"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Καθημερινότητα (Χ.ν., 14-7-22)

 

 

 

 

ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

 

-(κόστος ζωής) Από τη μια εβδομάδα στην άλλη η ζωή έχει τις εκπλήξεις της. Που δεν είναι και πάντα ευχάριστες! Οι λαϊκές αγορές και τα σουπερμάρκετ έχουν γίνει το βαρόμετρο της αυξανόμενης καθημερινά ακρίβειας. Στις λαϊκές αντιλαμβάνεσαι το κόστος ζωής πιο έντονα στην τσέπη σου, γιατί εκεί δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληρωμή: ό,τι αγοράζεις, το αγοράζεις μόνο με ρευστό! Στα σούπερμάρκετ, θέλεις ένα τρίτο επιπλέον από αυτά που πλήρωνες πριν λίγο καιρό. Και στα εμπορικά καταστήματα οι τιμές “τραβούν την ανηφόρα”! Από κοντά και η ενεργειακή ακρίβεια που δεν συζητιέται με τίποτε. Όσο για τα ενοίκια, αυτά κι αν έχουν φτάσει σε απαγορευτικές τιμές. Σκεφθείτε μόνο, τους νέους φοιτητές που σε λίγο θα ψάχνουν σε όλη την Ελλάδα σπίτια. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς/ενοικίασης ακινήτων, «Το κόστος τετραγωνικού σε ένα μικρό σπίτι είναι πιο ακριβό σε σχέση με ένα μεγαλύτερο σπίτι, λόγω της μεγάλης ζήτησης»! Ειδικά στα Χανιά, airbnb και τουρισμός κάνουν τελείως απρόσιτα τα ενοίκια! Άραγε, όλα τα παραπάνω είναι περαστικά ή ήλθαν για να μείνουν;

(εκστασιασμός) Σκεφθήκατε ποτέ μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη τεχνολογία με τα νέα επιτεύγματά της; Μόνο δέος και θαυμασμό προκαλούν οι πρόσφατες φωτογραφίες της NASA από τα “σύνορα”, αλλά και τη “γέννηση” του Σύμπαντος Κόσμου (φωτό).

Αποδεικνύοντας έτσι πως εμείς οι άνθρωποι είμαστε κράμα “μεγαλείου και αθλιότητας”: από τη μια αλληλοεξοντωνόμαστε με άγριους πολέμους, για λίγα μέτρα γης, ή για το ενεργειακό (πόλεμος στην Ουκρανία- και όχι μόνο) κι από την άλλη “ταξιδεύουμε” -έστω και νοερά- στα σύνορα της γνώσης και του χρόνου. Στην εποχή μας τα τηλεσκόπια δεν είναι πια μόνον όργανα που κοιτάζουν μακριά. Λειτουργούν και ως χρονομηχανές που παρατηρούν το παρελθόν!

-(ελληνοτουρκικά) H ανάγκη του τούρκου προέδρου να αναδείξει ένα άλλο αφήγημα που θα του επιτρέψει να ξεπεράσει –επικοινωνιακά– το ανησυχητικά καθοδικό πρόβλημα της δημοφιλίας του, φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τα ελληνοτουρκικά. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ της, ο πληθωρισμός τρέχει και η ακρίβεια σε λίγο θα βγει στους δρόμους. Στόχος η Ελλάδα, ώστε να αποπροσανατολισθεί η τουρκική κοινή γνώμη. Έτσι, ο Ερντογάν (μέσω Μπαχτσελί, αλλά και της “κουστωδίας” του), εξαπολύει σε καθημερινή πλέον βάση απαράδεκτα ανιστόρητες κορώνες -και “ονειρικούς” χάρτες!- εναντίον μας. Μάλλον τα πράγματα στη γειτονική χώρα δεν πάνε διόλου καλά. Και η προσπάθεια του Ερντογάν να αποσπάσει το βλέμμα των οπαδών του από τα της καθημερινότητάς τους, αργά ή γρήγορα-κατά την άποψή μας- θα επιστρέψει ως μπούμεραγκ εις βάρος του.

-(επικείμενος καύσωνας) Και σε περίπτωση καύσωνα τι κάνουμε εδώ στα Χανια; Υπάρχουν αρκετοί χώροι, ώστε να προφυλαχθούν άτομα τρίτης ηλικίας ή αλλοδαποί, που θα βρεθούν σε ένα αναμενόμενο σφοδρό θερμό κύμα; Οι αρμόδιοι έχουν μελετήσει το θέμα χωροταξικά, ώστε να ενημερωθεί έγκαιρα ο κόσμος; Ή, θα ενεργούμε, όπως πάντα, εκ των υστέρων; (Στ.Γ.Κ.)

 

================

ΨΕΥΔΟ-ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΚΑ

 

Από την πρόσφατη σύγκρουση Μητσοτάκη–Τσίπρα προκύπτουν δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές προεκλογικές τακτικές (όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές):

-Για τον μεν αρχηγό της ΝΔ προέχει ο… αφοπλισμός της απλής αναλογικής με την οποία θα διενεργηθούν οι πρώτες εκλογές, αλλά και ο τρόπος κατάκτησης της αυτοδυναμίας στις δεύτερες (ενισχυμένη αναλογική).

-Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (12/7/22) προέχει ο έλεγχος της προεκλογικής περιόδου: “ο πρωθυπουργός δεν τολμά να πάει τελικά σε εκλογές γιατί καταρρέει”(!), μας λέει. Ο ίδιος, ο κ. Τσίπρας, παρέχει αυτάρεσκα στο κόμμα και τον εαυτό του “εκλογική πρωτιά”. Μάλιστα, με τη “διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας”. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας, υποβλέποντας ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, “επιχειρηματολογεί”: «διακηρύσσουν (οι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ), ότι θέλουν προοδευτική–και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση-, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για να έχουν νόημα οι λέξεις και οι διακηρύξεις τους». Μα, το να αυτοχρίεσαι σήμερα εσύ ως “προοδευτικός” (αργότερα, και ως σοσιαλδημοκράτης;), όταν έχεις ένα παρελθόν συνεργασίας με ένα ακροδεξιό κόμμα (ΑΝΕΛ), δε νομίζουμε ότι έτσι αποκτάς και το δικαίωμα να ορίζεις τί σημαίνει “προοδευτικό” και τί “σοσιαλδημοκρατικό”, ή να υποδεικνύεις σε άλλους τί να μη πράξουν! “Μέχρι κρηπίδος…”, που θα έλεγαν και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι. (Στ.Γ.Κ.) (αδημ)

 

 

 


Σχολιάστε