"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“…Το μη χείρον, βέλτιστον” (Χ.ν., 25-1-22)

 

 

 

 

… ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ, ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ”

 

ΑΝΕΚΑΘΕΝ στην Ελλάδα ο δικομματισμός ευχόταν να μην υπάρξει τρίτο κόμμα που να σημειώνει άνοδο. Ένας τρίτος αντίπαλος πάντα αποτελεί την έκπληξη των εκλογών, όποτε κι αν γίνονται αυτές. Σήμερα ένας λόγος παραπάνω, με Ανδρουλάκη και ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

 

Ο ΑΠΑΡΑΣΑΛΕΥΤΟΣ δικομματισμός ζει και βασιλεύει, όσο υπάρχει ο παλαιοκομματισμός. Η αλληλοδιαδοχή των κομματων και άρα των “ημέτερων” σε καίριες θέσεις “των αρμών” της εξουσίας, θεωρείται κάτι το “φυσιολογικό” για τη δημοκρατία, όπως φυσικά την εννοούν τα κόμματα.

ΕΤΣΙ, ο δικομματισμός στη χώρα μας μεταπολεμικά εξελίχθηκε σε κλειστό σύστημα εξουσίας με την κατάληψη του κράτους και την γνωστή “πελατειακή δημοκρατία”. Της οποίας κύρια χαρακτηριστικά αποτελούσαν κι αποτελούν (ίσως σε μικρότερη μορφή σήμερα), η διαφθορά και η συναλλαγή. Για τα τελευταία είναι αναγκαία η δημιουργία υποβοηθητικών συστημάτων, όπως ο συνδικαλισμός, οι κομματικά “διορισμένοι” σε καίριες θέσεις (προϊστάμενοι, πρυτάνεις, δικαστικοί κ.λπ.), ο έλεγχος της αυτοδιοίκησης, του πλέγματος των υπηρεσιών κ.λπ.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, το μυστικό της “επιτυχημένης” αλληλοδιαδοχής είναι να αποδεικνύεις με επιχειρήματα ή συνθήματα όντας στην αντιπολίτευση, πως ο άλλος -το κυβερνών κόμμα- είναι χειρότερος από σένα! Ας πούμε, ισχυρίζεσαι πως ο άλλος είναι “επικίνδυνος” τόσο για τη διαχείρηση της πανδημίας όσο και για την ακρίβεια που μαστίζει, ενώ καμιά κουβέντα δεν κάνεις για σένα, το παρελθόν σου, ή άν έχεις προτάσεις, αν αξίζεις και γιατί να μπεις στη θέση του άλλου.

 

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, είτε κυβερνάς, είτε βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό “επιχείρημα”. Το να μην έχεις μάλιστα προτάσεις, είναι κι αυτό πολιτική στην Ελλάδα!

 

ΟΤΑΝ, με τον επαναλαμβανόμενο λαϊκισμό -”η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος!”, “είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν!”- πειστεί ο αφελής ψηφοφόρος πως “πράγματι” ο άλλος είναι χειρότερος, τότε οι “άψαχτοι” ψηφοφόροι μεταφέρονται εύκολα από το ένα κόμμα στο άλλο: πρόκειται για την κινούμενη “μάζα” ενός ποσοστού ψηφοφόρων που, μη έχοντας σταθερή ιδεολογία, πιστεύουν είτε στο συμφέρον τους είτε στο λεγόμενο “το μη χείρον, βέλτιστον” γι αυτούς.

 

ΕΙΝΑΙ το ποσοστό του (εκάστοτε) εκλογικού σώματος που με την ψήφο του “αποφασίζει” ποιος τελικά θα κυβερνήσει!

 

ΒΕΒΑΙΑ, σήμερα, μετά από μια οδυνηρή δεκαετή κρίση και εν μέσω μιας θανατηφόρας πανδημίας, θέλουμε να πιστεύουμε πως η ανοχή απέναντι στον ξύλινο πολιτικό λόγο, τον λαϊκισμό και τις παλιές τακτικές, δεν είναι πια ανεκτή. (Στ.Γ.Κ.)

===================

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ…

-(οι χιονισμένες Μαδάρες) Είναι ένα βουνό περήφανο που φτιάχνει και περήφανους ανθρώπους (φωτό, 1)… Πολύ σωστά από την παρούσα κυβέρνηση, “Τα Λευκά Όρη (Κρήτη), ο Ταΰγετος (Πελοπόννησος), το Σάος στη Σαμοθράκη, η Τύμφη και ο Σμόλικας στην Πίνδο (Ήπειρο) και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία εφεξής θα θεωρούνται “απάτητα βουνά” και θα προστατεύονται με ειδικό καθεστώς από κάθε είδους εκμετάλλευση”.

Σ΄αυτά θα απαγορεύεται ουσιαστικά κάθε παρέμβαση που θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους… Τα Λευκά όρη (επίσημη ονομασία της οροσειράς Μαδάρες), αν τα δεις στο γεωφυσικό χάρτη του νομού Χανίων, εκτείνονται σε τεράστια έκταση που αρχίζει ανατολικά από την Ασή Γωνιά και φτάνει δυτικά μέχρι την επαρχία Σελίνου. Μετρημένες και χιλιοτραγουδημένες πενήντα δυο κορυφές τους (φωτό, 1) που έχουν ύψος πάνω από 2000 μέτρα. Θα μας αντικρίζουν, έτσι ψηλά που βρίσκονται, με λίγη περιφρόνηση εμάς τους καμπίσιους, τους πεδινούς και τους παραθαλάσσιους! Οι Μαδάρες είναι αιωνόβιες, εμείς είμαστε οι περαστικοί. Και κάθε χειμώνα με το χιόνι, όπως καληώρα, έρχονται πιο κοντά μας: με το κρύο, τα χειμερινά αθλήματα, τις εκδρομές του Ορειβατικού, την ιστορία τους. Αξιολάτρευτα, πάντα αξιοσέβαστα, πανέμορφα.

 

-(χειμωνιάτικος χαιρετισμός):

-”Καλώς τες, μοβ και κόκκινες, χανιώτικες παπαρούνες (φωτό, 2) τ’ Ακρωτηριού, που γίνατε πια σπάνιο είδος με τα τόσα πάρκινγκ στ΄αεροδρόμιο!

 


-”Καλώς τηνε τη θαλπωρή του χειμωνιάτικου ήλιου που δυο ημέρες κρύβεται και πέντε μάς ζεσταίνει, και μαχμουρλίδικα “σηκώνει” την κάθε μέρα με ένα εκτυφλωτικό φως, πέρα για πέρα αναζωογονητικό (φωτό, 3).

 

 

(Στ.Γ.Κ.)

==========================================

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Λέγεται πως «με τα Rafale, η Ελλάδα αγόρασε ειρήνη»!

Σωστά, αν υποθέσουμε πως η λατινική ρήση Si Vis Pacem, Para Bellum (=εάν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο) αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα για μας: με έναν πολεμοχαρή και βουλιμικό γείτονα -την Τουρκία, έχουμε ανάγκη εξοπλιζόμενοι “να αγοράζουμε ειρήνη”…

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε