"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Καταστροφικοί μεγαλοϊδεατισμοί (Χ.ν., 8-9-22)

 

 

 

 

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΙ

 

Ι.-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ των δικτατόρων που εμφορούνται συνήθως από έναν ονειρικό μεγαλοϊδεατισμό, είναι ο παραληρηματικός τους λόγος. Θυμηθείτε τον Χίτλερ ή τον Μουσολίνι, τον ημέτερο Παπαδόπουλο και τη χούντα. Και τώρα τον Ερντογάν (φωτό, 1), με την κουστωδία του! Σκοπός ενός τέτοιου “λόγου” είναι η πρόκληση φανατισμού των οπαδών (συνήθως μικρονοϊκών) στη χώρα τους, ώστε με κομπορρήμονα ψεύδη και φαντασιώσεις μεγαλείου, να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για την πραγμάτωση των λεγομένων τους (Ρωσία-Τουρκία).

 

ΚΑΙ ΣΤΗ χώρα μας “άνθισε” η έννοια της “Μεγάλης Ιδέας”: η οποία αποτέλεσε περίπου κύρια έκφραση της εθνικής πολιτικής του νεοσύστατου ελληνικού κράτους: ειδικά τη “ζωηρή” περίοδο των 80 χρόνων (1840-1922), με το λεγόμενο “Ανατολικό Ζήτημα” (διαμελισμός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) που απασχόλησε όλη την Ευρώπη.

 

ΣΤΟΧΟΣ της ήταν η ενσωμάτωση, μέσα στα όρια τού τότε Ελληνικού Κράτους, του εξωελλαλαδικού αλύτρωτου Ελληνισμού που υπήρχε τόσο στη Βαλκανική χερσόνησο, όσο και στη -σημερινή-Τουρκία.

 

ΒΕΒΑΙΑ, τις περισσότερες φορές η πολιτική αποτελεί τον τάφο των ανθρώπινων φιλοδοξιών. Διότι, άλλοτε μεν οι συγκυρίες (οικονομική ευρωστία, εύστροφη και εύστοχη διπλωματία (Ελ. Βενιζέλος), σύμπτυξη συμμαχιών κ.λπ.) ευνοούν την πραγμάτωση τμήματος της “μεγάλης ιδέας”, άλλοτε όμως όχι.

 

 

ΙΙ.-ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ του (οποιουδήποτε) μεγαλοϊδεατισμού στοχεύει στην κατάκτηση δια του πολέμου εδαφών στα οποία κατοικούν ομόγλωσσοι ή ομόθρησκοι λαοί. Αντίθετα, το κατασκευασμένο όραμα της τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας του Ερντογάν στοχεύει στην κατάκτηση και επέκταση σε θαλάσσιες ζώνες, χωρίς ερείσματα σε τουρκικούς πληθυσμούς. Ως προς αυτό, το “όραμα” της τουρκικής ηγεσίας είναι πανομοιότυπο με εκείνο της γερμανικής/ναζιστικής θεωρίας του λεγόμενου Ζωτικού Χώρου (Χίτλερ).

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι δυνάμεις που καθορίζουν τέτοιες γεωστρατηγικές εξελίξεις (το βλέπουμε στον ρωσοουκρανικό πόλεμο), δεν είναι το δίκαιο ούτε η λογική. Είναι η στρατιωτική ισχύς. Η “Γαλάζια Πατρίδα” του Ερντογάν, το τουρκολιβυκό ψευδοσύμφωνο περί ΑΟΖ, ο λυσσαλέος αγώνας για αποστρατικοποίηση απειλούμενων κάθε μερα (από εναέριες παραβιάσεις) ελληνικών νησιών, κατασκευάστηκε, υπάρχει, απειλεί και “φωνάζει”.

 

ΔΕΝ θα πάψει δε να μας απασχολεί μέχρι να πραγματοποιηθεί (με πόλεμο), ή να οδηγηθεί σε κατάρρευση (έσωθεν ή έξωθεν).

 

ΟΤΑΝ εδραιωθεί ένα ιδεολόγημα σε ένα λαό, χωρίς την ανάλογ αντίδραση, η Ιστορία ακολουθεί μια ευθύγραμμη πορεία. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από την τελείως τεχνητή εθνογένεση στα βόρεια σύνορά μας (Σκόπια); Κατά τον ίδιο τρόπο, αν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα σε διπλωματικό και αμυντικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο των συμμαχιών, η επινόηση της θεωρίας της “Γαλάζιας Πατρίδας” μπορεί να καταστεί η σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα των Τούρκων που θα οδηγήσει σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση. Με ό,τι συνεπάγεται για όλη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, ένας πόλεμος. Αλλά, μια επιπλέον πολεμική σύρραξη, δεν θα ήταν ολέθρια για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

=================================

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-(ιππήλατο όνειρο) Στα ωραία που έχουν τα Χανιά, είναι και μια βόλτα με τις παλιές ιππήλατες άμαξες. Ειδικά για έναν τουρίστα, η απόλαυση είναι πρωτότυπη, αφού κάτι τέτοιο σπανίζει ολοένα και περισσότερο στις μεγάλες πόλεις. Μια βόλτα στο παλιο λιμάνι ή και τη νέα πόλη (φωτό, 2), θυμίζει ρομαντικές αλλοτινές εποχές…

 


 

-(αντίθεση) Γράφεται συνεχώς, λέγεται και φωναχτά, αλλά μάλλον εις ώτα μη ακουόντων: η επικινδυνότητα των ερειπίων που δεσπόζουν στους “Αγίους Αποστόλους” επιτείνεται (φωτό, 3).

 

Γιατί δεν λαμβάνεται απόφαση να επιδιορθωθούν τα παλιά κατασκηνωτικά κτίσματα και να αποδοθούν για μαθητικές δραστηριότητες, ή να γκρεμισθούν; Πού σκοντάφτει το θέμα; Υπάρχει απάντηση;

 

-(επινοητική φαντασία) Με την εικόνα ενός σκύλου και δυο αδειανών δοχείων, προφανώς για τροφή και νερό, ο ευρηματικός ζωόφιλος τοποθέτηση την… ευρεσιτεχνία του έτσι, ώστε να εξυπηρετεί τα αδέσποτα της περιοχής του αλλά και να είναι σε εμφανές και προστατευόμενο σημείο (φωτό, 4).

 

Όταν, η ιδιωτική πρωτοβουλία, υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις του Δήμου ή άλλων φορέων… (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε