"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της πόλης και του κόσμου (Χ.ν., 21-7-22)

 

 

 

 

 

Της πόλης και όχι μόνο…

 

-(ξαπλώστρες) Ο κόσμος φλέγεται. Η κλιματική αλλαγή πάει να γίνει “κανονικότητα” (με υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές). Αλλά ο τουρισμός τουρισμός και τα κέρδη κέρδη. Δεν είναι μόνο το πρόσφατο επεισόδιο με με το Δήμο και τις ξαπλώστρες στον Καλαθά. Γενικά, κάθε καλοκαίρι έχουμε θέμα με τις ξαπλώστρες, όπου αυτές υπάρχουν. Εκτός του ότι οι εκμεταλλευτές τους καταλαμβάνουν αυθαίρετα τμήματα επαφής με τη θάλασσα που ανήκουν σε όλους τους πολίτες, ακολουθούν και μια τιμολογιακή πολιτική κάθε άλλο παρά “προσιτή” για όλους. Νομίζουμε, πως το θέμα θα πρέπει να απασχολεί όλους τους φορείς, πολύ ενωρίτερα από τη θερινή περίοδο. Όχι μόνο ως προς το ποιος και πόσο θα ενοικιάσει την παραλία, αλλά και πώς θα ελέγχονται οι αποφάσεις των αρμοδίων φορέων, όταν αυτές παραβιάζονται.

 

 

Οι εικόνες, ας πούμε, στο Ελαφονήσι κάθε καλοκαίρι (φωτό, 1), δεν περιποιούν ιδιαίτερη τιμή για τους εμπλεκόμενους Δήμους, ούτε συνολικά για τα Χανιά.

 

-(θερινοί έρωτες) Μπορεί ο κόσμος να αλλάζει, να μεταβάλλεται βίαια, να έχουμε πολέμους, μετατοπίσεις γεωπολιτικές, όμως αυτός μένει ακλόνητος, ανεπηρέαστος ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω του. Ποιος; Φυσικά ο έρωτας! Στα μπλουζάκια δυο νεαρών υπάρξεων (φωτό, 2) είδαμε το σλόγκαν:

“Ο έρωτας είναι δική σου υπόθεση. Μην τον αφήνεις στα χέρια των άλλων”! Φυσικά, ο έρωτας είναι “δική μας υπόθεση”, αλλά όταν έλθει και ταράξει τη ζωή μας, τί γίνεται;

Μιλάμε για τον πραγματικό με ανταπόκριση έρωτα. Όχι, για τους ενοχλητικούς των “παρενοχλήσεων” και του #metoo.

 

-(48 χρόνια μετά) Υπηρέτησα στην Κύπρο πριν από τα θλιβερά γεγονότα του 1974 (φωτό, 3) σε περίοδο χούντας των συνταγματαρχών. Από το 1967 που ήμουν απλός φαντάρος στην κορυφογραμμή της Καντάρας (Καρπασία), με τα γεγονότα σε Κοφινού και Αγ. Θεοδώρους, η υπόθεση “Κυπριακό” βρίσκεται σε συνεχείς πυροδοτήσεις. Το μέγιστο (η ξεκάθαρη προδοσία της χούντας) ήταν η αναγκαστική απομάκρυνση-κατ’ απαίτηση των Τούρκων!- ημών των ελληνικών στρατευμάτων (ΕΛΔΥΚ, συμφωνία Σάιρους Βαν και χούντας) από την Κύπρο!

 

Ήμασταν το πρώτο Τάγμα (“Ισχυρός”) που αποχώρησε από τη Μεγαλόνησο αφήνοντάς την ανοχύρωτη. Για εκείνο το έγκλημα, 48 χρόνια μετά, κανείς δε μιλά, κανείς δεν πληρώνει… (Στ.Γ.Κ.)

 

=======================

ΕΝΑΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 

Ο ΡΩΣΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ πόλεμος που κάθε άλλο παρά “ειδική επιχείρηση” είναι, έχει μπει στον 5ο μήνα. Κανείς δεν ξέρει πότε, αν και πώς θα λήξει. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό παγκόσμιο πόλεμο, δυστυχώς σε ευρωπαϊκά εδάφη, με συνέπειες ανυπολόγιστες στις οικονομίες των κρατών της Ευρώπης. Συνέπειες φυσικά υπάρχουν κι από την άλλη πλευρά, τη ρωσική, για τις οποίες η πληροφόρηση είναι μηδαμινή εξαιτίας του ισχυρού καθεστώτος Πούτιν.

 

ΟΜΩΣ, το να αποκαλεί κανείς ρωσική… επιτυχία την τρομακτική συσώρευση δυσκολιών και προβλημάτων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και τις εμφανέστατες αποτυχίες των Ρώσων στα μέτωπα, νομίζουμε πως δεν είνα τίποτε άλλο παρά μια ελεγχόμενη προπαγάνδα με άφθονη υποκρισία, αναλήθειες και αυταπάτες, για να ξεγελιέται ο ρωσικός λαός. Επιπλέον, το να αποκαλείς “εργάτες (!) του πολέμου”, τους μισθοφόρους που χρησιμοποιείς (ομάδα Wagner στο ρώσικο στρατό) εναντίον των Ουκρανών, δεν δηλώνει άραγε στρατιωτική αδυναμία;

 

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά στην Παγκόσμια Ιστορία που, η σύγχυση των περί του πολέμου γεγονότων, είναι θέμα διαχείρησης της πολιτικής προπαγάνδας εκατέρωθεν. Κι αυτό συμβαίνει, όταν η κατάσταση στα μέτωπα είναι αμφίρροπη. Όσο για τη δήλωση του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ (19-7-22), ότι “ειρήνευση θα γίνει μόνο με όρους της Ρωσίας”, μάλλον σημαίνει πως ο πόλεμος, δυστυχώς, θα διαρκέσει. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 


Σχολιάστε