"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικρά πολιτικά… (Χ.ν., 7-6-22)

 

 

 

 

 

Μικρά πολιτικά…

 

-(περί “Γαλάζιας Πατρίδας”) Με τις πρώιμες υψηλές θερμοκρασίες είναι ωραίο να βγαίνεις έξω από την πόλη, στο ύπαιθρο ή στις παραλίες, και να απολαμβάνεις το θείο δώρο της φύσης.

 

Προχθές βρεθήκαμε να αγναντεύουμε την απέραντη γλαυκή κρητική θάλασσα (φωτό, 1): βαρκάκι στο βάθος με ένα ερασιτέχνη ψαρά, και δεξιά δυο αλίκτυποι βράχοι με γλαροπούλια να στεγνώνουν. Και να σκέφτεται κανείς πως αυτήν την απέραντη γαλάζια -αιώνες τώρα ελληνικότατη- θάλασσα, έρχεται ο Ερντογάν αυθαίρετα να μας πει πως ανήκει στην -άκουσον! άκουσον!-”Γαλάζια Πατρίδα” του. Και λες, μα από πού ως πού οι Τούρκοι, φύλο μογγολικής ή άλλης στεριανής ασιατικής φυλής καταγωγής, σχετίζονται με το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και το γαλάζιο χρώμα; Μια ζωή, θέλουν το αίμα να κυλάει, το κόκκινο να είναι λάβαρό τους, ο πόλεμος και η καταστροφή του πολτισμού του άλλου να είναι δόγμα τους, ο υποδούλωση δια της βίας να είναι επιδίωξή τους… Αλλά, αν το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος (Κύπρος) βαφούν με το κόκκινο της Τουρκίας του Ερντογάν, αλίμονο σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και την Ευρώπη…

 

-(μουσείο “Ειρηναίου” Γαλανάκη) Του χρόνου (2023) συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου και αξιοσέβαστου από όλους τους Χανιώτες Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίου (κατά κόσμο Μιχάλη Γαλανάκη). Ενός ανθρώπου που αγάπησε υπερβολικά τον τόπο-την Κρήτη, και τους ανθρώπους της. Πρόσφερε δε περισσότερα από όσα θα μπορούσε κανείς σε μια ανθρώπινης διάρκειας ζωή. Τα έργα του μιλούν καθημερινά παντού, η δε προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη και καθοριστική για την ανέλιξη του Νομού Χανίων και της Κρήτης…

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν τα Χανιά, από τη δική τους πλευρά, φάνηκαν τόσο γενναιόδωρα απέναντί του! Μήπως, ένα “Μουσείο Μητροπολίτη Ειρηναίου”, στην Κίσαμο, στην ΟΑΚ ή στα Χανιά λείπει; Είδαμε στη Μονή Τζαγκαρόλων (φωτό, 2) να υπάρχουν φυλαγμένα ορισμένα από τα άμφιά του και άλλα χαρακτηριστικά της ιεροσύνης του. Αλλά το τεράστιο έργο ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου δεν νομίζουμε ότι μπορεί να περιοριστεί σε ένα μικρό χώρο. Υπάρχουν σκέψεις από τους φορείς που διαχειρίζονται τη μνήμη του για κάτι ανάλογο; Κι αν ναι, μήπως είναι ευκαιρία με την επέτειο των δέκα χρόνων από την εκδημία του να γίνει κάτι;

 

-(πλατεία Μητροπόλεως, Χανιά) Αν πρέπει κάτι να τονιστεί, κυρίως για την περίοδο της πανδημίας, είναι ότι ο μητροπολιτικός ναός των Εισοδίων (χάρη στην πρωτοβουλία, νομίζουμε, του παπά-Στυλιανού), ήταν ανοικτός για τους πιστούς καθώς και για τους ξένους επισκέπτες της πόλης.

Πράγματι, εκείνες τις μέρες, αλλά και τις τωρινές με τον παράλογο πόλεμο στην Ουκρανία, η εκκλησία αποτελεί ένα καταφύγιο προσευχής και ικεσίας για όλους. Επιπλέον, ο αύλειος χώρος του (φωτό, 3), μόλις γείρει ο ήλιος καθώς και τις Κυριακές, γεμίζει από χαρούμενες παιδικές φωνές που βρίσκουν χώρο να εκτονωθούν, παίζοντας ή κυνηγώντας το ένα το άλλο!

 

-(λαϊκές, 2022) Οι λαϊκές (φωτό, 4) αποτελούν μια ανάσα για τα φτωχικά βαλάντια. Όμως, τόσο με την οικονομική κρίση και την πανδημία, όσο και κυρίως με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, τα προϊόντα τους έχουν πάρει την ανιούσα! Με την απορία των πελατών τους να συμπυκνώνεται: “Μα, εισαγωγής να ήτανε τα προϊόντα, πάλι θα ήταν φθηνότερα!” Οι περισσότεροι πωλητές ωστόσο δηλώνουν ότι τα προϊόντα είναι παραγωγής τους, άρα “κρητικά”!

 

Υπάρχει εξήγηση για την ακρίβεια τη στιγμή που μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν καμιά αναπροσαρμογή των αποδοχών τους, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις ομοβροντίες τιμών; (Στ.Γ.Κ.)

 

===================

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Όλοι μας διαπιστώνουμε ότι οι πρώτες εκατό ημέρες του ρωσοουκρανικού πολέμου έφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, κοσμοϊστορικές αλλαγές.

Για ορισμένους μελετητές καταρρίφθηκαν ορισμένοι μύθοι, όπως ας πούμε το “ανίκητο” του ρωσικού στρατού ή ότι η Ουκρανία ως έθνος… δεν υπάρχει!

Για άλλους, έγινε το… θαύμα: το ΝΑΤΟ απέκτησε “εγκέφαλο”!

Για τους πιο απαιτητικούς, είχαμε μια ανέλπιστη συμφωνία και συνοχή της Δύσης (ΗΠΑ, ΕΕ), ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει πιο γρήγορες αποφάσεις που ποτέ άλλοτε δεν θα έπαιρνε.

 

… “Ουδεν κακόν, αμιγές καλού”, όπως έλεγαν οι Αρχαίοι. Αλλά εδώ το κακό, δυστυχώς, στοιχίζει φωτιά, ατσάλι και απέραντα νεκροταφεία νεκρών ανάμεσα στους εμπόλεμους. Δυστυχώς…

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

================

ΟΙ ΠΩΤΕΣ 100 ΜΕΡΕΣ  ΤΟΥ ΡΩΣΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ :

Όλοι μας διαπιστώνουμε ότι οι πρώτες εκατό ημέρες του ρωσοουκρανικού πολέμου έφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Για ορισμένους μελετητές καταρρίφθηκαν ορισμένοι μύθοι, όπως ας πούμε το “ανίκητο” του ρωσικού στρατού ή ότι η Ουκρανία ως έθνος… δεν υπάρχει!
Για άλλους, έγινε το… θαύμα: το ΝΑΤΟ απέκτησε “εγκέφαλο”!
Για τους πιο απαιτητικούς, είχαμε μια ανέλπιστη συμφωνία και συνοχή της Δύσης (ΗΠΑ, Ε.Ε.), ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει πιο γρήγορες αποφάσεις που ποτέ άλλοτε δεν θα έπαιρνε….
«Ουδέν κακόν, αμιγές καλού», όπως έλεγαν οι Αρχαίοι. Αλλά εδώ το κακό, δυστυχώς, στοιχίζει φωτιά, ατσάλι και απέραντα νεκροταφεία νεκρών ανάμεσα στους εμπόλεμους.
Δυστυχώς…

 

 

 


Σχολιάστε