"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εκρηκτική περίοδος (Χ.ν., 2-6-22)

 

 

 

 

 

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

Ι.-ΔΕΝ είναι μόνο ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει, λόγω καλοκαιριού. Ούτε ότι ακριβαίνουν τα πάντα, λόγω πολέμου. Ούτε ακόμη ότι η ανθρώπινη ζωή έγινε ευτελέστατη (είτε ζεις σε μεγαλουπόλεις είτε στην επαρχία). Η κατάσταση είναι εκρηκτική παντού…

 

ΒΙΩΝΟΥΜΕ παρατεταμένα, εδώ και μια 15ετία, μια αλληλουχία κρίσεων. Για σκεφθείτε: η παγκόσμια οικονομική κρίση ξέσπασε το 2008, σάρωσε τον κόσμο, αλλά “έκατσε” στη χώρα μας! Διάρκεσε δέκα χρόνια, λόγω του αμέριμνου των κυβερνώντων μας (“άστο για αργότερα”!)· έφερε δε στο προσκήνιο όλα τα πιθανά “συστήματα” διακυβέρνησης της χώρας, αλλά ανεπιτυχώς (2009-2019).

ΥΠΟΣΤΗΚΑΜΕ μια τρομακτική “πτώση” αξιών, ανθρωπίνων σχέσεων, ιδεών και πεποιθήσεων, τόσο ως κοινωνία και κράτος, όσο και ως άτομα. Η χείρα βοηθείας των Ευρωπαίων (“άγρια μνημόνια”) θα αποσβεσθεί σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου. Τις ψυχολογικές όμως συνέπειες, θα τις ζούμε για δεκαετίες επί δεκαετιών.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ η παγκόσμια υγειονομιή κρίση (2019), με-ευτυχώς-σταθερή κυβέρνηση. Ο ΠΟΥ με τον συντονισμό του και τη γρήγορη κατασκευή εμβολίου, ελλάτωσε μεν τους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μας λύτρωσε όμως από την πανδημία. Όλες οι χώρες, και η Ελλάδα, βγήκαν “λαβωμένες” με χιλιάδες νεκρούς και οικονομικά προβλήματα… Τώρα έχουμε το πιο παράλογο που θα μπορούσε να συμβεί μεταπολεμικά στην Ευρώπη: έναν ανόητο, αδικαιολόγητο, εγωιστικό και φιλόδοξο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Με όλες τις συνέπειές του σε όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα: η ανθρώπινη μωρία και η μανία αυτοκαταστροφής στα ύψη…

 

ΙΙ.-ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΜΕ με την Τουρκία, η οποία μας απειλεί νυχθημερόν με πόλεμο! Μια ελληνο-τουρκική σύρραξη, θα είχε απρόβλεπτες και δυσμενείς συνέπειες για τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη Δύση. Όσο κι αν ο “πόλεμος” με την Τουρκία έχει αρχίσει προ πολλού “με άλλα μέσα” (υβριδικός), για την ώρα η έξαρσή του βρίσκεται στο λεκτικό, διπλωματικό και “διαδικτυακό” πεδίο. Οι Τούρκοι αμφισβητούν τα πάντα: Αιγαίο, ανατολική λεκάνη της Μεσογείου (Κύπρος)· απαιτούν “επιστροφή” των Δωδεκανήσων κι όπου να΄ναι θα ζητούν και την Κρήτη! Απλώνουν δίχτυα απαιτήσεων, με την ελπίδα του ελάχιστου κέρδους, αλλά κέρδους! Έτσι έμαθαν, έτσι εκπαιδεύονται, έτσι πορεύονται με την σκανδαλώδη ανοχή (ή μήπως και συνενοχή;) των “συμμάχων” μας…

 

ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ πως η ανάγκη αυτοσυντήρησης ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, θα συνεφέρουν τους “συμμάχους και εταίρους” μας, ώστε να αποσοβηθεί ένας επιπλέον πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και όχι μόνο να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση, αλλά και να μπει η Τουρκία στη θέση της! Δεν αρκούν ένας Macron κι ένας Μenendez... (Στ.Γ.Κ.)

 

============================================================

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ…

 

-(“Ερυθρός Σταυρός”, παράρτημα Χανίων) Αν υπάρχει μια συλλογικότητα που εργάζεται εντατικά και άοκνα (εξίσου με πολλές άλλες) στα Χανιά, αθόρυβα και αποτελεσματικά σε πολλούς και ποικίλους ανθρωπιστικούς τομείς, αυτή είναι ο “Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός” (παράρτημα) Χανίων. Δεν θα μιλήσουμε για την ουσιαστική προσφορά των τομέων του. Θα αναφερθούμε όμως, τόσο στην αθρόα συμμετοχή του κόσμου στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., όσο και σε μερικά υπερδραστήρια μέλη του πυρήνα του που ανέδειξαν το παράρτημα Χανίων ως ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Τονίζουμε επίσης ότι, εν καιρώ πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας όλων μας, με την εθελοντική προσφορά εργασίας πολλών μελών του, ανακανίστηκε και ομόρφηνε το νεοκλασικό κτήριο στη Νεάρχου (φωτό, 1) που ήδη είναι ιδιοκτησία του.

 


 

-(προμαχώνας) Ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, ευρισκόμενο μάλιστα στο κέντρο της, είναι ο ενετικός προμαχώνας. Ανεβαίνοντας κανείς στην κορυφή του (φωτό, 2β), έχει μια πανοραμική θέα των Χανίων. Χρόνια τώρα συζητιέται ο ευπρεπισμός και η τουριστική του αξιοποίηση.

Δυστυχώς, αντ΄αυτών, ο περιξ χώρος καταλαμβάνεται από τροχοφόρα που παρκάρουν παράνομα (φωτό, 2α), ο φωτισμός τη νύχτα είναι ανύπαρκτος, ενώ και τα σκουπίδια δεν λείπουν. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

  1. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
  2. Κύριε πρόεδρε,
  3. Οι Τούρκοι συνεχώς το “χαβά” τους: κάθε φορά που ζορίζονται αλλού, έχουν το Αιγαίο, τη Μεσόγειο, τα νησιά, τα Δωδεκάνησα (τώρα) κ.ά., για να δείχνουν τον “κουτσαβακισμό” τους. Ας πούμε, αν και οι ίδιοι έχουν αναπτύξει ολόκληρη στρατιά στις ακτές του Αιγαίου, αρνούνται την στρατικοποίηση των κυρίαρχων από τη χώρα μας νησιών που παραχωρήθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάννης (Ελ. Βενιζέλος, 1923).
  4. … Αγνοούν ηθελημένα ή κουτοπόνηρα, πως “ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται”; Στοιχειώδης νόμος αυτοπροστασίας μας!
  5. ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε