"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το -λεγόμενο ‘καλάθι του νοικοκυριού’ (Χ.ν., 8-11-22)

 

 

 

 

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ” (άλλοτε “ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ”, τώρα) “ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΫ”!

 

Ι.-ΟΠΩΣ κι αν ονομάζεται “το καλάθι”, ένα είναι βέβαιο: καθημερινά γίνεται μικρότερο σε προϊόντα και ακριβότερο σε ευρώ! Αν πάτε στα σουπερμάρκετ, οι πελάτες και τα μεγάλα καροτσάκια λιγοστεύουν, ενώ οι πλαστικές σακούλες γεμίζουν με λιγότερα προϊόντα. Αντίθετα, ο κόσμος τρέχει στις λαϊκές (φωτό, 1), έστω κι αν και εκεί οι τιμές είναι τσιμπημένες!

 

ΡΩΤΑΜΕ σε σούπερμάρκετ να μας πουν τί σημαίνει, με την καταιγιστική παγκόσμια οικονομική κρίση, ένα “καλάθι του νοικοκυριού”. Η απάντηση είναι απλή, αλλά και πονηρή: “μια φορά την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη), ορισμένα προϊόντα εταιριών θα φέρουν ειδικό καρτελάκι με σταθερή τιμή ή έκπτωση! Και κάθε εβδομάδα, θα υπάρχουν και διαφορετικές εταιρίες στο “καλάθι”.”

 

ΛΕΓΕΤΑΙ βέβαια, κατά κόρον, πως σε μια καπιταλιστική οικονομία, όπως η δυτική (και η ελληνική είναι καπιταλιστική), τα πάντα κινούνται στη διελκυστίνδα προσφοράς και ζήτησης. Στην προκειμένη όμως περίπτωση δεν φταίει μόνον ο καπιταλισμός, φταίει κυρίως ο ρωσοουκρανικός πόλεμος για την ακρίβεια: η ενεργειακή κρίση που επέβαλε ο Πούτιν, μετά τις εις βάρος του κυρώσεις, έχει συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της.

 

ΣΥΝΕΠΩΣ, είναι αφελές, η ημετέρα αξιωματική αντιπολίτευση, μακράν της πραγματικότητας, να βαφτίζει την ακρίβεια με το ονοματεπώνυμο του πρωθυπουργού (!) πιστεύοντας έτσι ότι θα κερδίσει μερικά “ψηφαλάκια”. Αλλού πρέπει να εστιάσει τους αγώνες της.

 

ΙΙ.- ΑΠΟΡΙΑ μας, για το “καλάθι”: Και που θα ξέρει ένας πελάτης, ποιες θα είναι οι εταιρίες και ποια τα προϊόντα τους; Άσε που απ’ τη μια εβδομάδα ως την άλλη πολλά γίνονται, όπως σμίκρυνση συσκευασίας (για παράδειγμα οι διαστάσεις, ο όγκος και η ποιότητα του χαρτιου τουαλέτας!). Τι να σου κάνει η σταθερή τιμή, όταν αντί για ένα κιλό προϊόντος, με τα ίδια λεφτά εφεξής θα αγοράζεις μόνο μισό; Έπειτα, γιατί τα σουπερμάρκετ δεν αναρτούν σε εμφανή θέση και με μεγάλα γράμματα τα προϊόντα της εβδομάδας για το “καλάθι”; Είναι δυνατόν όλοι να μπαίνουν στο e-katanalotis.gov.gr που θέσπισε το αρμόδιο Υπουργείο;

 

ΕΧΟΥΜΕ εκλεγμένη δημοκρατικά κυβερνηση, υπάρχει και κράτος με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς. Κι αφού την κυβέρνηση την ψηφίζει ο λαός για να παρεμβαίνει δραστικά κάθε φορά που διαπιστώνεται αισχροκέρδεια τιμών, ασυδοσία ή κερδοσκοπία εταιριών, είναι πλέον καθήκον της να εφαρμόζεται ένας αυστηρός έλεγχος των τιμών. Όχι μόνο οι “διορθώσεις” που υπόσχεται ο κ. Α. Γεωργιάδης. Εξάλλου, η κυβέρνηση, έχει ή δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πλαφόν τιμών;

 

ΠΟΛΛΑ μπορεί ένας απλός ψηφοφόρος να προσπεράσει σε μια κυβέρνηση. Όχι όμως και την αυξανόμενη ακρίβεια η οποία διαχρονικά είναι καταλυτική για την έκβαση των εκλογών. (Στ.Γ.Κ.)

 

==================

Μικροπολιτικά

 

-(οι κακοποιήσεις ανηλίκων) Μετά τους βιασμούς γυναικών και τις γυναικοκτονίες, μπήκαμε στον αστερισμό των παιδοβιαστών και της έκθεσής τους στην πορνεία (φωτό, 2). Δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας προκύψει. Σήμερα, είμαστε μια κοινωνία έρμαιο των χειρότερων παθών της. Μας κάνει εντύπωση όμως, ο καταγγελτικός λόγος ορισμένων καναλιών που, πριν από τη Δικαιοσύνη, επιβάλλουν τη δική τους “δικαιοσύνη”. Έτσι, αυτές που κακοποιούνται σήμερα δεν είναι μόνον οι ανθρώπινες υπάρξεις, αλλά και οι ανθρώπινες αξίες.

-(τουρκική νοοτροπία και διεθνής νομιμότητα) Οι Τούρκοι δεν πιστεύουν στο διεθνές δίκαιο -αυτό είναι γνωστό τοις πάσι, πλην των μεγάλων δυνάμεων και του Σόλτεμπεργκ του ΝΑΤΟ. Η τουρκική πολιτική ουδέποτε πίστεψε στην ειρηνική συμβίωση με τους γείτονές της. Κατασκευάζει επί τούτου εχθρούς, όπως την Ελλάδα επίμονα, ώστε να δικαιολογήσει εσωτερικά -ακριβώς όπως ο Χίτλερ ή ο Πούτιν-έναν μελλοντικό δικό της πόλεμο. Επιπλέον, οι Τούρκοι επιδιώκουν διακαώς-όπως έγινε στην Κύπρο το 1967- τον αφοπλισμό των νησιών μας ώστε να μπορέσουν ευκολότερα να τα κακακτήσουν. Αλλά, με δεδομένο ότι το Αρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ προβλέπει ότι το δικαίωμα της άμυνας προκύπτει από τη στιγμή που ένα κράτος δεχτεί επίθεση από ένα άλλο, νομίζουμε πως το τουρκικό “αφήγημα” δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν προπαρασκευαστικές ενέργειες, με δεδομένο την ύπαρξη της 4ης Στρατιάς στην άλλη πλευρά του Αιγαίου: με αποβατικές δυνατότητες που φαίνεται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω. Η στρατιωτική παρουσία στα ελληνικά νησιά, επιβεβλημένη μετά την εισβολή στην Κύπρο (1974), δεν είναι μια απλή προληπτική άμυνα, αλλά μια ενέργεια που αποβλέπει στην οχύρωση των νησιών για να αντιμετωπισθεί μια αναμενόμενη επίθεση από την Τουρκία. Άρα, ό,τι απελείται δεν αποστρατικοποιείται. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε