"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η «ελληνική διάσταση» μιας κορυφαίας συμφωνίας (Του Αντ. Βενέτη)

 

 

 

[ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΚΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ.

Μου θύμισε οικεία κακά, ίσως και χειρότερα που περάσαμε με τον ανταρτοπόλεμο στην Κεντρική Μακεδονία.

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ γράφω για τις απώλειές μου από τους αντάρτες του Μάρκου στο Κιλκίς.]

===========================================

Η «ελληνική διάσταση» μια κορυφαίας συμφωνίας

 

Στην «Κ» της 4.9.2022 ο κ. Σταμ. Κριμεζής αναφέρεται στην επίσκεψη, τον Δεκέμβριο του 1987, στην Αμερική, του πρόσφατα αποβιώσαντος τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μ. Γκορμπατσώφ.

Είχε προηγηθεί η διάσκεψη κορυφής, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν και του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, στην Ισλανδία. Η υπογραφείσα τότε «συμφωνία του αιώνος» όπως απεκλήθη, η οποία θα αποτελέσει καταλύτη, εξελίξεων και θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του ψυχρού πολέμου, με αποτέλεσμα σε ελάχιστα χρόνια μετά να καταρρεύσουν και τα κατασκευάσματα των Μπολσεβίκων. Εις την συμφωνία όμως αυτή υπήρξε, ούτως ειπείν, μια «ελληνική διάσταση»

 

Έτσι, αμέσως μετά την διάσκεψη κορυφής, ο πρόεδρος Ρ. Ρήγκαν απηύθυνε, ολιγόλεπτο διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, ειπών ότι για να φθάσει στην ιστορική συμφωνία με την Σοβιετική Ένωση τον επηρέασε θετικά το βιβλίο «ΕΛΕΝΗ» του Ελληνοαμερικανού δημοσιογράφου Nicolas Gage, που δεν είναι άλλος από τον συγχωριανό μου Νίκο Γκατζογιάννη, αμφότεροι από το «διχασμένο βουνό» της Μουργκάνας. Υπήρξα ο πρώτος εις τον οποίον ετηλεφώνησε ο Νίκος από την Αμερική, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από την τόσο τιμητική αναφορά του προέδρου Ρ. Ρήγκαν, Παραχρήμα μετέφερα την είδηση εις την Ελένη Μπίστικα της «Κ», η οποία την άλλη μέρα την παρουσίασε, λίαν ευστόχως, στη στήλη της.

Στις βραδυνές ειδήσεις η ΕΡΤ, όλως αορίστως, παρουσίασε την είδηση, αναφερόμενη στην «Ελληνίδα μάνα» του διαγγέλματος του Ρήγκαν, χωρίς όμως να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για την εκτελεσθείσα από τους αντάρτες του λεγόμενου Δ.Σ.Ε. μητέρα του Νίκου Γκατζογιάννη, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αν και περιελαμβάνετο εις το διάγγελμα του Προέδρου Ρ. Ρήγκαν.

 

Αντώνης Ν. Βενέτης,
Μοναστηράκι Δωρίδος

 


Σχολιάστε