"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικρά της πόλης και του κόσμου (Χ.ν., 16-8-22)

 

 

 

 

 

Μικρά της πόλης και του κόσμου

 

-(Αυγουστιάτικη πανσέληνος) Για το διάσημο Έλληνα αστροφυσικό Διονύσιο Σιμόπουλο που πέθανε πρόσφατα, “Η καθημερινή παρουσία της Σελήνης στον ουρανό αλλά και η συνεχής αλλαγή της φωτισμένης της μορφής επηρέαζε ανέκαθεν τους ανθρώπους όπως φαίνεται στα τραγούδια, στις προλήψεις και στις δογματικές τους αντιλήψεις. (φωτο, 2) Γιατί παρ’ όλο που η Σελήνη αντανακλά μόνο το 7% του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω στη γεμάτη κοιλώματα επιφάνειά της, είναι αρκετά λαμπερή, ώστε να καλύπτει με το φως της ένα αρκετά μεγάλο μέρος των άστρων της νύχτας. Πολλές μάλιστα παραδόσεις, που κρατάνε από την αρχαία ακόμη εποχή, συνδέουν τη Πανσέληνο του κάθε μήνα με διάφορες αγροτικές εργασίες. Πάρτε για παράδειγμα την Πανσέληνο του Αυγούστου που ακόμη και σήμερα πολλοί την θεωρούν ότι είναι λαμπρότερη και μεγαλύτερη απ’ οποιαδήποτε άλλη Πανσέληνο του χρόνου, κάτι που φυσικά δεν είναι σωστό, αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη (…)”.

 

 

 

Με λίγες ορθολογικές φράσεις απομυθοποιεί τοποθετώντας στη σωστή της θέση της, την έτσι κι αλλιώς ονειρική αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

 

-(“η ζωή, τραβά την ανηφόρα”) Δεν μιλάμε για την ενεργειακή ακρίβεια που είναι ασυγκράτητη και άπιαστη εξαιτίας ενός ανόητου και εγωιστικού καταστροφικού πολέμου του Πούτιν. Μιλάμε για μια καθημερινότητα δική μας, όπως η αγορά των βασικών αγαθών: Πας στη λαϊκή και με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς σου, για να γεμίσεις το καροτσάκι με τα αναγκαία, θέλεις τουλάχιστον 30 ευρώ. Κι αν πας στα σούπερ μάρκετ, δεν φτάνουν τα 30-40 ευρώ! Είναι γεγονός πως οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής προκαλούν σοκ στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ιδιαίτερα σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Τον Ιούλιο μήνα τα ζυμαρικά, το ψωμί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά ήταν τουλάχιστον 16% ακριβότερα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα! Και η κυβέρνηση μιλάει για “γενναίες” επερχόμενες αυξήσεις συντάξεων κατά 6-6,5% από το 2023! Μάλλον ζει στον κόσμο της, διότι μέχρι τότε, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει…

 

-(επικίνδυνο πέρασμα) Έχει επισημανθεί κι άλλες φορές, αλλά κανείς δε δίνει σημασία: το πέρασμα μπροστά από την ετοιμόρροπη (φωτό, 3) είσοδο της… μελλοντικής “Δημοτικής Βιβλιοθήκης” Χανίων έχει γίνει επικίνδυνο! Και δεν είναι μόνο η είσοδος και η περίφραξη.

 

 

 

 

Είναι και οι σπασμένες πλάκες του πεζοδρομίου! Το πιο απαράδεκτο είναι ότι ο Δήμος έβαλε μια ταμπέλα (φωτό, “Προσοχή Κίνδυνος-Απαγορεύεται η Είσοδος”) στην οποία εφιστά την προσοχή (!) των περαστικών, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει λάβει και τα κατάλληλα μέτρα. Αρκεί η πινακίδα; (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε