"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της πόλης και όχι μόνο (6-4-2022)

 

 

 

 

Της πόλης και όχι μόνο

-(χανιώτικη πρωταπριλιά)  Ακομη γελάμε με την επιτυχημένη φάρσα της εφημερίδας “Χ.ν.” (1 Απριλίου 2022, σελ. 3) να θέλει την επιστροφή των αιγάγρων που εκδιώχθηκαν από τον Δημοτικό Κήπο, στον αίθριο χώρο του Δημαρχείου της πόλης! Και όχι μόνον αυτό, αλλά να “σκαρφίζεται” και την “αποκοτιά” δυο δημοτικών αντιπολιτευομένων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι θέλησαν συνωμοτικά και “επιτήδεια” να… απελευθερώσουν τα αγρίμια για να δημιουργήσουν θέμα! [Οι πρωταπριλιάτικες φάρσες είναι επιτυχημένες όταν εμπεριέχουν και στοιχεία αληθοφάνειας. Ακόμη θυμάμαι (Θεσσαλονίκη) που μια τοπική εφημερίδα είχε παρουσιάσει σε φωτομοντάζ, πρωταπριλιάτικα, τον Λευκό Πύργο να ...γέρνει περίπου όπως ο Πύργος της Πίζας! Δεν υπήρχε Θεσσαλονικιός που να μη πήγε στην παραλία να διαπιστώσει το αστείο! Περίπου την ίδια εποχή, μια άλλη πρωταπριλιάτικη φάρσα (εγγλέζικη, BBC, 1957) έκανε το γύρο του κόσμου: στην Ιταλία, έλεγε, έγινε η πρώτη συγκομιδή... σπαγγέτι! Πιο συγκεκριμένα το BBC είχε ανακοινώσει ότι καρποφόρησαν στα σύνορα Ιταλίας-Ελβετίας... μακαρονόδεντρα (κάτι σαν τα λεφτόδεντρα των πολιτικών μας!). Μάλιστα, είχε και φωτογραφίες που έδειχναν... χαμογελαστούς αγρότες να μαζεύουν μακαρόνια από τα δέντρα! Χιλιάδες εύπιστοι Άγγλοι ζήτησαν να μάθουν πώς θα μπορούσαν να προμηθευτούν τον σπόρο (!) και να καλλιεργήσουν τα δικά τους μακαρόνια...]

Το πρωταπριλιάτικο των ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ (1-4-2022)

https://www.haniotika-nea.gr/sto-aithrio-toy-dimarcheioy-oi-aigagroi-toy-kipoy-meta-tis-antidraseis-ton-politon/

————————————————————————————————————————————-


-(η Μεγάλη Ιδέα) Η Ιστορία είναι πάνω απ’ όλα γεγονότα. Η ερμηνεία τους όμως, είναι θέμα των μελετητών/ιστορικών· η δε αποτύπωσή τους εξαρτάται από την ιδεολογική φόρτιση του φορέα: αριστερός ή δεξιός, κομμουνιστής ή σοσιαλιστής “ερμηνεύει” τα γεγονότα, ανάλογα με αυτό που θέλει να αναδείξει. Έτσι και η έννοια της Μεγάλης Ιδέας που κυριάρχησε από το προστάδιο της Ελληνικής Επανάστασης, διάρκεσε καθόλη τη μετεπαναστατική περίοδο και μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), ερμηνεύεται σήμερα κατά το δοκούν. Η Μεγάλη Ιδέα (απελευθέρωση όλων των ελληνογενών τμημάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) πραγματοποιήθηκε κατά το μέγιστο δυνατό, από τον μοναδικό σε ικανότητες διπλωματικών ελιγμών, προβλέψεων και έγκαιρων επιλογών στη διεθνή σκακιέρα, τον Εθνάρχη Ελ. Βενιζέλο (φωτό).

 

 

Τα Χανιά είναι πολύ τυχερή πόλη που, χάρη στον εμπνευσμένο Ειρηναίο τους, έχουν πάνω από 20 χρόνια τώρα, το αξιοθαύμαστο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελ. Βενιζέλος”. Είναι δε εξίσου τυχερά διότι τό Ίδρυμα έχει ως Γεν. Δ/ντή του, τον εξαίρετο, άοκνο και πάντα έγκυρο κ. Ν. Παπαδάκη (Παπαδή) που, όχι μόνο στον τομέα της πάση θυσία διατήρησης της μνήμης του Εθνάρχη κάνει τα πάντα, αλλά και ο ίδιος προσωπικά παρεμβαίνει, με σημαντικά και πλήρως τεκμηριωμένα άρθρα του, περί και δια τον Ελ. Βενιζέλο. Τόσο σε τοπικό επίπεδο (“Χ.ν.”), όσο και πανελλαδικό (“Κ”, 3-4-2022) αλλά και εκδοτικό. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


 

 


Σχολιάστε