δυο λόγια πιο έγκυρη.(αδημ.) (Στ.Γ.Κ.)

========================

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ

 

ΤΟ λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η “Σούδα του Βορρά” όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται, μέσω της ένταξής του στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας–ΗΠΑ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Τόσο για την Ελλάδα και την περιοχή, όσο και για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, με δεδομένο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

 

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ πολύ σωστή η τοποθέτηση του κ. Πρωθυπουρηγού στο ότι ένα τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας λιμάνι, πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου (συγκεκριμένα στο ΤΑΙΠΕΔ) και όχι να πουληθεί σε ιδιώτη.

Ο ΡΩΣΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ πόλεμος κι ο αμφιλεγόμενος ρόλος της Τουρκίας (και με τους Ρώσους και με τους Δυτικούς!) ανατρέπει πολλά στην περιοχή. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την αναβάθμισή του σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ουκρανία, έδωσε νέες διαστάσεις στη σημασία του – ως κεντρικού πλέον συνδέσμου της Ανατολικής Μεσογείου με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

 

ΕΤΣΙ, η εμφανής παράκαμψη των Δαρδανελίων κάνει την Τουρκία… Τούρκο. Παραληρεί και απειλεί, ενώ κατά βάθος διαπιστώνει αποτυχία στον συνήθη διπλωματικό εκβιασμό της, απέναντι στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η αγωνία της Τουρκίας για την πολεμική της αεροπορία, αλλά και η παράκαμψη των Στενών των Δαρδανελίων προκαλούν υψίστη νευρική κρίση στην τουρκική ηγεσία. Έρχονται και εκλογές… (Στ.Γ.Κ.)

======================

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

===============

Κύριε πρόεδρε,

 

Ώστε η δημοτική αρχή σκέπτεται να δημιουργήσει μια φωτογραφική έκθεση πτηνών και τετραπόδων που υπήρχαν στο Δημοτικό Κήπο!

 

Μήπως θα ήτανε καλύτερη η δημιουργία ενός ταριχευτηρίου, ώστε να έχουμε και τρισδιάστατη την εικόνα τους;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε