"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σκληρή δωδεκαετία (Χ.ν., 2-8-22)

 

 

 

 

ΣΚΛΗΡΗ ΔΩΔΕΚΑΕΤΙΑ

 

ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΩΣ” που θα’ λεγε κι ο Αλεξανδρινός, διανύουμε  το τέρμα (;) μιας δωδεκαετούς κρίσιμης (για την ώρα) περιόδου (2009-2022). Ως ανθρωπότητα και ως έθνη.

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ κρίσεις αλληλοδιαδέχονται, δίχως να μας επιτρέπουν να ανασάνουμε. Αν και για όλες τις κρίσεις δεν φταίμε μόνο εμείς…

ΕΔΩ που τα λέμε, οι κρίσεις που περάσαμε-και περνούμε- είναι εισαγόμενες. Απλά μας βρήκαν οικονομικά, αξιοκρατικά, πολιτικά, συναισθηματικά και ψυχικά, τόσο εξουθενωμένους που, παρ’ ολίγο (2015), να “σβηστούμε” απ’ τον κατάλογο των ελεύθερων εθνών.

ΖΗΣΑΜΕ και ζούμε το φαινόμενο της πεταλούδας: έσκασε η φούσκα των ακινήτων στην Αμερική (2008), την πληρώσαμε στην ΕΕ, κυρίως στην Ελλάδα με μια μεγάλη δεκαετή (2009-2019) οικονομική κρίση: με τις πρωτοφανείς πτωχεύσεις επιχειρήσεων, ανεργίες, αυτοκτονίες, μεταναστεύσεις νεολαίας, αφαιμάξεις μισθών και συντάξεων. “Θεοί” της οικονομίας, τα ασφυκτικά μνημόνια με επακόλουθο το δυσθεώρητο δανειακό εθνικό χρέος.

ΕΠΕΙΤΑ, αμέσως (2019) ξέσπασε η πανδημία στην Κίνα (Γιουχάν). Την πλήρωσε όλη η Ευρώπη, περισσότερο πάλι εμείς. Φέτος (2022), κήρυξε αιφνίδια η Ρωσία τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ακρίβηνε η ζωή όλων, με το ενεργειακό να ρυθμίζει τις εθνικές και συλλογικες πολιτικές.

Όχι! Το Brexit δεν ταρακούνησε την ΕΕ.

ΤΩΡΑ, διαπιστώνουμε επιπλέον ότι όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε αναβρασμό. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ! Πρωτοφανείς και σφοδροί καύσωνες πλήττουν την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, με ανυπολόγιστες συνέπειες στις εθνικές οικονομίες. Το ενεργειακό και πάλι στο προσκήνιο.

ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ έχουν οδηγήσει μεγάλες οικονομίες (ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα κ.λπ.) σε νευρικότητα, ενώ, ως κατακλέιδα του ρωσοουκρανικού πολέμου, έχουμε το φάσμα μιας επισιτιστικής παγκόσμιας “επιδημίας”. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την τροφή ως εκβιαστικό μέσο για να κάμψει τις κυρώσεις εις βάρος της.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση, μνημόνια, capital control, κρίση αξιών και δημοκρατίας στην Ευρωζώνη, Brexit και Τραμπ, προσφυγικό, πόλεμος στη Συρία, πανδημία, ακραία λαϊκιστικά κινήματα (και καθεστώτα) στην Ευρώπη, μια Τουρκία στη δίνη ακατάσχετων προκλήσεων και “παζαριών”, πανδημία και ρωσική εισβολή, έ, δεν τα λες και λίγα όλα αυτά για μια δωδεκαετία! (Στ.Γ.Κ.)

=============

Της πόλης

 

-(παλιό λιμάνι-Καστέλι)Δεν είναι μόνο οι δρόμοι προς αεροδρόμιο και Σούδα που δεν φωτίζονται τα βράδια επαρκώς. Και μέσα στην πόλη-και στο παλιό λιμάνι- υπάρχουν σημεία που πάσχουν οδηγώντας τους επισκέπτες σε επικίνδυνες ατραπούς! Η συγκεκριμένη σκάλα (φωτό, 1), αν και έχει φαρδιά σκαλιά, έχει ανωφέρεια αρκετά δυσανάβατη για άτομα μιας κάποιας ηλικίας.

 

Μήπως ο Δήμος θα έπρεπε να βάλει ράμπες αριστερά και δεξιά διευκολύνοντας τα άτομα τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδό τους;

 

-(“Μουσείο Τυπογραφίας” και Φωτογραφία) Επειδή τυπογραφία δεν είναι μόνο τα μαγικά τυπογραφικά στοιχεία (γράμματα) που φτιάχνονταν μέχρι πριν μερικούς αιώνες με τα χέρια (χειρόγραφα βιβλία) και τώρα απολύτως τεχνολογικά, αλλά και όλα τα σχετικά με αυτήν (που δεν είναι διόλου λίγα), χαιρόμαστε που εφέτος η σχετική Έκθεση Φωτογραφίας στο ΚΑΜ (15-31/7-2022) ανέδειξε ένα πλήθος φωτογραφικών ταλέντων (φωτό, 2).

Οι Χανιώτες ανέκαθεν αγαπούσαν την καλή φωτογραφία. Ας μη ξεχνάμε, πως υπήρξαν πολλοί σημαντικοί Κρήτες τυπογράφοι καθώς και πρώτοι εκδότες βιβλίων. Μακάρι κάθε χρόνο το Μουσείο Τυπογραφίας να κηρύσσει, εκτός από τον καθιερωμένο πια διαγωνισμό Αφίσας και έναν φωτογραφικό, πάντα σχετικό με κάποιο, πιθανόν συγκεκριμένο αντικείμενο της τέχνης της Τυπογραφίας. Όπως, “Κρήτες Τυπογράφοι”, Κρήτες αντιγραφείς και “Les Grecs du Roi”, Βιβλίο και Τυπογραφία, κ.λπ.

 

-(μαγευτικά (!) ερείπια “Αγ. Αποστόλων”) Θίγεται τακτικότατα από αυτές τις σελίδες το θέμα των κατασκηνωτικών ερειπίων των Αγίων Αποστόλων. Άλλοτε με σχόλια και άλλοτε με φωτογραφίες αναδρικνύεται συχνά το θέμα μιας απαράδεκτης για δεκαετίες κατάστασης.

 

Σπανιότατα, όπως η φωτογραφία μας (φωτό, 3), υπάρχει και κάποια αισθητική ομορφιά με τις φωτοσκιάσεις και τις γεωμετρικές γωνίες των ερειπίων.

Μήπως θα πρέπει ο Δήμος, αφού δεν κάνει τίποτε άλλο, να προκηρύσσει κάθε χρόνο… καλλιτεχνικό διαγωνισμό φωτογραφίας, πριν τα ερείπια πέσουν τελείως; (Στ.Γ.Κ.)

===============

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Η τουρκική εμφανής όπως πάντα προκλητικότητα με το νέο γεωτρύπανο στις ακτές της Κύπρου (άλλος τρόπος νέας εισβολής των Τούρκων στο νησί), δεν θα έπρεπε να ενεργοποιήσει ένα γενικό συναγερμό για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, τώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη ο ρωσοουκρανικός πόλεμος;

Ποιοι φοβούνται ή καλύπτουν την Τουρκία;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε