"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η Ευθύνη και τα Εύσημα (Χ.ν., 23-8-22)

 

 

 

 

Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ

 

Ι.-ΔΥΣΤΥΧΩΣ στη χώρα μας, το να εκτελείς το καθήκον σου (αυτό που προβλέπει δηλαδή ο νόμος για τη θέση στην οποία έχεις οριστεί), μάλιστα μη δεχόμενος άνωθεν πιέσεις και μη υπακύπτοντας σε αυτές, δεν είναι πάντα αυτονόητο.

 

ΟΙ ΝΟΜΟΙ στην Ελλάδα (ακόμη και σήμερα!) δεν γίνονται για να εφαρμόζονται, αλλά για να καταστρατηγούνται! Τα “παραθυράκια” πολλά.

 

ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ περιστατικό με έλεγχο και επιβολή προστίμου της αστυνομίας σε βουλευτή (δεν μας ενδιαφέρει ποιου κόμματος) για παραβάσεις του ΚΟΚ στο ΒΟΑΚ, αποδεικνύει δυο πράγματα:

-παλιές παλαιοπολιτικές νοοτροπίες ξαναζωντανεύουν, και

-η κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία!

 

ΚΙ ΑΝ ακόμη το “Ξέρεις ποιος είμαι Εγώ;” δεν λέγεται δυνατά, αλλά υποβόσκει ως συμπεριφορά, δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή σε όποιον το επικαλείται. Σε μια εποχή που υποτίθεται ότι κράτος και ελληνική κοινωνία “εξευρωπαΐζονται”, ελπίζουμε ότι τέτοια περιστατικά θα σπανίζουν.

 

ΙΙ.-ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει είναι χαρακτηρηστική η ανακοίνωση επί του προκειμένου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Χανίων. Όλοι γνωρίζουμε πόσο ο ΒΟΑΚ έχει καταστεί “καρμανιόλα” για τους οδηγούς που κινούνται σ΄αυτόν. Όλοι διαπιστώνουμε ότι το νησί κάθε χρόνο θρηνεί ένα σωρό θύματα, καταλαμβάνοντας μια από τις πρώτες θλιβερές θέσεις στη χώρα σε τροχαία!

 

ΜΕΤΑΞΥ των άλλων στην αμακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών επισημαίνονται (Χ.ν., 21/8): “…Την ώρα που η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί βασικό στόχο των αρχών για το πολύπαθο από αυτή την άποψη νησί μας, είναι πέρα από κάθε λογική η απόπειρα από ορισμένους υπονόμευσης αυτής της προσπάθειας υπό τον μανδύα απειλών. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον πολίτη και να αγωνιζόμαστε καθημερινά για αυτό που προέχει, δηλαδή την ασφάλεια του. Έχουμε κουραστεί από τα τόσα θανατηφόρα που έχουν γίνει σε αυτόν τον καταραμένο δρόμο και ελπίζουμε κάποιοι να αντιληφθούν ότι ο θάνατος δεν κάνει εξαιρέσεις(…)” Άδικο έχουν;

ΣΗΜΕΡΑ, ήρωες για μας είναι αυτοί που εκτελούν το χρέος τους απέναντι στο σύνολο· σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. Μάλιστα, άσχετα με τις συνέπειες που πιθανόν να έχουν οι πράξεις τους, τις εκτελούν παρακάμπτοντας κομματικές πιέσεις και “άνωθεν εντολές”! Ειναι αυτοί που χρειάζονται τα εύσημα, ακριβώς διότι έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους και εκτελούν σωστά το χρεός τους απέναντι στο γενικό σύνολο. (Στ.Γ.Κ.)

 

——————————-

Η ΠΟΛΗ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

 

-(μιναρές) Είναι ένα ιστορικό μνημείο στην παλιά πόλη, παραμελημένο και ετοιμόρροπο (φωτό, 1). Ξέρουμε ότι η τουρκική ηγεσία δεν σέβεται ό,τι ελληνικό υπάρχει στην τουρκική επικράτεια.

Εδώ και χρόνια φανατίζει τους Τούρκους Εθνικιστές (“Γκρίζους Λύκους”) στο να καταστρέφουν (ακόμη και την εμβληματική Αγία Σοφία) προσπαθώντας να εξαλείψουν κάθε τι που τους θυμίζει Ελλάδα. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσουμε κι εμείς, έστω και με την αδιαφορία μας;

 

-(ένας οργανωμένος εγκληματικός λιμός) Πριν 90 χρόνια, στις 7 Αυγούστου 1932, η κυβέρνηση της ΕΣΣΔ (Ιωσήφ Στάλιν) εξέδωσε νόμο που τιμωρούσε με δέκα χρόνια απέλαση, ή ακόμα και με θάνατο, «κάθε κλοπή ή κατασπατάληση της σοσιαλιστικής (sic) περιουσίας» στην Ουκρανία. Ετιμωρείτο αυστηρά ακόμη και η απλή κλοπή λίγων σταχυών σε ένα χωράφι! Ο σταλινικός νόμος επιτάχυνε τις ελλείψεις που προέκυψαν από τις αναγκαστικές επιτάξεις και την εξάλειψη των «κουλάκων» (πλούσιων αγροτών). Ειδικότερα στην Ουκρανία, ο “αναγκαστικός” λιμός θα προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων (πάνω από 3 1/2 εκατομμύρια). Οι περισσότεροι ιστορικοί που ασχολούνται με την περίοδο εκείνη θεωρούν ότι με τον “σταλινικό λιμό” προκλήθηκε μια σκόπιμη γενοκτονία από την τότε ΕΣΣΔ εις βάρος του ουκρανικού λαού. Κι αυτό, για να ελεγχθεί, όπως ισχυρίστηκαν εκ των υστέρων, από τα Σοβιέτ ο ουκρανικός σιτοβολώνας! Πρόσχημα; Η δήθεν εκβιομηχανοποίηση της συνόλης σοβιετικής παραγωγής! Το ίδιο δεν πάει να γίνει (επί τούτου σιτοδεία στον κόσμο) και με τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία;

 

-(πορείες στην ιστορία) Η παλιά πόλη των Χανίων (φωτό, 2) και το λιμάνι είναι φορτωμένα από ιστορία. Όλοι οι κατακτητές άφησαν ίχνη στο πέρασμά τους.

 

Όλοι οι τουρίστες θέλουν να μάθουν και “να ζήσουν” εκείνες τις περιόδους. Θυμάμαι στη Ρόδο, στο κάστρο των Ιπποτών, στη δεκαετία του 1970, υπήρχε το θέαμα “Ήχος και Φως” που, μέσω προβολών, γινόταν “αφήγηση” των σημαντικότερων γεγονότων του νησιού. Από τότε τα πάντα στο θέμα της προβολής, έχουν αλλάξει. Εδώ; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε