"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μακρά προεκλογική περίοδος (Χ.ν., 30-8-22)

 

 

 

 

ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΑΚΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΩΣΗΣ

 

ΑΝ είχε ένα αρνητικό αποτέλεσμα η όλη συζήτηση, περι τηλεφωνικών υποκλοπών, στο Κοινοβούλιο, αυτό είναι ότι μπήκαμε σε μια μακρά προεκλογική τοξική περίοδο.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ επέμενε στο ότι δεν γνώριζε (!) τίποτε για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και πως αυτό ήταν μεν νόμιμο αλλά λάθος! (Πώς γίνεται όμως, να κρίνεται μεν “νόμιμη” η παρακολούθηση, αλλά ταυτόχρονα να είναι “λάθος” και να συνεχίζεται;)

ΠΑΡΑ δε τις επίμονες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Αν δηλαδή γίνονταν για λόγους εθνικής ασφαλείας, δεν όφειλε να το γνωρίζει ως πρωθυπουργός; Εύλογα λοιπόν ο κ. Τσίπρας, άσκησε δριμεία κριτική σε αυτή τη στάση. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο κ. Πρωθυπουργός έχει -και έτσι είναι- τη νομική, πολιτική και ηθική υποχρέωση να εξηγήσει τους λόγους που γίνονταν οι παρακολουθήσεις!

ΜΕΤΑ από τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η στη Βουλή λεκτική μονομαχία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέφερε στο προσκήνιο παλιές παθογένειες του ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

ΕΔΩ, ο κόσμος καίγεται από τη δυσβάσταχτη ακρίβεια και στη Βουλή περί άλλα τυρβάζουν, καλύπτοντας έτσι τις ασυμφωνίες τους. Αξιοσημείωτο τέλος είναι ότι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 συμφώνησαν να διερευνηθούν από εξεταστική επιτροπή και οι παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, οι οποίες το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν δημιουργήσει ανάλογο σκάνδαλο που παραδόξως αποσιωπήθηκε. Τώρα, γιατί ο κ. Τσίπρας ήταν μεν σφοδρά επικριτικός για την περίπτωση Ανδρουλάκη, αλλά αρνητικός (!) για την περίοδο πρωθυπουργίας του, είναι άλλο θέμα! Ο λαός επιθυμεί έρευνα σε βάθος χρόνου τουλάχιστον δεκαετίας και πρέπει να την έχει. (Στ.Γ.Κ.)

====================================

Μικροπολιτικά, της πόλης και όχι μόνο

 

-(έγκαιρο κλάδεμα δέντρων, καθάρισμα φρεατίων) Το τραγικό συμβάν με το δέντρο που καταπλάκωσε θανάσιμα έναν 51χρονο πολίτη στο Ηράκλειο στερώντας τη ζωή, δεν φάνηκε να συγκινεί τους αρμόδιους. Τα ακλάδευτα δέντρα στο ΒΟΑΚ, αλλά και σε νευραλγικούς δρόμους των Χανίων, δεν ορθώνονται, άραγε ως “δαμόκλειος σπάθη”, πάνω από τα κεφάλια των αυτοκινητιστών; Κάθε χρόνο δεν πρέπει έγκαιρα να γίνεται κλάδεμα των δέντρων, αλλά και καθαρισμός των φρεατίων; Πριν μπει ο χειμώνας με τις βροχές και τις πλημμύρες του. Για να μη θρηνούμε θύματα από πτώσεις γέρικων δέντρων και ασύμμετρες πλημμύρες…

-(μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή) Οι παρατεταμένοι καύσωνες-και στην Ελλάδα- θα δημιουργήσουν ξηρασίες. Οι ξηρασίες θα στερήσουν τη ζωή από πολλά όντα, η δε αλλαγή αυτή θα επιφέρει μελλοντικούς λιμούς και λοιμούς. Οι ζωές των ανθρώπων θα καταντήσουν δραματικές, αφού ζωτικές δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η μεταφορά αγαθών θα συρρικνωθούν επικίνδυνα. Πρόσφατα, σύμφωνα με τις ειδήσεις, σχεδόν 100 τόνοι νεκρών ψαριών έχουν περισυλλεγεί, λόγω ξηρασίας, στην Πολωνία από τις όχθες του ποταμού Όντερ που διαρρέει Γερμανία και Πολωνία. Οι κακοί οιωνοί θα πολλαπλασιαστούν με τον επερχόμενο χειμώνα: οι αναπόφευκτες πλημμύρες, η έλλειψη θέρμανσης, ο συνεχιζόμενος ρωσοουκρανικός πόλεμος θα έχουν ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους. Θα συνέλθουμε ποτέ ως ανθρωπότητα;

-(Χανιώτες γιατροί, πολιτική και δημιουργικότητα) Οι γιατροί στην Ελλάδα- την Κρήτη και τα Χανιά- έχουν παράδοση και στη γραφή. Άλλοι ασχολούνται με την ιστορογραφία/τοπογραφία, άλλοι με την αυτοβιογραφία ή την ιατρική στις περιοχές τους, άλλοι με την ποίηση και άλλα λογοτεχνικά είδη. Αναφερόμαστε επιλεκτικά σε δυο πρόσφατες εκδόσεις έργων δυο σημαντικών ιατρών της πόλης μας: του παθολόγου-νεφρολόγου κ. Ε.Μ.Παπαδάκη (“Το πέρασμα στη ζωή μου”, φωτό, 1)

 

 

—————————————–

και του ΩΡΛ κ. Ευτύχη Ι. Λαμπουσάκη (“Το Σέλινο στη Μάχη της Κρήτης”, φωτό, 2)

 

Και οι δυο, πλην των ιατρικών καθηκόντων τους, προσέφεραν τα πλείστα στο κοινό των Χανίων: τόσο ως στελέχη και πρόεδροι της “Ιατρικής Εταιρείας Χανίων”, όσο και ως μέλη -ή και πρόεδροι- δημοτικών και νομαρχιακών Συμβουλίων του νομού. Και οι δυο οργάνωσαν τις αντίστοιχες με την ειδικότητά τους μονάδες στο παλιό νοσοκομείο Χανίων και έφεραν σε επιτυχές σημείο την ΙΕΧ, ώστε να βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών! Και οι δύο αγαπήθηκαν πολύ απ΄τους χανιώτες ασθενείς τους. Δεν είναι οι μόνοι ενεργοί και δραστήριοι γιατροί. Η πολυσχιδής όμως δράση τους αποδεικνύει πόσο εποικοδομητική και καταλυτική είναι η παρουσία του κλάδου των ιατρών σε μια κοινωνία που εξελίσσεται διαρκώς. Θα ήταν ευχής έργο, αν, αυτοί, ή οι νεότερί τους, δημιουργούσαν και μια “Εταιρεία Χανιωτών ιατρών Συγγραφέων”. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε