"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εθνικά αφηγήματα (Χ.ν., 16-6-22)

 

 

 

 

 

ΕΘΝΙΚΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ”

  • Προορισμός της γλώσσας των πολιτικών είναι να καθιστούν αληθοφανές το ψέμμα, νόμιμους τους φόνους, και να δίνουν την εντύπωση σταθερότητας σε ό,τι δεν είναι παρά αέρας”(George Orwell, 1903-1950)

Ι.-ΚΑΘΕ έθνος δημιουργεί τα “εθνικά αφηγήματά” του, ανάλογα με τις εποχές, τις συγκυρίες και τις πολιτικές ηγεσίες του. Έτσι, στοχοποιείται ο εν δυνάμει αντίπαλός του και διαμορφώνεται κατάλληλα η κοινή γνώμη για περίπτωση μελλοντικού πολέμου.

 

Η “ΜΕΘΟΔΟΣ” δεν είναι καινούργια ούτε πρωτότυπη. Ξεκινά από τους ομηρικούς χρόνους. Ας μη λησμονούμε πως η έννοια της “Μεγάλης Ιδέας” στη χώρα μας, είχε γεννηθεί πριν από την Επανάσταση του 1821. Κατά τον Ίωνα Δραγούμη μάλιστα, η “Μεγάλη Ιδέα” γεννήθηκε ευθύς αμέσως μετά την Άλωση(1453)[“Πάλι με χρόνια με καιρούς/πάλι δικά μας θά'ναι”]. Τον αντίκτυπο εκείνου του “αφηγήματος” βίωσαν οι προηγούμενες γενιές με τα θυελλώδη και δραματικά γεγονότα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

——–

ΙΙ.-ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ οι Τούρκοι, δεκαετίες τώρα, δημιουργούν δικά τους “αφηγήματα” [«Γαλάζια πατρίδα», “πατρίδα της καρδιάς” κ.ά.] τα οποία ως επί το πλείστον στρέφονται κατά της χώρας μας και της Κύπρου. Ιδιαίτερο είναι το πρόσφατο και με επίταση “νέο” αφήγημα περί «αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας» των νησιών μας: ένα εντελώς ανυπόστατο “αφήγημα” από τη στιγμή που, σύμφωνα με τη διεθνή συνθήκη της Λωζάννης (1923), κάθε νησί του Αιγαίου, πέρα απ’ τα τρία ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές, ανήκει στην Ελλάδα.

 

ΚΑΘΕ “εθνικό αφήγημα” οφείλει να εδράζεται σε επιχειρήματα, χάρτες, ιστορία, ντοκουμέντα, διεθνείς συνθήκες. Τα τουρκικά, ελλείψει σοβαρών επιχειρημάτων, τείνουν στον εκφοβισμό, σε απειλές και ύβρεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού! Εξάλλου, ποιος λησμονεί την “δοκιμασμένη” κρίση του 2020 στο Αιγαίο, τους αλαλαγμούς και τους συμβολισμούς με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος; Ποιος τρέφει αυταπάτες ότι ο Τούρκος, φύση κατεξοχήν φιλοπόλεμη και κατακτητική, δεν θα διστάσει να επιτεθεί, οποιοδήποτε τίμημα κι αν πληρώσει; Ποιος παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι Τούρκοι ανέκαθεν θριαμβολογούν για τις καταστροφές και ποτέ για τις πνευματικές τους “επιτυχίες” (όσες κι άν υπάρχουν); Πόσοι από μας -ειδικά οι της αντιπολίτευσης- αναρωτιούνται τι ακριβώς σημαίνει τουρκικός αναθεωρητισμός (ταυτόσημος με τον επεκτατισμό) και πόσα δεινά προαναγγέλλει (δίκην Πούτιν στην Ουκρανία) για την περιοχή μας;

 

ΟΠΩΣ και στη ρωσική περίπτωση, για τον Ερντογάν ο ορθολογισμός (διεθνές δίκαιο, διεθνείς συνθήκες) άραγε, δεν μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αφού επικρατούν αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες στο μυαλό του, με παραπομπές στο οθωμανικό παρελθόν; Ποιος αμφισβητεί τη φιλοδοξία του για “διόρθωση” (!) της Ιστορίας και την επιθυμία του να αλλάξει το status στα ελληνοτουρκικά; Βέβαια ό,τι προσπαθεί να επιτύχει, λόγω και της άθλιας οικονομικής κατάστασης της χώρας του, το “απευθύνει” έμμεσα κυρίως προς τις ΗΠΑ, μήπως τυχόν αυτές ανακόψουν τις ορέξεις του παρέχοντάς του ευκολίες αλλού!

… Εμείς, ούτως ή άλλως οφείλουμε να είμαστε συσπειρωμένοι, εν εγρηγόρσει, με ισχυρή δύναμη αποτροπής και με ενιαία εθνική γραμμή. (Στ.Γ.Κ.)

 

==============

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά, ως είθισται, κρατά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αποφεύγοντας να καταδικάσει τις έντονες τουρκικές προκλήσεις. Αντ’ αυτού καλεί τις δύο πλευρές (ουσιαστικά εμάς!) να λύσουμε τις διαφορές (!) στο Αιγαίο “με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης”. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

 

… Μα, σοβαρά μιλάει, ο κ. Στόλτενμπεργκ, για “πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης” γνωρίζοντας πως η Τουρκία εδώ και 46 χρόνια κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου; Σοβαρά μας προτρέπει σε διάλογο με τη “σύμμαχο” Τουρκία που ολοένα προσθέτει νέες απαιτήσεις εις βάρος μας; Δεν έχει ακούσει τίποτε για υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ή για το επαίσχυντο casus belli εναντιον μας; Είναι δυνατόν μια συμμαχία -το ΝΑΤΟ- να ανέχεται “αιτίες πολέμου” ανάμεσα στα μέλη της, χωρίς να παρεμβαίνει; Τί σόι “σύμμαχος” είναι μια τέτοια Τουρκία και τι σημαίνει “ίσες αποστάσεις” για σας (κατά Γ. Μάζη) κύριε Τούρκενμπεργκ;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε