"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της πόλης και όχι μόνο (Σχόλια, Χ.ν., 20-4-22)

 

 

 

 

 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 

ΕΓΑΛΗ εβδομάδα από χθες και η κανονικότητα κάπως επέστρεψε. Όχι μόνο επειδή πλήθος κόσμου κατακλύζει την αγορά, αλλά και επειδή οι εκκλησίες δέχονται πολύ κόσμο για ένα προσκήνυμα, ένα κερί. Κάθε μέρα είναι τόσο βαριά και πλούσια σε αναγνώσματα, ακρόαμα και θέαμα που κι ο πιο απαιτητικός (ή άπιστος!) θεατής του θείου δράματος, να ικανοποιείται ψυχικά. Μικρή εικόνα από την Κυριακή των Βαΐων στον περικαλλή και κατανυκτικό ναό των Αγίων Αναργύρων (φωτό, 2) να ετοιμάζεται…

 


 

-ΛΙΓΟ πιο έξω από την πόλη, στη Μονή Τζαγκαρόλων, μια από τις αξιολογότερες και πλουσιότερες ιστορικές Μονές των Χανίων, η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά (φωτό, 3) προσφέοντάς μας οσμές, εικόνες υπέροχες και υποσχέσεις ευφροσύνης.

 


 

-ΔΕΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ μόνο το υπέρ ειρήνευσης των εμπολέμων θαυμάσιο Πασχαλινό μήνυμα/έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου, από τη Ρώμη… Εντύπωση προκαλεί-ευτυχής συγκυρία, άραγε;- ότι 4 γυναίκες, η Σάννα Μάριν από τη Φινλανδία, η Μαγκνταλένα Άντερσον από τη Σουηδία, η Κάγια Κάλας από την Εσθονία και η Ινγκρίντα Σιμονίτε από τη Λιθουανία, όλες τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, είναι αυτές που κρατούν “σκληρή” γραμμή ενάντια στο Ρώσο πρόεδρο.

Λέτε, τελικά η καταλυτική παρουσία αυτών των γυναικών, να είναι αποτρεπτική για τα χειρότερα στην Ευρώπη; Το ελπίζουμε…(Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Αυτές τις μέρες των Παθών, με τη σύγκρουση του φωτός εναντίον του σκότους, βιώνουμε με αγωνία, όχι μόνο μια απάνθρωπη σύγκρουση στα πεδία των μαχών του ρωσοουκρανικού πολέμου, αλλά και στο αν θα επικρατήσει τελικά η δημοκρατία κι η ελευθερία ενός έθνους (Ουκρανία), ή ο αυταρχισμός ενός κόκκινου νεο-ολοκληρωτισμού (Ρωσία).

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε