"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (“Χ.ν.”, 22-9-2022)

 

 

 

 

 

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ

 

Ι.-ΟΙ τελευταίες χυδαίες δηλώσεις, μάλιστα από του βήματος του ΟΗΕ, πάντα προκλητικές και ψευδείς, του Τούρκου προέδρου, εναντίον της Ελλάδας, δηλώνουν, αν μη τι άλλο, σε ποια δεινή θέση βρίσκεται ο Ερντογάν του οποίου η δημοτικότητα (σύμφωνα και με το διάσημο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ), βρίσκεται “σε ελεύθερη πτώση”.

 

ΑΠΟ το βήμα του ΟΗΕ, με απύθμενο θράσος κατηγόρησε την Ελλάδα, κάνοντας το «άσπρο μαύρο», ότι «έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων»! Η προσπάθειά του αυτή, έρχεται ευθύς αμέσως μετά τις αλλεπάλληλες θέσεις υπέρ της Ελλάδας από Ε.Ε και ΗΠΑ, σχετικά με τη στάση του Ερντογάν στο ρωσοουκρανικό πόλεμο, τις (μη) κυρώσεις κατά τις Ρωσίας, την αγορά των S-400, τις ημερήσιες εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο κ.λπ. Οι Τούρκοι δεν κρύβουν πλέον τον εκνευρισμό τους για τη στήριξη που παρέχουν ορισμένες χώρες φανερά υπέρ της Ελλάδας (ΗΠΑ, Γαλλία, ΕΕ) .

 

 

ΙΙ.-ΜΠΟΡΕΙ η διαστρέβλωση της πραγματικότητας να έχει γίνει “διπλωματική” τέχνη των Τούρκων, όμως σοβαροί σχολιαστές σε παγκόσμιο επίπεδο αρχίζουν να την απορρίπτουν. Μπορεί το υβρεολόγιο των Τούρκων εναντίον μας, να εξάπτει τον εθνικισμό του “μέσου” Τούρκου πολίτη (ώστε να λησμονεί την άθλια οικονομική του κατάσταση), μπορεί η διαστρέβλωση των ιστορικών προ εκατονταετίας γεγονότων (Μικρσιατική Καταστροφή, Σμύρνη, ανταλλαγή πληθυσμών) να ικανοποιεί όλα τα κόμματα της Τουρκίας… Δεν μπορεί όμως, ο Ερντογάν, να ερμηνεύει κατά το δοκούν τη Συνθήκη της Λωζάννης που υπέγραψε ο Κεμάλ πασάς (Αττατούρκ) με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά και πολλά άλλα έθνη… Δεν διαθέτει το ανάστημα να αμφισβητήσει “με άλλα μέσα” μια διεθνή πασίγνωστη Συνθήκη, διότι ξέρει πολύ καλά το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενέργειάς του. (Στ.Γ.Κ.)

 

================

 

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-(οι νόμοι και η εφαρμογή τους) Κάθε χρόνο υπάρχει σύγκρουση της πραγματικότητας με τους θεσπισμένους νόμους. Είτε για τα σχολεία πρόκειται, είτε για το συνταξιοδοτικό, είτε για οτιδήποτε άπτεται της καθημερινότητάς μας. “Αυτό λέει ο νόμος”, λένε οι νομομαθείς, οι βουλευτές και οι ειδήμονες. Ή, “οι νόμοι ψηφίζονται, για να εφαρμόζονται” που είναι μια αρχή πανάρχαιη (Αντιγόνη) (…) Το σύγχρονο δυτικό δίκαιο ανάγεται στο ρωμαϊκό, για το οποίο όμως υπάρχει και η λατινική ρήση που λέει: “summum jus, summa injuria”, δηλαδή «η υπερβολική δικαιοσύνη καταντά υπερβολική αδικία». Ή, πιο απλά, όπως λέει ο λαός εδώ στα Χανιά, “το πολύ περίσσιο, το χαλά το ίσιο”. Ο (κάθε) νόμος είναι ανθρώπινη δημιουργία. Και ως ανθρώπινο κατασκεύασμα είναι εκ προοιμίου ατελές. Γι αυτό προβλέπονται οι τροποποιήσεις, η τακτή επικαιροποίηση και συχνά η κατάργησή του. Τελικά, ένας νόμος δεν αποτελεί οπωσδήποτε “το δίκαιο”, αλλά είναι ένα εργαλείο για να «βρούμε» το δίκαιο.

 

-(αντιθέσεις) Μπορεί, όπως λένε, ο επικείμενος χειμώνας να μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις (αυξημένη ακρίβεια, διακοπές ρεύματος, έλλειψη αγαθών κ.ά.), μπορεί όλες οι χώρες της Δύσης να λαμβάνουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, μπορεί όλοι να εύχονται ο χειμώνας στα μέρη τους να μην είναι βαρύς… Όμως υπάρχουν και μερικοί ονειροπόλοι δημοτικοί άρχοντες που ονειρεύονται Γερμανούς, Σουηδούς και λοιπούς βόρειους να “ξεχειμωνιάζουν” (με το αζημίωτο) στα Χανιά. Μακάρι, αλλά υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές; Θα βοηθήσει ο καιρός για κάτι τέτοιο; (…) Εν πάση περιπτώσει! Όσο έχουμε ακόμη ήπια ηλιοφάνεια και μεσοφθινοπωρινό καιρό, οι όμορφες εικόνες στα Χανιά δεν λείπουν (φωτό, 1 -Άγιοι Απόστολοι).

 

 

 

 

Αντίθετα, για όσους περπατούν στα πεζοδρόμια των Χανίων, οι εικόνες (φωτό, 2) που αντικρίζουν (σε παρόδους της Νεάρχου) δεν είναι ό,τι καλύτερο.

 

 

Μήπως θα πρέπει ο Δήμος, όπως είχε γίνει πολύ παλαιότερα, να προγραμματίσει μια γενική ανακατασκευή όλων των πεζοδρομίων; (Στ.Γ.Κ.)

 

==================

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Ένα αντίο σε αυτούς που “έφυγαν” πρόσφατα και φτώχυναν την Ελλάδα:

Αντίο, στην πάντα πρόσχαρη Μάρθα Καραγιάννη, στον στιβαρό Κώστα Καζάκο, στην υπερελληνίδα Ειρήνη Παππά, στην ηθοποιό Φρύνη, Αρβανίτη, στον αποτελεσματικό προεδρο του Μουσείου Ακροπόλεως Δημήτρη Παντερμαλή, στον θεατρικό συγγραφέα Μάριο Ποντίκα.

 

Ήταν όλοι τους υπέροχοι και θαυμαστοί Έλληνες …

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 


Σχολιάστε