"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Διαλυτικοί ρόλοι (Χ.ν., 30-6-22)

 

 

 

 

 

ΔΙΑΛΥΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ

 

Η ΑΓΓΛΙΑ (που δεν την ήθελε ο Ντεγκόλ με τίποτε στην παλιά ΕΟΚ), εισήλθε αργότερα σ΄αυτήν (1973). Μάλιστα, όπως λέγανε τότε εισήχθη ως σφήνα στην Ένωση -ίσως με κοινή συμφωνία με τις ΗΠΑ- για να διαλύσει αργότερα, αν όχι την ΕΕ, τουλάχιστον το ανταγωνιστικό στις οικονομίες τους νόμισμα, το ευρώ! Δεν τα κατάφερε (εξάλλου, δεν μπήκε ποτέ στην Ευρωζώνη), γι αυτό και με πρόσχημα κάποιες οικονομικές διαφορές, αποχώρησε από την ΕΕ (2020), χωρίς και πάλι να φέρει τον αναμενόμενο “διαλυτικό” κλυδωνισμό που ήλπιζε. Και εδώ που τα λέμε το Ηνωμένο Βασίλειο, ποτέ δεν έτρεφε συμπάθεια, ούτε για τον Γαλλογερμανικό άξονα, ούτε γενικότερα για τους Ευρωπαίους…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, η Τουρκία που μάταια προσπαθεί να “διεμβολίσει” κι αυτή την ΕΕ με τον όγκο του πληθυσμού της (83 εκατομμύρια σήμερα) και το ακραίο της θρησκείας της (ισλαμισμός), έκανε στροφή προς τη Ρωσία με την αγορά των S-400. Τώρα κάνει αγωνιώδη προσπάθεια να “ισορροπήσει”- πάντα συμφεροντολογικά- ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία. Ήδη, ενστερνιζόμενη μια άκρως επικίνδυνη αναθεωρητική στάση (όπως η Ρωσία), ειδικά σχετικά με το περιεχόμενο της Συνθήκης της Λωζάννης (1923), επιδιώκει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη βίαιη αλλαγή του status quo, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου (Συρία, Κύπρος, Λιβύη κ.λπ.). Δυστυχώς, ο οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν συμβαδίζει με τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς του Πούτιν (Ρωσική Αυτοκρατορία). Ήδη ο Πούτιν είχε υποστηρίξει τον Ερντογάν, όταν έγινε το πραξικόπημα στην Τουρκία (2016). Ήδη ο Ερντογάν με την αμφίπλευρη στάση του υποστηρίζει έμμεσα τον Πούτιν. Ή μήπως όχι;

 

ΜΕ ΤΟΝ Ρωσοουκρανικό πόλεμο, η Τουρκία προσπαθεί να “παίξει” περίπου τον ίδιο ρόλο με την… Αγγλία έχοντας ως εντολοδόχο της τον Πούτιν και “καμουφλάζ” για τις απαιτήσεις της τη γεωπολιτική της θέση. Δεν της βγήκε με Σουηδία και Φινλανδία (αλλού στόχευε), οπότε μένει να δούμε τι θα γίνει, μέσω των ακραίων διεκδικήσεών της εις βάρος της χώρας μας! Πώς άραγε θα αντιδράσουν ΕΕ και ΝΑΤΟ; Η Τουρκία του Ερντογάν, θα τα παίξει όλα για όλα διεξάγοντας έναν αμφίβολης νίκης πόλεμο ή θα αναστείλει τα μεγαλομανή όνειρά της για το απώτερο μέλλον; Οψόμεθα!

====================

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 

-(χαμόγελα, σοφία και περίσκεψη) Είναι να χαίρεσαι κάθε γενιά που περνάει από τη μαθητική ζωή και, μετά τις εισαγωγικές και τα αποτελέσματά τους, μπαίνει στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ώριμα τα παιδιά και χαμογελαστά, συνοψίζουν το “μυστικό” της επιτυχίας τους (όπως εκτέθηκε στα χθεσινά Χ.ν., 28/6) σε κοινότυπες μεν, αλλά ουσιαστικές λέξεις-κλειδιά: θυσίες (με ό,τι σημαίνει η λέξη), όχι πίεση, συνειδητή επιλογή πεδίου, σωστός προγραμματισμός διαβάσματος, αναγκαία προετοιμασία, μεθοδικότητα, ξεκούραση, ψυχική ηρεμία, στοχοθεσία και προσήλωση, όχι κενά, στήριξη από οικογένεια και άλλα. Προτάσεις-συμβουλές για όλους τους επόμενους που θα κληθούν να περάσουν από τις (οποιεσδήποτε) εξετάσεις στη ζωή τους. Όχι μόνο για μαθητές. Ευχόμαστε καλή συνέχεια…

 

-(ψώνια και εφημερίδα) Ορισμένα σουπεμάρκετ, συνεπή στη σχετική κυβερνητική εγκύκλιο, διαθέτουν εμφανές σημείο πώλησης των τοπικών εφημερίδων (είσοδος καταστήματος). Έτσι, λοιπόν, δεν είναι σπάνιο να βλέπεις στο “καλάθι της νοικοκυράς”, ανάμεσα στα άλλα ψώνια και μια εφημερίδα (φωτό, 1).

Κανονική δηλαδή, αλλά και “ενημερωτική” τροφή…

 

-(εκκλησία των Αγίων Αποστόλων) Από τις ωραιότερες και επιβλητικότερες εκκλησίες των Χανίων, η εκκλησία των αγίων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Ιωάννη, δεσπόζει σε όλη τη συνοικία και τα Χανιά (φωτό, 2).

Βέβαια, η περιοχή, όπως όλες οι περί το κέντρο των Χανίων περιοχές θέλει φροντίδα από το Δήμο Χανίων. Την έχει;

 

-(καλοκαιρινές αναγνώσεις) Οι παλαιότερες γενιές ήμασταν πιο τυχερές. Τουλάχιστον στις αναγνώσεις μας. Στα περίπτερα κυκλοφορούσε τακτικά η παγκόσμια λογοτεχνία, χάρη στις θαυμάσιες εκδόσεις “Ατλαντίς” των αδελφών Πεχλιβανίδη. Βασισμένη η σειρά στην πρωτότυπη Αμερικανική έκδοση των “Classics Illustrated“, τα ελληνικά “Κλασσικά Εικονογραφημένα” (φωτο, 3) περιελάμβαναν επιπλέον θέματα από την ελληνική λογοτεχνία, το θέατρο, την ποίηση, τη Μυθολογία κ.λπ.

 

 

 

Με εύληπτο τρόπο, άφθονες εικόνες και κείμενα/διασκευές ή μεταφράσεις από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους των Γραμμάτων, είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από νωρίς Όμηρο, Ερωτόκριτο, ελληνικές τραγωδίες, ελληνική Επανάσταση κοντά σε Γάλλους, Αμερικανούς και Άγγλους συγγραφείς. Τα τελευταία χρόνια επανεκδίδεται πληθώρα “κλασικών” με τη μορφή των εικονογραφημένων ιστοριών από διαφορετικούς εκδότες και νέους καρτουνιστ. Η ιδέα έχει ανταπόκριση. Οι νέοι γονείς επιζητούν τα αριστουργήματα του παρελθόντος, ώστε να γίνουν γνωστά αυτά στα παιδιά. Είτε για να “ξεκολλήσουν” από κινητά, τάμπλετ και κομπιουτερ, είτε ως ένα μέσο επικοινωνίας μαζί τους. Το καλοκαίρι ενδείκνυται για χαλάρωση, ευχάριστες αναγνώσεις και ατέλειωτες συζητήσεις… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε