"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το διαδίκτυο, ένα τρομερό όπλο!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ενός καταξιωμένου δημοσιογράφου, του Πάσχου Μανδραβέλη (Καθημερινή), τέθηκε στην εξέταση του μαθήματος Νεοελληνικής Γλώσσας στους μαθητές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, τους αποφοίτους του 2011, για τις εισαγωγικές εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίκαιρο και σημαντικο άρθρο-σχόλιο για την τεχνογνωσία της εποχής μας, αλλά και τις αντιφάσει ςτης σύγχρονης ζωής.

Στεκόμαστε σε μια παράγραφό του που εξειδικεύεται στην ουσία της προσβασιμότητας στην πληροφορία, στους κινδύνους της, αλλά και στο άγχος που αυτή δημιουργεί στα μέλη μιας κοινότητας:

“…Στον κυβερνοχώρο, οικονομικά και τεχνολογικά, όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο εκκίνησης. Στο διαδίκτυο, το άρθρο ενός δημοσιογράφου είναι εξίσου προσβάσιμο με το άρθρο ενός πιτσιρίκου. ∆ηλαδή, τα δίκτυα επικοινωνιών ισοπεδώνουν παλιές ιεραρχίες της βιομηχανικής κοινωνίας και απομένει να δούμε αν θα συνθέσουν νέες. Στον κυβερνοχώρο λειτουργεί καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του και τις δυνατότητές του. Αυτό όμως δημιουργεί έναν κατακερματισμό της εμπειρίας που τρομάζει πολλούς. Η κοινότητα χρειάζεται την κοινή εμπειρία για να είναι κοινότητα. Από την άλλη, όλη αυτή η πληθώρα διαθέσιμων πληροφοριών μετατρέπεται σε άγχος. «Πληροφοριακό άγχος» το ονομάζουν κάποιοι ψυχολόγοι: «να προλάβω να δω το ένα, να διαβάσω το άλλο, να μη χάσω το τρίτο, ώστε να μην είμαι εκτός θέματος και εκτός της κοινότητας όπου ζω και λειτουργώ». Αυτό το άγχος είναι λογικό να υπάρχει και να μεγεθύνεται, όσο μεγαλώνει το ποσό των πληροφοριών που όλοι έχουμε διαθέσιμες…”

… ΓΙΑ άλλη μια φορά επικαιρότητα και βίωμα συνέπεσαν σε ένα θέμα που καίει τις κοινωνίες μας, μια και το διαδίκτυο είναι τόσο αχανές που δεν συμμαζεύεται με τίποτε… Και φυσικά η χρήση του εναπόκειται στην ωριμότητα των χρηστών του, αφού κανένας νόμος δεν μπορεί να το απογορεύσει , ούτε και να το ποδηγετήσει.

Ναι, ζούμε μια κοινωνία της πληροφορίας, όχι όμως και της βαθιάς γνώσης που προέρχεται μόνο από επισταμένη μελέτη, στοχασμό και κρίση πάνω σ΄ένα θέμα.

Ζούμε ακόμη τη νηπιακή ηλικία της πληροφορικής…

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε