"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Θεριακλήδες ερωτύλοι

ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ της φύσης του ανθρώπου, η παρακάτω είδηση:

“Το σβήσιμο του τσιγάρου… φουντώνει τη φλόγα του έρωτα!

Στα στέκια των εξόριστων καπνιστών νέες γνωριμίες, φλερτ και σχέσεις βρίσκονται προ των πυλών.  Δεσμοί συνενοχής, εγκαρδιότητας και κοινών ενδιαφερόντων που συχνά έχουν ερωτική κατάληξη.

Στη Νέα Υόρκη, στη Γηραιά Αλβιόνα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το φαινόμενο είναι ήδη ευρέως διαδεδομένο. Ονομάζεται smirting από τον συνδυασμό των λέξεων smoking (καπνίζοντας) και flirting (φλερτάροντας) και γεννήθηκε με τη ρητή απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανίδας κοινωνιολόγου και σεξολόγου Pepper Schwards, το 25% των σχέσεων που δημιουργήθηκαν τη χρονική περίοδο 2007-2008 στην Ιρλανδία -όταν εφαρμόστηκε επιθετική αντικαπνιστική πολιτική- προέκυψαν μέσω του smirting με… ερωτικά σινιάλα καπνού.

Στη χώρα μας οι κατατρεγμένοι των αντικαπνιστικών μέτρων φτιάχνουν πηγαδάκια, γνωρίζουν άλλους καπνιστές με τους οποίους εργάζονταν χρόνια στο ίδιο κτίριο χωρίς να έχει μιλήσει ποτέ ο ένας στον άλλον. Και κάπως έτσι, φουμάροντας στο πεζοδρόμιο, τα δαχτυλίδια καπνού μπορεί να γίνουν και δαχτυλίδια επισφράγισης μιας σχέσης…

Διάλογοι όπως: «Δεν πάμε να σμερτάρουμε κάτω;», «Είναι και ο ψηλός από τον τρίτο. Παραμονεύει πότε θα κατεβείς για να καπνίσει», έχουν αρχίσει δειλά δειλά να γίνονται πραγματικότητα. Και η μεταφορά του smirting στα ελληνικά δεδομένα πρόσθεσε ακόμη μία λέξη στο λεξικό της εγχώριας αργκό με τη δημιουργία του ρήματος «σμερτάρω»…

Τα ειδύλλια ανθίζουν στις πόρτες των γραφείων…

Μια απλή φράση όπως «Έχεις αναπτήρα; Πάμε έξω για τσιγάρο;» αρκεί για την πρώτη προσέγγιση ενός πιθανού ερωτικού συντρόφου. Δεν χρειάζεται κάτι πιο τολμηρό που μπορεί να σε εκθέσει. Όσοι επιδίδονται στη νέα συνήθεια, εξηγούν πώς «σμερτάροντας» γνωρίζεις πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους θα γνώριζες εάν καθόσουν με την παρέα σου μέσα στο μπαρ, ενώ κάποιες φορές είναι αρκετό το να βγεις έξω από τον χώρο που βρίσκεσαι για να καπνίσεις. Εάν ο άλλος ανταποκρίνεται, θα σε ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση, εάν απογοητευτείς, μπορείς να απορρίψεις διακριτικά τον υποψήφιο μετά το τσιγάρο παίρνοντας τον αναπτήρα σου και επιστρέφοντας στο μπαρ ή στο γραφείο.

Όλα δείχνουν πως η νέα μόδα έχει μέλλον. Η παλιά και δοκιμασμένη ατάκα «…έχεις φωτιά;» ξαναζεί τα μεγαλεία της στους δρόμους της Αθήνας…

 

…ΚΑΙ ΕΔΩ που τα λέμε, με το Μνημόνιο να μας τα έχει κόψει όλα-εννοούμε όλα!- πού καιρός για φλέρτ και ερωτικές αναπτύξεις, περιπτύξεις και  και λοιπές… νύξεις.

Ενώ με την απαγόρευση του τσιγάρου-όπου τηρείται-αναπτύσσεται μια άλλη σχέση μεταξύ των θεριακλήδων καπνιστών. Να είναι καλά, ο νομοθέτης!

Στ.Γ.Κ.

 


Σχολιάστε