"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γαλλικές εκλογές/Ημέρα βιβλίου (Χ.ν., 28-4-22)

 

 

 

 

 

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

 

ΑΝΕΚΑΘΕΝ οι εκλογές στη Γαλλία αποτελούσαν πρόκριμα για τις επόμενες εκλογές στην Ευρώπη, φυσικά και για την Ελλάδα…

 

ΠΙΘΑΝΟΝ στα μάτια μας να φαίνεται “καθαρή” η νίκη του Μακρόν (58, 5%), αλλά το γεγονός και μόνο ότι η “μεταμφιεσμένη” σε αμνό άκρα δεξιά (Μαρί Λεπέν) κατόρθωσε να πάρει πάνω από 41% των ψήφων, όσο κι αν βαυακαλιζόμαστε ότι πρόκειται για ψήφους διαμαρτυρίας κατά του Μακρόν, ένα είναι βέβαιο: βρισκόμαστε μπροστα σε ένα “ανησυχητικό” φαινόμενο που θα μπορούσε να ανάψει φωτιές στην Ευρώπη. Επιπλέον, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι σοσιαλιστικά και αριστερά κόμματα δεν εμπνέουν πια, ενώ πολλοί λέει ψήφισαν Μακρόν “κρατώντας τη μύτη τους”!

ΔΕΝ ξέρω αν αυτές οι εκλογές δείχνουν ότι οι Γάλλοι απομακρύνονται από την ιδέα της ΕΕ, από τα ιδεώδη και τους αγώνες της χώρας για ισχυρότερη Ευρώπη. Τί διακυβεύτηκε; Η ειρήνη και η δημοκρατία (που πράγματι κινδυνεύουν κι από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο), η “ευρωπαϊκή” συνείδηση που είναι ακόμη αμφισβητήσιμη και “σπαργανώδης”, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η αλληλεγγύη και η ανεκτικότητα. Γενικά κινδυνεύουν μερικές από τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΕ, θέλουμε να πιστεύουμε, δεν είναι μόνο ένας οικονομικός χώρος, όπως τον παρουσιάζουν πολλοί εθνικολαϊκιστές/ευρωσκεπτικιστές εχθροί της. Είναι κυρίως μια ένωση χωρών με κοινές αξίες.

 

ΠΑΝΤΩΣ ένα είναι βέβαιο ότι αυτές οι εκλογές έδειξαν μια βαθιά διχασμένη χώρα και η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι σε θέση να καλύψει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στη χώρα. Έτσι, θα είναι μεγάλος κι ο αγώνας για τον Μακρόν να επανενώσει τη χώρα του, ως πρόεδρος “όλων των Γάλλων”, όπως υποσχέθηκε.

 

ΓΙΑ την Ελλάδα και την Κρήτη, οι γαλλικές εκλογές έχουν να κάνουν τόσο με την οικονομική και αμυντική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών-η Μεσόγειος και το Αιγαίο “φλέγονται” από τη συνεχή και αχαλίνωτη βουλιμία των Τούρκων- όσο και με τον τουρισμό. Μετά την ολέθρια πανδημία και τον δαπανηρότατο για τις τσέπες μας ρωσοουκρανικό πόλεμο, η έλευση τουριστών από ευρωπαϊκές χώρες είναι τουλάχιστον ευκταία. (Στ.Γ.Κ.)

==================

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΑΠΟ τις πιο σημαντικές διεθνείς ημέρες είναι αυτή της παγκόσμιας “γιορτής” του βιβλίου (23/4). “Στις 23 Απριλίου του 1696 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλοι συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας: ο δημιουργός του «Δον Κιχώτη», Ισπανός Μιγκέλ ντε Θερβάντες και ο εμπνευστής του θεατρικού έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», Ουίλιαμ Σέξπιρ”. Με αυτή την πρόφαση η UNESCO – από το 1995 – έχει αφιερώσει τη μέρα αυτή στο βιβλίο, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου (Γουτεμβέργιος), τιμώντας τους συγγραφείς και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την ανεκτίμητη συμβολή του διαβάσματος στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

ΣΗΜΕΡΑ περισσότερο από ποτέ, λόγω της διάχυτης τεχνολογικής ψευδοενημέρωσης, ό,τι είναι γραμμένο σε χαρτί (βιβλίο, εφημερίδα, περιοδικό) μάλλον περιφρονείται από τους νέους! Έτσι πιστεύεται… Κι όμως, από ένα σύντομο πέρασμά μας από την υπέροχα λειτουργούσα δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων, εντυπωσιαστήκαμε από τον μικρό “αναγνώστη” που απορροφημένος απολάμβανε ένα βιβλίο (φωτό, 1) αναπαυόμενος σε ένα “πουφ”! Σε αντίθεση, βέβαια, με κάποιο άλλο παιδί (φωτό, 2) που εξίσου απορροφημένο στην ανάγνωση, απολάμβανε το αγαθό που προσφέρει ένα βιβλίο επινοώντας τη δική του… άνεση επί του πεζοδρομίου!

 

 


ΔΕΝ έχει σημασία μέσα σε ποιο περιβάλλον διαβάζει κανείς. Σημασία έχει να υπάρξει ο “έρωτας” για την ανάγνωση από την παιδική ηλικία. Θεωρούμε τυχερά τα παιδιά που στην κατάλληλη ηλικία διάβασαν και τα κατάλληλα βιβλία. Κι εδώ χρειάζεται η παρέμβαση τόσο των γονιών και των δασκάλων, όσο και των βιβλιοθηκονόμων και του κράτους… Με τη ευκαιρία της ημέρας, εκείνο το ερείπιο στη γωνία Τζανακάκη-Ερωτοκρίτου που αγοράστηκε από το δήμο Χανίων για να στεγάσει τη “νέα” δημοτική βιβλιοθήκη, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Ή μήπως, το όλο έργο έχει παραπεμφθεί σε… αόριστο χρόνο; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

==============================

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Αν είχε κάποιο ενδιαφέρον το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό έγκειται στη διαμάχη των… προεδρίστας με τους… ομπρελίστας!

 

Λέτε οι διαφορές τους να… εξομαλυνθούν στις ψηφορίες της 15ης του Μάη; Αλλά, μάλλον εκεί θα δούμε ποιοι θα είναι οι… επικρατίστας!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε