Οικονομία και εκλογές (Χ.ν., 5-7-22)
Posted on 5 Ιουλ, 2022 in Σχόλια | 0 comments
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
H OIKONOMIA ενός κράτους αποτελεί ένα από τα πιο λεπτά και ευαίσθητα θέματα (όπως και τα εθνικά), για την πρόωρη προκήρυξη εκλογών. Ο Έλληνας ψηφοφόρος πρώτα κοιτάζει την τσέπη του και έπειτα την κομματική “ιδεολογία” του.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λοιπόν περίεργο που η κυβέρνηση κάνει το παν για να να απαλύνει το δυσβάστακτο φορτίο από την εισερχόμενη-και όχι μόνο-ακρίβεια που πλήττει κυρίως τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας. Ούτε μας κάνει εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση,- εν προκειμένω ο Αλέξης Τσίπρας- που, παραμερίζοντας οποιοδήποτε άλλο θέμα, προτάσσει την ακρίβεια και την ανασφάλεια των νοικοκυριών, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
ΤΟ ΜΗΛΟΝ της έριδος, τουλάχιστον στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, υπήρξε, ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας πάντα, ο προσεταιρισμός της λεγόμενης μεσαίας τάξης (υπάρχει αυτή άραγε σήμερα, μετά την οικονομική κρίση και το σαρωτικό δίδυμο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-με τους εξοντωτικούς νόμους του Κατρούγκαλου;). Είναι η ταξη που με την ψήφο της καθορίζει την επόμενη κυβέρνηση.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ με την “αριστερή” αντιπολίτευση και τη σοσιαλίζουσα “ουρά” της, είναι ότι τρία χρόνια τώρα και εν μέσω τόσων θυελλωδών γεγονότων (Ελληνοτουρκικά, Πανδημία, Ρωσοουκρανικός πόλεμος, ανεξέλεγκτη Ακρίβεια), δεν λέει να μετακινηθεί δημοσκοπικά σε όρια που να της παρέχουν ελπίδες για πρωτιά! Ένα ζήτημα που εκεί στην Κουμουνδούρου δεν το αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα. Η θεωρία του “ώριμου φρούτου” δεν αποδίδει, ο χρόνος για τις επικείμενες εκλογές δεν ευνοεί, ενώ κι ο Ερντογάν ξαναρχίζει το βιολί του στο Αιγαίο!
ΕΡΧΕΤΑΙ δύσκολος χειμώνας! Εμάς, τους ψηφοφόρους, μας ενδιαφέρει να υπάρχει κυβερνητική/πολιτική σταθερότητα στη χώρα καθώς και συνεχής ενίσχυση ημών των “θυμάτων” της ακρίβειας. Κανείς δεν θέλει “πειραματισμούς” με συμπράξεις αλλοπρόσαλλων κομμάτων (το ζήσαμε!), ούτε πολυφωνία στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής: εκεί δεν χωρούν διχασμοί και “λεονταρισμοί”. Εξάλλου, η αξιοπιστία ενός κόμματος εδράζεται και στο παρελθόν του… (Στ.Γ.Κ.)
======================
Μικροπολιτικά και άλλα
-(η διχόνοια, η δολερή) Υποδυόμενος, ο κομπορρήμων Ερντογάν, τον εκπρόσωπο δήθεν μεγάλης δύναμης στην περιοχή, εκτός των συνεχών ύβρεων και απειλών του εναντίον της χώρας μας, προσπαθεί άκομψα να επέμβει και στα εσωτερικά μας, υποδεικνύοντας μάλιστα τί πρέπει να ψηφίσουμε! Πιστεύει ότι ο ελληνικός λαός είναι αγέλη όπως ο τουρκικός, και πως “καθοδηγούμενος έξωθεν” θα δώσει ένα “μάθημα” στους κυβερνώντες του! Κι αυτό, επειδή η ελληνική κυβέρνηση “ξεμπροστιάζοντας” με ντοκουμέντα τον ίδιο και την κομπανία του, έχει ενισχύσει το αίσθημα της περηφάνιας και του πατριωτσμού των Ελλήνων. Καίρια λοιπόν η παρέμβαση του Ν. Δένδια, που μας υπενθυμίζει: «Είναι σωστό να θυμόμαστε πάντα ότι ο ελληνισμός διχάστηκε ιστορικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι φέτος είναι το 2022, 100 χρόνια μετά την εθνική καταστροφή του 1922. Μια εθνική καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε ο Εθνικός Διχασμός». Εξάλλου, ο ίδιος πρόσθεσε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή και την απειλή αυτή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αν είμαστε μονιασμένοι μεταξύ μας». Τα εξωτερικά θέματα, ειδικά τα ελληνοτουρκικα, καλόν είναι να μη αποτελούν ανταγωνιστικό πεδίο στους προεκλογικούς-και όχι μόνο- αγώνες…
-(το 1ο “Φεστιβάλ Βιβλίου” στα Χανιά 29/6-3/7 2022). Νομίζουμε πως είναι “το” πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού στα Χανιά (φωτό, 1), μαζί με το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Chania Film Festival (…). Με δεδομένο ότι, λόγω οικονομικής κρίσης έχουμε, δυστυχώς, κλείσιμο αρκετών βιβλιοπωλείων, η ισχυρή παρουσία του “Φεστιβάλ Βιβλίου” στα Χανιά, πλαισιωμένου από διεθνείς και ελληνικές προσωπικότητες, έδωσε μια νέα ώθηση στη φιλαναγνωσία των Χανιωτών. Είναι γεγονός πως ο έντυπος λόγος δεν “ανθεί” στην “πληκτροκρατούμενη” εποχή μας. Όμως, σε πείσμα των καιρών, το καλό βιβλίο όχι μόνο επιβιώνει αλλά και κυκλοφορεί σε ικανοποιητικούς αριθμούς εκδόσεων. Για δεκαετίες, η πολιτική βιβλίου του υπουργείου Πολιτισμού συνοψιζόταν στις αγορές βιβλίων, τα κρατικά βραβεία, τις εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, σε διεθνείς πολιτιστικές επαφές και σε εκθέσεις με πωλήσεις βιβλίων. Ηταν κοινό μυστικό ότι τίποτε από αυτά δεν στήριζε το βιβλίο καθαυτό και ιδιαίτερα την ανάγνωση, τους Ελληνες συγγραφείς και τους αναγνώστες.
Το βιβλίο οφείλει να φτάνει στον πολίτη σε προσιτή τιμή, η δε επιλογή των βραβείων να γίνεται με αυστηρά κριτήρια ποιότητας και όχι “πωλήσεων” (Στ.Γ.Κ.)