"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας (Χ.ν., 26-7-22)

 

 

 

 

 

ΠΡΙΝ 48 ΧΡΟΝΙΑ (Η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας)

ΣΤΙΣ 23 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη, κάτω απ’ το βάρος της προδοσίας της Κύπρου (πραξικόπημα εις βάρος του Μακαρίου), καταρρέει παταγωδώς. Τις πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (φωτό, 1) ταξιδεύει από το Παρίσι στην Αθήνα με το προεδρικό αεροπλάνο του Γάλλου Προέδρου Giscard d’ Estaing, για να ορκισθεί ως πρωθυπουργός. Όμως, με τον Ιωαννίδη, τον δικτάτορα και τα “σταγονίδια” του να κυκλοφορούν ακόμη ελεύθερα!

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ, μαζί με πολλούς συνάδελφους εκπαιδευτικούς, ως απλοί στρατιώτες στη Νέα Σάντα-Κιλκίς, διαπιστώνουμε με τρόμο τη γύμνια ενός καθεστώτος που είχε απαίτηση να πολεμήσουμε, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό! Οι πιο πολλοί χουντικοί είχαν λουφάξει και περίμεναν τις ραγδαίες εξελίξεις. Εμείς, οι περισσότεροι με σαγιονάρες, ελλείψει στοιχειώδους εξοπλισμού και πολεμοφοδίων, ακούγαμε με αγωνία, από φορητά ραδιοφωνάκια, τις ειδήσεις που έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

… Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, μετά από 7 χρόνια, είχε επιστρέψει στον τόπο της. Το στυγνότατο στρατιωτικό αμερικανόφερτο καθεστώς που πήγε την Ελλάδα πενήντα χρόνια πίσω έπεσε. Έκτοτε, δημοκρατία και Μεταπολίτευση άλλαξαν άρδην την Ελλάδα. Η συμβολή του Κ. Καραμανλή εκείνης της περιόδου, ήταν αδιαμφισβήτητη: τόσο σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές αλλαγές (καθιέρωση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, νομιμοποίηση του ΚΚΕ-το τέλος του εμφυλίου 1946-1949), όσο και ως προς την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους. Είχαμε μια ειρηνική μετάβαση από τη δικτατορία στην κανονικότητα, αποκαταστάθηκε η δημοκρατική νομιμότητα, έγινε εκ νέου ενεργοποίηση της διαδικασίας συμμετοχής μας στην τότε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) και επανήλθε η ελεύθερη διεξαγωγή των εκλογών κ.ά.).

ΜΙΑ ημερομηνία σταθμός για τον καθένα από μας που έζησε τη μέρα εκείνη, πολύ δε περισσότερο για τη χώρα και τη δημοκρατία μας. (Στ.Γ.Κ.)

=======================


Οι ακραίες κλιματικές αλλαγές. Ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι ηγεσίες του κόσμου αποδεικνύονται πολύ κατώτερες από τις προσδοκίες των λαών τους. Ασχολούνται με μικρά και αφήνουν τα πραγματικά σοβαρά για… αργότερα. Αλλά το “αργότερα” έχει γίνει “σήμερα”: Η τρομακτική αλλαγή του περιβάλλοντος αντικατοπτρίζεται καθημερινά (φωτό, 2) σε ολοένα και πιο καταστροφικά γεγονότα.

 

 

 

Και δεν είναι μόνον οι τεράστιες και επικίνδυνες πυρκαγιές που εφέτος ξέσπασαν σε Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Είναι κι ότι άρχισαν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα που πριν λίγα χρόνια θα εθεωρούντο σπάνια ή αδύνατον να συμβούν. Έχουμε ολοένα συχνότερα φαινόμενα υπερθέρμανσης δομών στις μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου εξαιτίας ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών ακόμη και στις βόρειες λεγόμενες χώρες. Στις προσεχείς δεκαετίες λένε οι επιστήμονες, τα καλοκαίρια θα γίνουν πιο ζεστά και θα διαρκούν περισσότερο, υπερκαλύπτοντας τις υπόλοιπες εποχές, μειώνοντας τον χειμώνα σε λίγους μήνες, κι αυτούς με καταστροφικές πλημμύρες και καταιγίδες. Η ζέστη θα είναι ο συνήθης πια καιρός για Ιούλιο και Αύγουστο. Ένας συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας θα κάνει την ηλιοθεραπεία και την εργασία στο ύπαιθρο εξαιρετικά δυσάρεστη. Τα δε σπίτια μας θα προσφέρουν ελάχιστη δροσιά καθώς θα μετατραπούν σε μη βιώσιμες παγίδες υπερθέρμανσης. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

================

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Κι αν ακόμη επιθυμεί διακαώς ο κ. Τσίπρας μια μετεκλογική (καιροσκοπική) συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ώστε οι δυο τους ώς δήθεν “προοδευτική συμμαχία”, να συγκυβερνήσουν, η φύση, η ιστορία και οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα αποδέχονταν ποτέ κάτι τέτοιο! Κι αυτό διότι, σε ποσοστά 65% και άνω οι άνθρωποι του γνήσιου ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να ακούν για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα. Πόσο μάλλον για μετεκλογική/κυβερνητική συνεργασία… Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε