"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εν συντομία (και Με άλλα λόγια) Χ.ν., 26-5-22

 

 

 

 

 

Εν συντομία…

 

-(τα πεζοδρόμια) Οι πεζοί στα Χανιά, δεν υποφέρουμε μόνο από την απαράδεκτη στενότητα των πεζοδρομίων σε πάρα πολλά σημεία της πόλης· υποφέρουμε κι απ΄το γεγονός ότι πλειστάκις αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε στο δρόμο, λόγω κατάληψης του πεζοδρομίου από αυτοκίνητα, μηχανάκια και εμπορεύματα! Αντιστρέφεται έτσι η λέξη που αντί να έχει το νόημα του πεζόδρομου (δρόμος για πεζούς), γίνεται “εμπορευματόδρομος”… Ευτυχώς, για μια φορά τα ανακλαστικά του δήμου ανταποκρίθηκαν σωστά: αποφάσισε, επιτέλους, να βάλει κάποια τάξη ώστε να μπει τουλάχιστον ένα τέλος στην παράνομη ανάπτυξη εμπορευμάτων, τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών κατασκευών σε πεζόδρομους: “προκειμένου να απελευθερωθεί ο δημόσιος χώρος για τους πολίτες”. Δηλαδή ο δήμος πράττει το αυτονόητο, έστω και καθυστερημένα: είτε ελλείψει δημοτικής αστυνομίας, είτε για άλλους λόγους. Το πρόβλημα όμως για τον απλό πολίτη δεν είναι η στιγμιαία εφαρμογή μιας ούτως ή άλλως πρακτικής προβλεπόμενης από το νόμο. Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι η διατήρηση του μέτρου -με τη συνεχή συνεργασία δήμου και αστυνομίας- ώστε όχι μόνο να “επιβάλλεται η νομιμότητα” αλλά και να διατηρείται: “για να είναι ελεύθεροι και προσβάσιμοι οι δημόσιοι χώροι προς όλους τους πολίτες”, κατά τον δήμαρχο. Θα είναι;

 

-(ο απόηχος) Οι Τούρκοι έχουν λυσσάξει! Η υπέρ του αναμενόμενου επιτυχία της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ειδικά η εκπληκτική ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, αποτέλεσε “κάρφος” για τα μάτια του Ερντογάν και των συνεργατών του. Η απάντησή τους είναι τα συνεχή “barrages” παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Ελλάδας και οι λεκτικές προκλήσεις/ύβρεις του Ερντογάν που λέει πως ο Μητσοτάκης “δεν υπάρχει” γι αυτόν (ευτυχώς υπάρχει για μας!) Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή ελληνική πολιτική ηγεσία ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής (με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο) πως, η χώρα μας είναι με τη Δύση. Σε αντίθεση με την Τουρκία του Ερντογάν που εδώ και χρόνια “το παίζει σε διπλό ταμπλό”! Είναι δυνατόν να μη αντιλαμβάνεται κανείς πως με έναν τόσο επικίνδυνο και “κακό γείτονα”, δεν μπορούμε να είμαστε εκτός Δύσης, όπως διακαώς επιθυμούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και επιθυμεί το ΚΚΕ; Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μας θύμισε ότι επιλέξαμε τον ιστορικό δρόμο προς τη Δύση, διότι “εκεί ανήκουμε” (όπως έλεγε και ο γερο-Καραμανλής) και διότι ως μικρή χώρα απειλούμενη διαρκώς έχουμε ανάγκη ισχυρών συμμάχων.

 


 

-(οι εξετάσεις) Σε λίγο τις βασικές ειδήσεις, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, θα καλύψουν οι εξετάσεις των παιδιών (φωτό). Οι Πανελλήνιες έχουν περάσει από πλήθος τροποποιήσεων: ο κάθε υπουργός Παιδείας θέλει να αφήσει με τη “μεταρρύθμισή” του σ’ αυτές το στίγμα του. Ποιος λησμονεί τόσους και τόσους μεταπολιτευτικούς “φιλόδοξους” αλλά και άσχετους υπουργούς, επιτυχημένους ή “αποτυχημένους”; Εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας είναι το πιο “καυτό” και “υπουργοβόρο” υπουργείο! Απλά, κάθε ελληνική γενιά οφείλει να περάσει από τη δοκιμασία αυτών των εξετάσεων που αποτελούν και το πρώτο βήμα τριβής τους με τις απαιτήσεις της κοινωνίας στην οποία καλούνται να ζήσουν. Καλό διάβασμα, καλή ψυχοσωματική υγεία, ψυχραιμία και καλή επιτυχία…

 

-(οι Μικρασιάτες των Χανίων) Αν πρέπει να τονιστεί κάτι στη φετινή επετειακή χρονιά (1922-2022), είναι η έντονη, πλούσια και πολύμορφη παρουσία, με πολλά δημοσιεύματα και δρώμενα, των απογόνων των Μικρασιατών στα Χανιά. Ευχής έργο θα ήταν, με το τέλος των επετειακών εκδηλώσεων, η Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβει την έκδοση ενός συνολικού έργου της “αναμνηστικής” αυτης χρονιάς, ώστε να υπάρχει σε κάθε σχολείο ένα ντοκουμέντο από την “έξοδο”, την εξέλιξη και την παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων στην Κρήτη.

(Στ.Γ.Κ.)

 

===============

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Ο εκνευρισμός των Τούρκων εξαιτίας της ντοκουμενταρισμένης αποκάλυψης της τακτικής τους (έναντι Ελλάδας/Κύπρου), από τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, μεταφράζεται από αντιδιπλωματικά παραληρήματα των ηγετών τους: τόσο του Ερντογάν, όσο και του αντιπροέδρου Μπαχτσελί που…ενοχλήθηκε, λέει, από το ότι το Κογκρέσο “χειροκρότησε τον Μητσοτάκη… 37 φορές σε 42 λεπτά”!

Η παραπάνω ελληνική επιτυχημένη παρουσία φαίνεται πως επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας.

 

… Γι αυτό, όσο μας βρίζουν οι Τούρκοι -αυτός είναι ο τρόπος έκφρασης της πολιτικής τους όταν στριμώχνονται- μάλλον “καλά πάμε έξω”!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 


Σχολιάστε