"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικροπολιτικά της πόλης και όχι μόνο (Χ.ν., 19-7-22)

 

 

 

 

Μικροπολιτικά της πόλης και όχι μόνο

 

-(χρησιμοθηρική τακτική) Η λογοκλoπή είναι το “σπορ” πολλών υποψήφιων, κατά τα άλλα “έγκυρων επιστημόνων”, συγγραφέων, ερευνητών κ.ά. Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που ετοιμάζουν, έναντι αδράς αμοιβής, όποια μεταπυχιακή εργασία επιθυμεί ο πελάτης και οποιασδήποτε Σχολής: κατεβάζουν από το διαδίκτυο αποσπάσματα σχετικά με το θέμα της διατριβής, τα συρράπτουν επιτηδείως και τα παρουσιάζουν ως πρωτότυπη εργασία του υποψήφιου διδάκτορος!

Οι ετοιμοπαράδοτες αυτές φοιτητικές εργασίες (φωτό, 1), διαφημίζονται μάλιστα και μέσα στις πανεπιστημιακές Σχολές, ενώ αποτελούν μνημεία ανεξέλεγκτης λογοκλοπής! Παραδίδονται στον υποψήφιο “διδάκτορα” συνήθως με αντίτιμο περί τα 500 ευρώ… Από παλιά θυμάμαι ένα σχετικό σλόγκαν, γραμμένο στους τοίχους στα Χανιά: “τα μεταπτυχιακά copy’s κτώνται”! Κάτι γνώριζε ο γράψας: μια αλήθεια που όμως έγινε κυνική πρακτική εις βάρος της ποιοτικής μόρφωσης των επόμενων γενεών.

 

-(ζηλευτό αίθριο) Στον αύλειο χώρο του Μεγάρου “Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης” (φωτό,2), ιδιοκτησίας του Εθν.Ιδρυμ. “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, οργανώνονται τακτικά-πλην της περιόδου του κορωνοϊού-πολύ αξιόλογες ομιλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.

 

Το αίθριο, ειδικά τα εσπερινά του καλοκαιριού με την αφόρητη ζέστη στην πόλη, είναι τόπος δροσιάς, προσέλευσης κόσμου και πνευματικής ανάτασης. Μόνο καλά λόγια μπορεί να πει κανείς για την ωραία πρωτοβουλία του Ιδρύματος να αξιοποιήσει αυτό το χώρο, προς όφελος των Χανιωτών (και όχι μόνο).

 

-(σύμβουλος Ακεραιότητας!) Νέος θεσμός που θεσπίστηκε στο δημόσιο (ν. 4795/2021) και αφορά στο νέο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Δημοσίου! Ο Σύμβουλος θα έχει, λέει, την αρμοδιότητα παροχής συμβουλών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Σ’ αυτόν μπορούν να απευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν αντιμετωπίζουν οποιουδήποτε είδους- ηθικό ή δεοντολογικό -ζήτημα στην εργασία τους. Ένας ακόμη θεσμός για την πρόληψη ή καταγγελία των πάσης φύσεως “παρενοχλήσεων” και αδικιών; Ο ίδιος ο Σύμβουλος, εκτός των άλλων, θα έχει την υποχρέωση ετησίως να συντάσσει έκθεση που θα αφορά τα προβλήματα που έχει εντοπίσει. Πάμε για νέους μικρούς “Ρακιντζήδες”; Οψόμεθα.

 

-(το όχι και τόσο κρυφό αλσύλλιο) Ακριβώς πάνω απ’ τα στιβανάδικα, στη διαστάυρωση με τη Χάληδων (φωτό, 3), πάνω στα ενετικά τείχη υπάρχει αυτό το αλσύλλιο (για το οποίο έχει γραφεί επανειλημμένα): παρθένο, άβατο, απεριποίητο, με ξεραμένα δέντρα, δεσπόζει στην είσοδο της παλιάς πόλης. Τί άραγε, συμβαίνει, ώστε ο Δήμος να μη το αξιοποιεί δεόντως; Σε ποιον αρέσει αυτή η δυσάρεστη εικόνα; Η εικόνα είναι άσχημη και για τους ξένους. Η σιωπή των εμπλεκομένων φορέων είναι διαρκής… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

============================

 

ΕΝΑΣ ΝΤΑΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ

 

Ι.-ΕΙΝΑΙ ευτύχημα που μ’ αυτή την κυβέρνηση και τη δουλειά στην εξωτερική πολιτική της χώρας, καταφέραμε να μετακινηθούμε, από τη μέχρι τωρα αναποτελεσματική πολιτική… κατευνασμού της γείτονος, σε μια πιο συγκροτημένη επιθετική, στο διπλωματικό πεδίο, πολιτική. Η μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα πώλησης μαχητικών αεροσκαφών νέας τεχνολογίας στην Τουρκία, είναι ενδεικτική της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στο ημέτερο Υπουργείο των Εξωτερικών.

ΙΙ.- ΕΤΣΙ, χωρίς τη συντριπτική υπεροπλία που είχε μέχρι πρό τινος η Τουρκία, οι συσχετισμοί στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου αλλάζουν. Η Τουρκία ανέκαθεν προχωρούσε “τσαμπουκαλίδικα” σε διάφορες επιχειρήσεις της (Συρία, Λιβύη, Αφρίν-βόρειο Ιράκ κ.λπ.), επειδή ακριβώς διέθετε υπεροπλία. Σήμερα, μια τουρκική επίθεση στη χώρα μας, σύμφωνα με έγκυρους ξένους αναλυτές, θα είχε αβέβαιη έκβαση. Με πιθανότερη μια τουρκική αποτυχία, η οποία και θα προκαλούσε ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας… Ναι! Καλή είναι η διπλωματία, καλές οι καταδίκες της ΕΕ και η απαίτησή μας για την αλληλεγγύη της, όμως, καλύτερο όλων είναι ταυτόχρονα κι ένας ισχυρός εξοπλισμός με σύγχρονα όπλα, ώστε ο “γείτονας” να σκέφτεται δέκα φορές μια επίθεση.

Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ την οποία ακολουθεί-και πολύ σωστά-η παρούσα κυβέρνηση, οικοδομείται με συνεχή ανανέωση των αμυντικών δυνατοτήτων μας, αλλά και τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών στην περιοχή. Αν της “έβγαινε” της Τουρκίας στην παρούσα φάση ένα -υποτίθεται- ελεγχόμενο «θερμό επεισόδιο» σε Αιγαίο ή ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, θα το αποτολμούσε. Διακαής επιθυμία της τώρα είναι να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε “διμερές θέμα” από Ευρωτουρκικό που είναι σήμερα. Θα το αποτολμήσει; (Στ.Γ.Κ.) (δημ.22/7)

 

 


Σχολιάστε