Θρησκευτικός τουρισμός (Χ.ν., 3-11-22)
Posted on 3 Νοε, 2022 in Σχόλια | 0 comments
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ι.-ΜΕ ΤΗΝ παράταση του τουρισμού στην Κρήτη, λόγω του καιρού (που κάνει τα δικά του!), το λεγόμενο “τουριστικό προϊόν” πρέπει να τεθεί εκ νέου επί τάπητος. Τουλάχιστον για περιόδους-μεταίχμιο, όπως είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη, που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.
ΚΑΙ ΟΙ δυο αυτές εποχές φαίνεται να είναι οι πιο κερδοφόρες. Και θα είναι όσο θα υπάρχει ποιοτικός τουρισμός: τόσο από πλευράς ζήτησης, όσο και κυρίως από πλευράς προσφοράς που μας αφορά ιδιαίτερα.
ΕΧΟΥΝ περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές των “κουτόφραγκων” ή των χαζοαμερικανών τουριστών. Η οικονομική κρίση πρώτα, έπειτα η πανδημία και τώρα ο ρωσοουκρανικός πόλεμος κατέστησαν τους ανθρώπους φειδωλούς στα έξοδα και προσεκτικούς στο τί αγοράζουν. Οι περισσότεροι αγοράζουν τουριστικά “πακέτα”.
ΙΙ.- ΜΙΑ παράμετρος που δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία και την Εκκλησία, είναι ο λεγόμενος θρησκευτικός τουρισμός-που σπανια βρίσκεται στα “πακέτα” των tour operators. Προθές των Αγίων Αναργύρων, πλήθη ξένων ξεναγούνταν στις εκκλησίες του κέντρου.
ΚΑΛΟ θα ήταν η Περιφέρεια Κρήτης και οι Αντιπεριφέρειές της, από κοινού με την Εκκλησία της Κρήτης, να οργανώσουν σεμινάρια τρόπων προβολής και του θρησκευτικού τουρισμού στο νησί.
ΠΡΙΝ από από 67 χρόνια η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου είχε εκδόσει ένα εμπεριστατωμένο πόνημα του Ανέστη Χ. Μακριδάκη (φωτό, 1), με τίτλο “Βυζαντινοί Ναοί του Νομού Χανίων Κρήτης”.
Μάλιστα, με ένα θαυμάσιο προλογικό σημείωμα γραμμένο από τον Ειρηναίο. Συνεπώς υλικό υπάρχει άφθονο, αν προσθέσουμε και το καθαρά επιστημονικό έργο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Κρήτης.
ΕΧΟΥΜΕ στα χέρια μας μια εντυπωσιακή μικρή έκδοση των 35 πιο επισκέψιμων εκκλησιων του Αγίου Νικολάου. Μέσα σε 28 καλοτυπωμένες χρωματιστές σελίδες (φωτό, 2) παρουσιάζονται όλες οι εκκλησίες του νομού με σύντομα ενημερωτικά για τους ξένους επισκέπτες.
Επίσης στην τελευταία σελίδα υπάρχουν και οι ανάλογες διαδικτυακές σελίδες του δήμου. Οι φωτογραφίες των ναών καταλαμβάνουν το 1/3 της κάθε σελίδας, ενώ στις κεντρικές δυο σελίδες υπάρχει θρησκευτικός χάρτης της περιοχές με σημειωμένες όλες τις εκκλησίες! (Στ.Γ.Κ.)
===========================
Μικρά πολιτικά
-(απόλυτη ή μερική ενεργειακή εξάρτηση;) Εν καιρώ ειρήνης, οφείλει κανείς να υπολογίζει-αν είναι σωστός πολιτικός και αγαπά τη χώρα του- τί θα συμβεί εν καιρώ πολέμου! Εννοούμε τις “κομβικές” οικονομικές εξαρτήσεις που έχουμε από τις άλλες χώρες. Η περίπτωση της Γερμανίας που ενεργειακά εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία, είναι χαρακτηριστική: η χώρα παρουσιάζει σήμερα με το ρωσοουκρανικό πόλεμο, μια γεωπολιτική αδυναμία (κυρώσεις, προμήθειες κ.λπ.) να ταυτιστεί με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Αντιμετωπίζει μια κατάσταση που την παραλύει, αφού ευρίσκεται στο έλεος του Πούτιν! Αλλά και ολόκληρη η ΕΕ πρέπει να έχει πολλαπλές πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας, ώστε να μη “στραγγαλίζεται” από το κλείσιμο της στρόφιγγας οποιουδήποτε εκβιαστή…
-(μήνας Νοέμβρης ή μήνας Μάης;) Τα Χανιά δεν σταμάτησαν ούτε μέρα χωρίς να έχουν τουρισμό. Βέβαια οι φθινοπωρινοί επισκεπτες είναι μάλλον συνταξιούχοι που δεν αντέχουν τις ψηλές θερμοκρασίες του νησιού για να έλθουν καλοκαιριάτικα. Κι έτσι κι αλλιώς, οι άνθρωποι έρχονται από τον παγωμένο Βορρά φορώντας κοντά παντελονάκια ή κοντομάνικα πουκάμισα, ξέροντας ότι εδώ ο ήλιος λάμπει τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο (φωτό, 3).
Κάτι που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαμε εκμεταλλευτεί στον ενεργειακό τομέα, ώστε να μην περιμένουμε σήμερα τις άλλες ορυκτές ενεργειακές πηγές, για τις οποίες εύκολα γίνονται πόλεμοι. (Στ.Γ.Κ.)