"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γαλλικές εκλογές, σχόλια και μια διευκρίνιση (Χ.ν., 12-4-22)

 

 

 

 

 

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ KAI ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

 

ΑΝΕΚΑΘΕΝ οι γαλλικές εκλογές αποτελούσαν πρόκριμα και των… ελληνικών! Θυμηθείτε την άνοδο των σοσιαλιστών, πρώτα στη Γαλλία (Μιτεράν), έπειτα στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα (1981).

 

ΠΡΟΧΘΕΣ στη Γαλλία, ο α’ γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθη με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται! Εν μέσω, δηλαδή, κλίματος αβεβαιότητας για την Ευρώπη. Το κόστος ζωής ανεβαίνει. Η ενεργειακή κρίση έφερε την ακρίβεια παντού προκαλώντας μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Πλην του ουκρανικού, λοιπόν, τα κοινωνικά θέματα δεν έλειψαν από την αντιπαράθεση των υποψηφίων.

 

ΓΙΑ το δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου (Μακρόν-Λεπέν), ας μη το συζητάμε, διότι αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στους δυο: πρώτον, λόγω της απρόβλεπτης αποχής και δεύτερον, λόγω του τί θα ψηφίσουν τελικά οι ψηφοφόροι του αριστερού Μελανσόν (με το 20% περίπου). Έστω κι αν ο τελευταίος προτρέπει τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν “ούτε μια ψήφο” στη Λεπέν.

 

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, οι εκλογές έπαψαν να είναι “ιδεολογικές” και γίνονται -λόγω συνεχών κρίσεων- ρεαλιστικές: οι ψηφοφόροι κοιτάζουν πώς να επιβιώσουν και δεν τους ενδιαφέρει τόσο ποιος θα είναι στην κυβέρνηση!

 

ΚΑΙ οι πολίτες στην Ελλάδα της προεδρευομένης δημοκρατίας, ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι (άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι επιστήμονες κ.λπ.) απαιτούν -και θα απαιτούν- από τις κυβερνήσεις τους, αποτελεσματικές λύσεις στα οξυμμένα προβλήματά τους. Στη χώρα μας, αυτό που επιπλέον προέχει είναι να έχουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις: αρκετά με τις πιο ετερόκλητες μνημονιακές…συγκυβερνήσεις και τα βαριά μνημόνιά τους. (Στ.Γ.Κ.)

==================

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

-(ανοιξιάτικα Χανιά) Σιγά-σιγά η πόλη μπαίνει σε κάποια κανονικότητα προ-πανδημική. Ο τουρισμός αυξάνεται, η παλιά πόλη παρουσιάζει εντονότερη κίνηση και, χωρίς μάσκα πια οι περισσότεροι. Τα μαγαζιά αρχίζουν να δουλεύουν, ο κόσμος κυκλοφορεί πιο αμέριμνος… Φυσικά τα κρούσματα κρούσματα, αλλά και η ζωή ζωή! Τα Χανιά “φοράνε” πάλι τα ωραία χρώματά τους (φωτό, 1), με κάτι απριλιάτικα σύννεφα να σε ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους.

 

 

-(τον καιρό της φρίκης) Στο ολιγόλεκτο ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, “Μόττο στα “ποιήματα του Σβέντμποργκ” (σε μετάφραση Μ. Πλωρίτη, Θεμέλιο, 1983) συμπυκνώνεται ο κόσμος της φρίκης που καθημερινά αντικρίζουμε στις τηλεοπτικές οθόνες. Και οι πιο “άσπονδοι” φίλοι των Ρώσων, δεν περίμεναν ποτέ τόση απανθρωπιά από ένα έθνος που και το ίδιο υπέφερε πολύ και πολλά από τους ναζί Γερμανούς. Το χειρότερο είναι ότι βλέπουμε να εκφράζεται ένα ακατάσχετο μίσος εναντίον ενός γειτονικού και ομόδοξου λαού τους:

Τον καιρό της φρίκης/ θα τραγουδάμε ακόμη;

Ναι θα τραγουδάμε:/ το τραγούδι της φρίκης!”

 


Τον καιρό της φρίκης” (φωτό, 2) όπου αριθμοί θυμάτων, τρόποι θανάτων, βιασμοί και βάσανα δεν περιγράφονται, αλλά βλέπονται! Ο πόνος δεν συγκιννεί πια. Ανοσία δεν έχουμε υποστεί μόνο κατά της πανδημίας, ανοσία κυριαρχεί και στο έγκλημα που γίνεται στις γειτονιές και στους κοινωνικούς χώρους, στις πόλεις μας. Ανοήτως και ακρίτως “απολαμβάνουμε” ό,τι “φρικιαστικά” λένε τα κανάλια και οι… καταδικαστικές “αποφάσει” παρουσιαστών, δικηγόρων, ψυχολόγων κ.λπ. (Στ.Γ.Κ.)

 

=================

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Σγκλονιστική η μαρτυρία μιας ηλικιωμένης Ουκρανής, από τη Bucha των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου:

 

Ήταν σαν τους Γερμανούς. Μόνο που αυτοί μιλούσαν ρώσικα!”

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

=========================================================

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 

Διευκρίνηση/διόρθωση:

 

Στο χθεσινό “Περι-διαβάζοντας” [“Η δεύτερη ζωή του “ποιητή της πόλης”] (11/4//22), η παράγραφος στην γ’ στήλη της εφημερίδας (“Επιπλέον, σε μικρό της σημείωμα έκανε μια πρόταση που είναι και δική μας”) να αντικατασταθεί από την:

Μετά την ανάγνωση του ποιήματος από τον πρόεδρο του “Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας” κ. Κώστα Μουτζούρη, επισημάνθηκαν από τον ίδιο τα παρακάτω στους συνέδρους:

 

Αρχοντες και αρχόντισσες…, Σας ευχαριστώ”

(Ο συντάκτης του “Περι-διαβάζοντας” Στ.Γ.Κ., ζητά συγγνώμη τόσο από την κα Αγγελική Καραθανάση-Μανουσάκη (ποτέ η ίδια δεν θα έκανε ανάλογη πρόταση), όσο και από τον κ. Κ. Μουτζούρη, για τη σύγχυση.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  

 


Σχολιάστε