"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ελλάδα, Κρήτη και τουρκικός αναθεωρητισμός (Χ.ν., 14-6-22)

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ

 

Ι.-Σύμφωνα με τις ειδήσεις (9/6), στο στόχαστρο της βουλιμίας του Ερντογαν μπήκε και η Κρήτη! Με τα ίδια επιχειρήματα ακριβώς που επικαλούνται ομοθυμαδόν πια οι Τούρκοι “αναλυτές”, δημοσιογράφοι, “καθηγητές”, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Μας κάνουν τη χάρη, λένε αυθαίρετα οι Τούρκοι, να έχουμε τη “χρήση” των νησιών (ακόμη και αυτών που πήραμε με αίμα) και όχι την “κτήση”, την κυριαρχία τους! Και επικαλούνται το… διεθνές δίκαιο που το χρησιμοποιούν “a la carte” σύμφωνα με τις εκάστοτε ορέξεις τους. Έτσι, ο πρώην υπουργός Μασούμ Τουρκέρ ισχυρίστηκε σε εκπομπή ότι “στην Κρήτη, σύμφωνα με τις συμφωνίες, δεν επιτρέπεται η ίδρυση βάσεων”! Για να συμπεράνει ότι “όταν ιδρύονταν -η Βάση της Σούδας- επειδή επρόκειτο για αμερικανική, παραμείναμε σιωπηλοί” (!). Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ από την πλευρά της βάζει κι αυτή στο στόχαστρο την Κρήτη υποστηρίζοντας ότι η Κρήτη «στρατικοποιείται πλήρως», προκειμένου “να στοχοποιήσει την Τουρκία”. Όπως και αν έχει η διαμορφούμενη κατάσταση, η “διασύνδεση” της κυριαρχίας των νησιών με την αποστρατιωτικοποίησή τους βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής επιχειρηματολογίας. Η Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο σε απειλές, λόγια και στρατιωτικές ασκήσεις. Προσπαθεί πάντα να θέτει και σε εφαρμογή τις ορέξεις της, ώστε να δημιουργεί “de facto” καταστάσεις (Ίμια). Η αμφισβήτηση των συμφωνιών που ορίζουν τις διμερείς σχέσεις και η αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, αποτελεί ένα ιδιότυπο στοιχείο συνέχειας στην τουρκική εξωτερική (αναθεωρητική) πολιτική που οι “σύμμαχοί” μας ανέχονται, δυστυχώς, εις βάρος μας.

 


ΙΙ.-Το ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε μια αλματώδη κλιμάκωση των αξιώσεων της Τουρκίας εναντίον μας: από τα ζητήματα καθορισμού χωρικών υδάτων (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας (τα μόνα πραγματικά ζητήματα), περάσαμε στις αυθαίρετες γκρίζες ζώνες, στο casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων, στο ξαναγράψιμο του διεθνούς δικαίου για το δίκαιο της θάλασσας και τώρα στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα μεγάλα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη! Ο κόσμος, με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο και τις ανακατατάξεις αλλάζει ραγδαία και η Τουρκία πιστεύει πως είναι τώρα η ευκαιρία να “ξαναγράψει” διεθνείς συνθήκες που δεν αλλάζουν παρά μόνο με πόλεμο. Βλέπει τη Ρωσία να περιφρονεί συνθήκες που έχει υπογράψει, παρακολουθεί την αδράνεια ΗΠΑ και ΕΕ, θεωρεί εαυτήν το “χαϊδεμένο παιδί” της συμμαχίας (ΝΑΤΟ), άρα μπορεί να “απαιτεί” από τους γείτονές της αναδιάρθρωση της γεωπολιτικής κατάστασης (Ιράκ, Συρία), με το πρόσχημα δήθεν της “τρομοκρατίας”. Η μόνη χώρα που την εμποδίζει στο να “προχωρήσει” στον αναθεωρητισμό της είναι η Ελλάδα… (Στ.Γ.Κ.)

=============================

Μικρά της πόλης και όχι μόνο

 

-(οδός Ακρωτηρίου προς αεροδρόμιο) Για όσους ταξιδεύουν με ιδιωτικό αυτοκίνητο τη νύχτα για το αεροδρόμιο (και όχι μόνο), η εμπειρία του ταξιδιού είναι μάλλον εφιαλτική! Μεγάλα διαστήματα του δρόμου- από τη στροφή των τάφων των Βενιζέλων και πέρα-, είναι πνιγμένα στο σκοτάδι. Στα υπόλοιπα πάλι, το φως είναι τόσο χλομό που κι εκεί οι οδηγοί αναγκάζονται να ανάβουν τα μεγάλα φώτα με κίνδυνο πάντα να συμβεί κάποιο ατύχημα. Η κατάσταση που δεν είναι τωρινή αλλά σχεδόν μόνιμη, δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για τα Χανιά που θέλουν και αύξηση… τουρισμού! Το αεροδρόμιο είναι η μία βασική πύλη εισόδου ξένων κι ο φωτισμός της διαδρομής για τα Χανιά είναι στοιχειώδες καθήκον μας. Κάτι που δεν λέει και πολλά πράγματα στους αρμόδιους! Φαίνεται πως στη χώρα “της φαιδράς πορτοκαλέας”, τα ανακλαστικά των υπευθύνων (υπάρχουν, άραγε;) κινούνται μόνον όταν έχουμε θανατηφόρες περιπτώσεις. Αν και ούτε και τότε αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη που του αναλογεί, “πετώντας το μπαλάκι” σε άλλους. Έτσι όμως, δεν γίνονται οι αναγκαίες και σωτήριες παρεμβάσεις! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

-(πεζόδρομος ή “αλσύλλιο”;) Τουλάχιστον μέχρι την προπερασμένη Δευτέρα (6/6), η εικόνα του πεζοδρομίου (Γιαμπουδάκη, Νεάρχου)) παρέμεινε όπως στη φωτογραφία (φωτό, 1).

Αγαπούμε το πράσινο, το προστατεύουμε, το περιποιούμαστε. Και μια από τις περιποιήσεις που ο δήμος Χανίων έχει ως υποχρέωση απέναντι των Χανιωτών, είναι και το κλάδεμα των δέντρων της πόλης, ώστε να διεκολύνονται οι πεζοί, έλληνες και ξένοι!

 

-(ένα κομψοτέχνημα) Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στους τάφους των Βενιζέλων, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του λειτουργού του και άλλων φορέων, παραμένει ένας απ΄τους πιο ωραίους τόπους προσκυνήματος και απόλαυσης μιας πανοραμικής θέας των Χανίων (φωτό, 2).

 

Η γαλήνη και η απλάδα του τοπίου το καθιστούν ελκυστικό για γάμους και βαφτίσια. Το εκκλησάκι κι ο περίγυρος χώρος είναι βαρυφορτωμένα σημεία από την ιστορία των επαναστάσεων στην Κρήτη (1897)-και όχι μόνο-λόγω και των εκεί τάφων των Βενιζέλων. Ένας πρόσθετος λόγος για επίσκεψη. (Στ.Γ.Κ.)

=================

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Το ότι ο Ερντογαν πατά σε δύο «βάρκες» (Ρωσία-ΝΑΤΟ/ΗΠΑ), είναι γνωστό… Αυτό που είναι απαράδεκτο, αν και η Τουρκία έχει αγοράσει τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 (και θα μπορούσε κάλλιστα να «θέσει σε κίνδυνο διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ»), είναι εκείνος ο ανεκδιήγητος κ. Σόλτεμπεργκ, ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ, που επιμένει να θεωρεί την Τουρκία “πολυτιμότατο” μέλος της συμμαχίας θεωρώντας πως έχει νόμιμο (legitimate) δίκαιο σχετικά με Σουηδία και Φινλανδία!

… Ε, αυτά βλέπει ο Ερντογάν και εξαπολύει κάθε μέρα (σε συγχορδία με την αντιπολίτευση) ένα όργιο παραληρηματικών επιθέσεων εναντίον μας. Το αν αποβλέπει στο εσωτερικό του ακροατήριο, ή αν εννοεί ακριβώς αυτό που λέει, θα το δείξει ο χρόνος και η υπομονή μας… Για την ώρα, “φωνάζει ο κλέφτης, να φύγει ο νοικοκύρης”!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 


Σχολιάστε