"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικροπολιτικά (Χ.ν., 18-10-22)

 

 

 

Μικροπολιτικά

 

- (Χανιά-Ηράκλειο-Λασίθι) Η διαδρομή από Χανιά για Ηράκλειο είναι γνωστή σε όλους. Αυτή όμως, από Ηράκλειο για Άγιο Νικόλαο (Λασίθι), μαρτυρεί τη σημαντική ανάπτυξη και πρόοδο μιας περιοχής που, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ήταν περίπου λησμονημένη: καινούργιοι δρόμοι, σταθερά αντερείσματα για τις κατολισθήσεις, σωστές διαγραμμίσεις, δυο τούνελ μέχρι τη Νεάπολη, σχεδόν άνετοι δρόμοι για τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα. Η Νεάπολη Λασιθίου έχει γίνει μεγαλούπολη κι ο Άγιος Νικόλαος είναι αγνώριστος από την οικιστική επέκταση, την πληθώρα θερινών εκδηλώσεων (4ο φεστιβάλ μαγειρέματος δρόμου!), τον ξένο και ντόπιο κόσμο και το αδιαχώρητο με τα αυτοκίνητα. Τα ίδια και στην Ιεράπετρα (φωτό, 1).

 

Όσο για τα Χανιά, την πόλη μας, οι κεντρικοί και νευραλγικοί δρόμοι εισόδου/εξόδου παραμένουν ακριβώς οι ίδιοι εδώ και 40 χρόνια!

 

-(σύντομες και βίαιες καταστροφές) Τις πληγές της μετρά η ανατολική Κρήτη (κυρίως η επικλινής Αγία Πελαγία, φωτό, 2), μετά το πέρασμα της σύντομης αλλά σφοδρής κακοκαιρίας. Η οποία δυστυχώς, πλην των σαρωτικών καταστροφών, άφησε και δυο νεκρούς.

 

Δεν φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή. Είναι πάντα και εκείνα τα αιώνια προβλήματα με τη μη ύπαρξη σωστών και νομίμων σχεδίων κτισίματος οικιών σε αστικά, παραθαλάσσια και μη περιβάλλοντα. Επιπλέον, είναι και το αυθαίρετο που ενυπάρχει στη φύση του Έλληνα πολίτη, αλλά και η πεποίθηση του “δικού μας” πολιτικού που έρχεται να νομιμοποιήσει ό,τι αυθαίρετο! Έτσι και με την ανοχή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, πληρώνουμε ακριβά κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο. Και είμαστε στα μέσα του Οκτώβρη!

 

-(ένας σεμνός άνθρωπος της προσφοράς) Πέρασε απαρατήρητη η εκδήλωση: Ο Ελβετός οδοντίατρος Julien Grivel με τη σύζυγό του Christiane, είναι άνθρωποι που κυριολεκτικά αφιέρωσαν τη ζωή τους από το 1972 (νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα” Αττικής και αλλού) μέχρι τις αρχές του αιώνα μας, στην περίθαλψη των χανσενικών (λεπρών) της Ελλάδας.

 

 

Γι αυτή τους την αθόρυβη, αλλά ουσιαστική προσφορά τιμήθηκαν, εκτός των άλλων, κι από την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Χανίων και τον “Ελληνογαλλικό Σύλλογο”. Σε μια υπέροχα συγκινητική και ζεστή βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (12/10), έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ζουλιέν (“Ελλάδα, η δική μου Ιθάκη”, έκδ. Περιφέρειας Κρήτης, 2022) από τον “Ελληνογαλλικό Σύλλογο”: με εκφραστική ανάγνωση αποσπασμάτων επενδυμένων με μουσική και τραγούδι στο πιανο. Το βιβλίο (φωτό, 3 και 4) διαβάζεται ευχάριστα. Περιγράφονται σ’ αυτό -μερικές φορές με λεπτό χιούμορ- οι εμπειρίες του συγγραφέα/οδοντογιατρού/ανθρωπιστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το βιβλίο παρουσιάστηκε (16/10) και στο δήμο Αγίου Νικολάου (Λασίθι), ενώ αναμένονται και άλλες… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 


Σχολιάστε