"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αναλογίες εισβολής (Χ.ν., 23-6-22)

 

 

 

 

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ αύριο 4 μήνες από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου που αρχίζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο: Ένας πόλεμος φθοράς (όπως στο Αφγανιστάν) δεν συμφέρει στη Ρωσία και η συνέχιση του πολέμου με αυξανόμενη στέρηση ενεργειακών αγαθών για την ΕΕ, έχει κουράσει τα μέλη της (οικονομικά).

ΑΥΤΟΣ ο πόλεμος για πολλούς σχολιαστές, λόγω της έκτασής του, θεωρείται ως η πρώτη μεγάλη εισβολή και κατάληψη εδαφών ξένης χώρας στη γηραιά ήπειρο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πραγματικότητα δεν είναι ο πρώτος. Προηγήθηκαν το 1974 η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο (Αττίλας Ι και ΙΙ), μάλιστα με μεγαλύτερη κατοχή εδαφών (40%) από τον εισβολέα, κι ο καταστροφικός διαλυτικός πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του’ 90. Με τα γνωστά αποτελέσματα…

ΕΚΤΟΤΕ η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο, της οποίας η πρωτεύουσα Λευκωσία παραμένει διαιρεμένη και ένα μεγάλο τμήμα της βρίσκεται υπό κατοχή. Η εισβολή, τόσο στην Κύπρο και στη Γιουγκοσλαβία, όσο και στην Ουκρανία, παραβιάζει κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου.

ΚΑΘΕ εισβολή παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά ενός βάρβαρου πολέμου. Ουσιαστικά κηρύσσεται πόλεμος χωρίς αποχρώντες λόγους, αλλά με γελοίες αιτίες (Ουκρανία: “αποναζιστικοποίηση”, Κύπρος: προστασία Τουρκοκυπρίων κ.λπ.). Ακολουθείται από άπειρες καταστροφές πολιτιστικών στοιχείων της χώρας-θύμα (φωτό, 1), αλλά και από αμέτρητα εγκλήματα πολέμου με χιλιάδες άμαχους νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

 


Η ΕΝΝΟΙΑ της εισβολής είναι-και οφείλει να είναι- καταδικαστέα από όλη τη διεθνή κοινότητα. Οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα πρέπει να λογοδοτούν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να δικάζονται και να καταδικάζονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. (Στ.Γ.Κ.)

Μικρά της καθημερινότητας

-(υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης) Είναι προφανής η βίαιη αλλαγή στη ζωή μας με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Αλίμονο σε όσους “μένουν πίσω”, σε όσους αδυνατούν -και είναι πολλοί!- να συντονίσουν το “βηματισμό” τους με τα πλήκτρα του κ. Πιερρακάκη! Έχουμε ομοβροντία ηλεκτρονικών εξυπηρετήσεων από το σπίτι, έχουμε εθιστεί λόγω κορωνοϊού σε τηλεδιασκέψεις, τηλεργασία, τηλεραντεβού, τηλεξυπηρέτηση, τηλεπικοινωνία. Όχι μόνο εδώ αλλά και διεθνώς. Οι πολλοί που “μένουν πίσω” αποτελούν ένα σεβαστό αριθμό ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν και σ΄αυτές τις εκλογές. Τους σκέφτεται, άραγε, κανείς; (…) Για τους άλλους τους “μαθημένους”, έχει αλλάξει ο τρόπος επαφής τους. Δεν δείχνουν ανησυχία για τη ραγδαία μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, ούτε του εραυτού τους! Φυσικά, το μεγάλο ατού της ηλεκτρονικής επέκτασης παντού, ας πούμε των πληρωμών με τραπεζικές κάρτες, είναι η πάταξη των “ενδιάμεσων” και η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα έσοδα του κράτους και από σκέψεις για περιορισμό των εργασιμων ημερών!

-(τα πεύκα και το αλσύλλιο των Αγ. Αποστόλων) Μήπως ο δήμος Χανίων πρέπει να φροντίσει τα δέντρα του αλσυλλίου (φωτό, 2) από τα οποία μερικά αρχίζουν να ξηραίνονται; Καθώς και τη διαδρομή που ακολουθούν οι περιπατητές, οι αθλούμενοι αλλά και πολλές μητέρες με τα καροτσάκια τους;

Νομίζουμε πως θα έπρεπε αυτή-η διαδρομή- να τύχει μεγαλύτερης φροντίδας: ας πούμε κάποια διαπλάτυνσή της θα διευκόλυνε τους πάντες. Σημειώνουμε πως είναι ευτύχημα που οι δημόσιες τουαλέτες του χώρου -όπως επισημάνθηκε παλαιότερα από αυτές τις στήλες- έχουν ανακαινιστεί και είναι καθαρές.

-(γυναίκες στην πολεμική αροπορία) Άλλο ένα ανδρικό “κάστρο” πέφτει: οκτώ (8) οι απόφοιτες της Σχολής Ικάρων εφέτος από τις οποίες οι μισές είναι ιπτάμενες ενώ οι υπόλοιπες μηχανικοί αεροσκαφών. Όλες τους πέρασαν με επιτυχία τις απαιτούμενες δοκιμασίες και εντάσσονται πλέον στις μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας! Βρέθηκαν στη Σχολή Ικάρων, είτε επειδή από μικρές ήθελαν να γίνουν πιλότοι, είτε για να υπηρετήσουν την πατρίδα ως αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι αξιοθαύμαστες διότι πέρασαν από πολύ δύσκολες δοκιμασίες και δεν τα παράτησαν. Το να έχουμε γυναίκες πιλότους σε μια χρονική στιγμή που οι τουρκικές προκλήσεις, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και οι απειλές εναντίον της χώρας αυξάνονται κατακόρυφα, είναι ευτύχημα για όλους.

 

Εξάλλου η Πολεμική Αεροπορία ανανεώνει το στόλο της, εκσυγχρονίζεται, αναβαθμίζεται και θέλει φρέσκα μυαλά στους κόλπους της. Και τέτοια υπάρχουν (φωτό, 3). (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε