"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της πόλης και όχι μόνο… (Χ.ν., 5-5-22)

 

 

 

 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 

-(σκύλων περιττώματα) Μια βόλτα στην πόλη πάντα είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα τώρα την Άνοιξη. Με τα άνθη και τις ευωδίες από εσωτερικούς κήπους και μπαλκόνια…

Η εικόνα, λοιπόν, (φωτό, 1) ξαφνιάζει: από τη μια χαίρεσαι για την πρωτοβουλία του Δήμου, να τοποθετήσει, έστω και λίγους, έστω και όχι σε πολύ εμφανή μέρη διαδρομών, “συλλέκτες απορριμμάτων σκύλων”! Από την άλλη όμως, απογοητεύσαι από την κακή χρήση τους (κατάχρηση), αφού καταντούν σκουπιδότοποι.

 

Ορισμένοι μάλιστα από τους συμπολίτες μας, σνομπάροντας την προσπάθεια του δήμου, συμπεριφέρονται προκλητικά επιμένοντας στα παλιά, ή ισχυριζόμενοι ότι δεν κατάλαβαν την ειδική χρήση των μικρών αυτών “συλλεκτών” (φωτό, 2). Μήπως ο δήμος θα έπρεπε να γράφει πάνω στους συλλέκτες και στα ελληνικά τη χρήση τους-όχι μόνο στα αγγλικά; Στο κάτω κάτω, δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να γνωρίζουν αγγλικά ούτε κι ο δήμος απευθύνεται μόνο σε ξένους!

-(παλιά γεωμετρικά όργανα) Το να βλέπεις παλιά σχολικά εκπαιδευτικά εγχειρίδια (βιβλία), ή οποιαδήποτε όργανα (φωτό, 3) στα σκουπίδια, δεν είναι ό,τι καλύτερο!

Ειδικά για τη “μουσειακή” χρήση τέτοιων αντικειμένων υπάρχουν -νομίζουμε- ανάλογοι χώροι (και στα Χανιά). Ευχής έργο θα ήταν να μη πετιούνται αυτά, αλλά να παραχωρούνται στους ενδιαφερόμενους φορείς. Είναι κρίμα να … ανακαλύπτονται σε σκουπιδότοπους!

-(mini bus) Με Στα αναμενόμενα επίσημα εγκαίνια του νέου “Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων” τον Ιούνιο, μήπως ο Δήμος θα πρέπει να ξαναθέσει σε εφαρμογή μια ωραία ιδέα επί δημαρχίας Βιρβιδάκη Κυριάκου (2003-210), τη χρήση δηλαδή δωρεάν για το κοινό “mini bus” (φωτό,4);

Μια πολιτιστική “διαδρομή Μουσείων” διαδρομή μέσα στην πόλη (με χάρτη και πληροφορίες), θα ήταν πολύ εξυπηρετική. Που, έχοντας την αφετηρία της έξω από το δημοτικό κήπο (όπως παλαιότερα, επί της Τζανακάκη) τα μινι-λεωφορεία του δήμου θα μπορούσαν να διέρχονται Δημοτική Αγορά-Πινακοθήκη-Σπίτι Ελ. Βενιζέλου (Χαλέπα)-Αρχαιολογικό Μουσείο κ.λπ. Υπάρχει στη σκέψη του δημοτικού Συμβουλίου μια τέτοια επαναφορά; Θαγλυτώναμε από αυτοκίνητα, καυσαέριο, παράνομα παρκαρίσματα και συναφή προβλήματα.

(πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών) Δεκαετίες τώρα ο χώρος του λεγόμενου πάρκου “Ειρήνης και Φιλίας των Λαών” κάθε άλλο παρά… φιλικός είναι (φωτό, 5). Το τσιμέντο και η ακαλαισθησία κυριαρχούν, ενώ και η επικινδυνότητα για ανυποψίστος νέους και επισκέπτες καιροφυλακτεί. Με την φιλόδοξη ανακαίνιση του δημοτικού κήπου, υπάρχει περιθώριο για… ριζική ανακαίνιση και του πάρκου, ώστε αυτό να είναι πιο φιλόξενο και πιο πράσινο; Να μπορεί δηλαδή κανείς να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια μικρή όαση, μέσα στην πόλη; (Στ.Γ.Κ.)

 

=====================

Η ΑΓΙΑ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

 

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ γενικά, οι κυβερνώντες ή οι “εραστές” της εξουσίας (αντιπολίτευση), όσο πιο αόριστα μιλούν στο λαουτζίκο, τόσο πιο πολλά χειροκροτήματα εισπράττουν από αυτόν!

 

ΣΤΑ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ κόμματα, όπως πιο παλιά το ΠΑΣΟΚ, όπως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν συμβαίνει το ίδιο, όταν πρόκειται για εσωτερικό ακροατήριο.

 

ΤΗ ΔΙΕΚΡΙΝΙΣΗ κάνει η Λούκα Κατσέλη παλιά μας γνώριμη από το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα, και τώρα ως μέλος της “Κοινωνικής Συμφωνίας” (μια από τις πολλές νεο-συνιστώσες του διερυμένου ΣΥΡΙΖΑ, 2019). Η οποία τόνισε τα εξής στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (Απρ. ’22):

«Όσο ένα πρόγραμμα είναι γενικόλογο, οι διαφορές μεταξύ στελεχών ξεπερνιούνται. Όσο ένα πρόγραμμα γίνεται συγκεκριμένο, οι διαφορές γίνονται ορατές και η σύνθεση πιο δύσκολη. Ιδιαίτερα σε ένα αριστερό προοδευτικό κόμμα, όπου ο καθένας εκφράζεται ελεύθερα, ο κίνδυνος πολυφωνίας είναι οξυμμένος και μπορεί να υπονομεύσει την όλη προσπάθεια». Οι υπαινιγμοί για “προεδρικούς” και οπαδούς της “Ομπρέλας” είναι εμφανείς… “Το αντίδοτο, συνεχίζει η ίδια, σε όλα αυτά, είναι ένας συγκεκριμένος κώδικας δεοντολογίας με αυστηρές κυρώσεις σε όσους τον παραβαίνουν και συστράτευση γύρω από ένα πολιτικό πρόγραμμα που να είναι αρκετά εξειδικευμένο, ώστε να μην επιδέχεται διαμετρικά αποκλίνουσες ερμηνείες.

ΚΑΤΕΛΗΞΕ δε, με νόημα: «Όσοι δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτές τις αρχές καλύτερα να παραμείνουν ανένταχτοι παρά να υπονομεύουν εκ των έσω την όλη προσπάθεια»… Και οι έχοντες “ώτα” ας τα ακούσουν αυτά, ξεπερνώντας ατομικές φιλοδοξίες και “πισώπλατα μαχαιρώματα”… (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε