"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο Πόλεμος, η ΕΕ και εμείς (Χ.ν., 1-9-22

 

 

 

 

 

ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

 

Ι.-ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ του ρωσοουκρανικού πολέμου ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα: ένας πολύ δύσκολος χειμώνας περιμένει όλους μας.

 

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, πέρα από τα εκατέρωθεν θύματα, τις φοβερές υλικές καταστροφές υποδομών και τις ανυπολόγιστες συνέπειες στις ζωές των Ουκρανών, θα έχει τεράστιες γεωπολιτικές και πολιτικές επιπτώσεις, άμεσα μεν στην Ευρώπη, έμμεσα δε στον υπόλοιπο κόσμο. Ήδη:

 

-Αμφισβητήθηκαν μια σειρά θέσεων που οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν δεδομένες και ακλόνητες, όπως η ανεμπόδιστη παροχή ενέργειας, η ικανότητα πολυμερών διαπραγματεύσεων προς επίλυση διεθνών προβλημάτων, η ειρήνη ως μόνιμο χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής ηπείρου, η ευημερία. [Η αλήθεια είναι ότι, πλήν του Γιουγκοσλαβικού και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (1974), η ευρωπαϊκή ήπειρος δεν γνώρισε άλλους επιθετικούς πολέμους “εντός συνόρων”, τουλάχιστον για 70 χρόνια!]

 

ΙΙ. Ο ΡΩΣΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ πόλεμος, με την απειλή επέκτασής του και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατέστησε απολύτως αναγκαία τη σύσταση ευρωπαϊκής αμυντικής “ταυτότητας”: πιο απλά, τη δημιουργία ενός τακτικού ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος, όπως και την αναδιαμόρφωση των σχέσεων ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, απαιτείται μια ενιαία και ισχυρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, όπως και μια ενιαία ενεργειακή πολιτική-μάλιστα με δεδομένη την αυτάρκεια -ώστε η ΕΕ να μην απειλείται από “ενεργειακούς” πολέμους. Επίσης είναι επείγουσα η ανάγκη για γρήγορες ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως προτείνει κι ο Όλαφ Σόλτς, καγκελάριος της Γερμανίας. [Τουλάχιστον σε ζωτικά θέματα όπως οικονομικές κρίσεις, πανδημίες, κλιματική αλλαγή, πόλεμος, κυρώσεις, ενέργεια κ.λπ.] Ας βρεθεί ένα σύστημα ώστε να παρακάμτεται η δυσκινησία που καλώς ή κακώς επιφέρει η επιδιωκόμενη ομοφωνία των μελών κρατών.

 

ΙΙΙ.-Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ και άλλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο -ελπίζουμε μελλοντικά και στα “οικόπεδα” της Κρήτης-, αποδεικνύει ότι η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου είναι δυνατόν να αποτελέσει σημείο πλούτου για όλες τις χώρες της ΕΕ. Αλλά και αιτία νέων πολέμων. Εγρήγορση, ετοιμότητα και αποτρεπτικότητα απαιτούνται από όλους μας… (Στ.Γ.Κ.)

====================

Της πόλης και του κοσμου

 

-(επιστροφή στα θρανία). Η πρώτη του Σεπτέμβρη σημαίνει τέλος του καλοκαιριού και έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις: όχι μόνο στον γνωστικό τομέα, αλλά και στις ποικίλες “μεταρρυθμίσεις” του υπουργείου. Καινοτομίες, νέοι διορισμοί, νέα προγράμματα. Και για την ώρα, οι μαθητές θα αρχίσουν τα μαθήματα χωρίς υγειονομικές μάσκες και υποχρεωτικά τεστ, στις 12 Σεπτεμβρίου: Καλή έναρξη, καλή υγεία, καλή δύναμη σε όλους…

 

-(η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της) Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει-και σωστά-στην εξάντληση της τετραετίας. Έστω κι αν η χώρα μετά την πρόσφατη μετωπική αναμέτρηση-show στη Βουλή, δείχνει να μπαίνει σε βαθιά προεκλογικά νερά. Υπάρχει βέβαια και η επόμενη, εξίσου κρίσιμη αναμέτρηση των δυο στη ΔΕΘ, στην οποία θα διαγκωνισθούν πλειοδοτώντας σε παροχές! Αλλά, οι…υποσχέσεις της Θεσσαλονίκης συνήθως αποτελούν “χάντρες για αγρίους”, όταν η ακρίβεια και το ενεργειακό καλπάζουν αχαλίνωτα και οι τσέπες μας αδειάζουν. Ούτως ή άλλως ο Σεπτέμβρης προσφέρει μια περίοδο σε όλους για ανασυγκρότηση, αναστοχασμό, ανανέωση, αναθεώρηση τακτικής και ανάταξης των οικονομικών.

 

-(τελευταίο αυγουστιατικο ηλιοβασίλεμα) Στο μεταίχμιο ενός πυρφόρου Αυγούστου που τελειώνει κι ενός γλυκού Σεπτέμβρη που αρχίζει, η βόλτα τις εσπερινές ώρες στο παλιό λιμάνι των Χανίων είναι μια ευεργετική απόλαυση (φωτό, 1):

 

 

 

 

ένα εκθαμβωτικό φως, θαρρείς σταλμένο από άλλους ουρανούς, διαχέει βουνά, θάλασσα, βράχια, λιμάνι, ανθρώπους. Και σε κάνει να λησμονείς κονταρομαχίες στη Βουλή, απειλές και ύβρεις του Ερντογάν για “ποταπούς” Έλληνες, συνέπειες του πολέμου κ.λπ. Η ζωή συνεχίζει να εκπλήσσει με τις ομορφιές της. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Όπως μου λέει έμπειρος φίλος αναγνώστης, “ένας σωστος πολιτκός (όρα, Ελ. Βενιζέλος) δεν χάνει την ψυχραιμία του μπροστά σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση και προσπαθεί να την εκλογικεύσει!”

Διαφορετικά χάνει “αυγά και πασχάλια”!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε