"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολιτικά αβάσταχτα και άλλα θαυμαστά (Χ.ν., 28-6-22)

 

 

 

 

 

Πολιτικά αβάσταχτα και άλλα θαυμαστά

 

-(πάμε για “Τουρκο-αιγαίο” ;) Οι Τούρκοι “γιαβας γιαβάς”, με επιμονή και με ουδέτερους τους “συμμάχους μας”, εκτός του ότι βάφουν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τα όνειρά τους (“Γαλάζια Πατρίδα”, “Η Πατρίδα της καρδιάς μας”), προβαίνουν και σε βίαιες αλλαγές πανάρχαιων ιστορικών ονομάτων, όπως ονομάζοντας το Αιγαίο Turkaegean (=Τουρκο-αιγαίο)! Κι αυτό, με το πρόσχημα του τουρισμού, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκουν την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας! Επί του ζητήματος είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του (όπως και για το Σκοπιανό) ο καθηγητής της Γλωσσολογίας κ. Γ. Μπαμπινιώτης. Είχε χαρακτηρίσει “διεθνή ντροπή” το γεγονός ότι η Τουρκία αποκαλεί το Αιγαίο Turkaegean και τη Μεσόγειο “γαλάζια πατρίδα”, κάνοντας αναφορά στην ελληνικότητα του όρου (Αιγαίο) Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή. Επίσης ο κ. καθηγητής ανέφερε ότι τον 16ο και 17ο αιώνα οι Τούρκοι αποκαλούσαν το Αιγαίο “θάλασσα των Ελλήνων”. Φυσικά, το θέμα είναι άκρως πολιτικό και η κυβέρνηση οφείλει να δράσει αναλόγως.

 

-(το -όχι και τόσο- παράξενο των ημερών) Πλην του καιρού που είναι ασυνήθιστος για Ιούνιο μήνα, με τις ακραίες διακυμάνσεις του, και η ψυχοσύνθεσή μας δεν πάει καλά! Ήδη οι ειδήμονες κρούουν τον κώδωνα για το ότι η κατάθλιψη, ως ψυχική ασθένεια, έχει πάρει την πρώτη θέση παγκοσμίως. Αν μάλιστα δούμε τί προβάλλεται στις τηλεοπτικές οθόνες μας, δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε άλλες επιβεβαιώσεις. Η μελαγχολία αντικατοπτρίζεται καθημερινά σε περισσότερες εικόνες στις οποίες η ενδοοικογενειακή βία, οι πολλαπλοί φόνοι, οι καθημερινές εξαφανίσεις, ο κορωνοϊός, η ακρίβεια κι ο πόλεμος κυριαρχούν

 

Και εδώ, στα Χανιά, μπορεί η παλιά πόλη και το λιμάνι να πλημμυρίζουν από τουρίστες, όμως στις παρόδους θα δεις και την άλλη όψη. Έτσι “συναντήσαμε” κι αυτή την εύγλωττη εικόνα (φωτό, 1), με το γατάκι να κοιτάζει κάπου: θλιμμένα ή αφηρημένα, μόνο αυτό ξέρει.

-(το “φεστιβάλ βιβλίου) Το καλό να λέγεται! Σε συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Χανίων, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 29 Ιουνίου το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”. Εκδηλώσεις παράλληλες θα υπάρξουν στο Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ), στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο “Χρυσόστομος”, στο Χώρο Τέχνης Χανίων κ.λπ. Στο φεστιβάλ συμπράττουν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και άλλοι φορείς πολιτισμού (ΔηΠεΘεΚρήτης, Εθνικό Ίδρυμα Ε.& Μ. «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων) καθώς και βιβλιοπωλεία της πόλης. Τις μέρες βιβλίου θα πλαισιώσουν πολλοί Χανιώτες, Ελλαδίτες και αλλοδαποί άνθρωποι των Γραμμάτων…

 

 

 

Βέβαια, μια και το φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνεται κάθε χρόνο, ευχής έργο θα ήταν να αφιερώνεται σε κάποια χώρα, αρχής γενομένης από την Ουκρανία. Έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022. Όσο για την επιτυχία του και μόνο το όνομα Μανώλης Πιμπλής (που θήτευσε στο τιμόνι της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης) διασφαλίζει την ποιότητά του. Όταν, λοιπόν, το βιβλίο (φωτό, 2) “γιορτάζει”, τότε ο κόσμος πάει μπροστά. (Στ.Γ.Κ.)

 

==================================

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ…!

ΣΕ ΛΙΓΕΣ μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας, μάλιστα εν μέσω ακραίων γεγονότων και καταστάσεων (πανδημία, ανεπίτρεπτη και προκλητική επιθετικότητα των Τούρκων, ρωσοουκρανικός πόλεμος, ανυπόφορη ακρίβεια κ.ά.)

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ των Τούρκων να πλημμυρίσουν την Ελλάδα με μετανάστες αντιμετωπίσθηκε αποτελεσματικά (Έβρος), αποδεικνύοντας την ετοιμότητα της χώρας. Τα νησιά, για πρώτη φορά αποσυμφορήθηκαν από πρόσφυγες. Η πανδημία αντιμετωπίστηκε σχετικά καλά, ενώ η δημόσια τάξη παραμένει ένα από τα ζητούμενα για την κυβέρνηση. Η πανεπιστημιακή αστυνομία (αν και η λέξη “αστυνομία” ηχεί άσχημα για Πανεπιστήμιο) καθυστέρησε αδικαιολόγητα με συνέπεια τα παρατράγουδα που βλέπουμε ακόμη. Το οξύτατο πρόβλημα της “εισαγώμενης” ακρίβειας αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης…

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η κυβέρνηση κατάφερε σε λιγότερο από 3 χρόνια να επανεντάξει τη χώρα στον χάρτη της Ευρώπης με μια διπλωματία (φωτό, 3) που δρα γρήγορα και για την ώρα αρκετά αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση. Η χώρα έχει δημιουργήσει συμμαχίες εκεί όπου άλλοτε “αλώνιζε” η Τουρκία.

Η δε σταθερή στάση της στο ρωσοουκρανικό πόλεμο, ενίσχυσε την αξιοπιστία της σε ΗΠΑ και ΕΕ. Παρά τα αντιδυτικά συναισθήματα μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, η συμπαράσταση στην Ουκρανία έγινε κοινωνικά αποδεκτή.

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι, αναλογιζόμενοι την οικονομική κρίση (2009-2019) και την πανδημία που έφεραν τα πάνω κάτω στην ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση τα πήγε καλά, ειδικά στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας (Πιερρακάκης). Εκεί που χωλαίνει, όπως κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση, είναι η Παιδεία και η δημόσια τάξη. Αλλά, αυτά τα δυο απαιτούν σθεναρή πολιτική βούληση μη λογαριάζοντας κανένα πολιτικό κόστος. Υπάρχει τέτοιο σθένος; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε