"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.ν., 20-1-22)

 

 

 

 

ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ!

 

Ι.-Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι ένα ιδιαίτερο γνώρισμα των Χανιωτών και το αποδεικνύουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις (πρόσφυγες, ΑμΕΑ, καρκινοπαθείς, συσσίτια, κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο, σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς κ.λπ.). Ο δε εθελοντισμός, εκπροσωπείται κυρίως από τον “Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό” και το παράρτημά του στα Χανιά, ένα από τα αξιολογότερα στη χώρα.

 

ΙΙ.-ΣΥΜΦΩΝΑ με την είδηση (“Χ.ν.”, 19/1), ο Δήμος Χανίων έθεσε σε λειτουργία, εδώ κι ένα χρόνο περίπου, μια δομή με την ονομασία “Κοινωνικό Πλυντήριο” (φωτό, 1)- του πρώτου στην Ελλάδα- με στόχο μια “ολιστική φροντίδα υγιεινής” σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Ο χώρος βρίσκεται επί της οδού Καραϊσκάκη και είναι έκτασης 110 τ.μ.

 

ΠΑΡΕΧΕΙ εντελώς δωρεάν βασικές υπηρεσίες υγιεινής φροντίδας σε άστεγους συμπολίτες μας, σε Ρομά και σε ωφελούμενους των κοινωνικών προγραμμάτων (ΚΕΑ, ΤΕΒΑ, Κοινωνικό Παντοπωλείο). Αλλά, και σε όσους άλλους πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Οι δημοτικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν: λουτρά για τη φροντίδα της ατομικής υγιεινής, πλυντήρια και στεγνωτήρια για την καθαριότητα/στέγνωμα ρούχων, ιματιοθήκη για δωρεάν προμήθεια ειδών ένδυσης, υπόδησης και λευκών ειδών. Παρέχεται, επίσης, πρόσβαση σε Η/Υ και τηλεόραση και διασύνδεση με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ευρωπαϊκός φορέας που βραβεύει τέτοιες πρωτότυπες δημοτικές παρεμβάσεις (“Bravo Sustainability week”) προς ανακούφιση των αδύναμων μιας τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμος Χανίων, με το έργο του «Κοινωνικό Πλυντήριο», αναδείχθηκε μεγάλος νικητής στην κατηγορία «Ανθρώπινα Δικαιώματα» στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική, μετά από την ψήφο 1032 πολιτών από όλη την Ευρώπη. Η βράβευση έγινε προχθές (18/1) στο Στρασβούργο και αφορά το έτος 2021. Αναδείχθηκε δε πρώτος στην επιλογή των πολιτών, έχοντας απέναντί του εξαιρετικά ενδιαφέροντα έργα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ευχόμαστε και σε άλλες πρωτιές, τόσο στην Κρήτη όσο και μέσα στην Ελλάδα. (Στ.Γ.Κ.)

==========================================

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ…

-(γείτονες και γειτονιές) Η πανδημία έχει αλλάξει τους τρόπους ζωής και συμπεριφοράς μας. Άς ελπίσουμε πως είναι προσωρινές. Ας πούμε, οι γείτονες στα μεγάλα κέντρα έχουν αποξενωθεί κατ’ ανάγκη λόγω του κορωνοϊού ή εξαιτίας της ακρίβειας. Δεν συμπράττουν με τους άλλους, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα τους… στοιχίσει ηθικά και υλικά! Ακόμη και για τα αυτονόητα (π.χ., επισκευές, θέρμανση κ.λπ. σε πολυκατοικίες) κάνουν το κορόιδο ή απέχουν ηθελημένα! Η κρυφή αυτή μιζέρια αναδύθηκε κατά την περίδο της οικονομικής κρίσης με τα αβάσταχτα μνημόνια και την άγρια φορολόγηση. Επικρατεί δυστυχώς ένας συνεχής αναγκαστικός συμβιβασμός με την… ψυχραιμία ή τη λογική, όταν ιδιαίτερα έχεις οικογένεια με παιδιά ή έχεις προβλήματα υγείας. “Υπομονή!”, λες. “Ποιος τρέχει τώρα στα δικαστήρια;” Δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο φθοράς των ανθρωπίνων σχέσεων ακόμη και μέσα στο “σπίτι” μας (κυριολεκτικά και μεταφορικά).

 


 

-(πανδημικά) Ο Covid-19 με τις πολλαπλές μεταλλάξεις του, όπως και τόσοι άλλοι ιοί και πανδημίες στην παγκόσμια ιστορία της ιατρικής, ούτε ανίκητος είναι ούτε άτρωτος. Το αποδεικνύει η επιστήμη που μάχεται, το επισημαίνουν καθημερινά οι ειδικοί. Όμως, δεν έχουμε μόνο υγειονομική πανδημία, Έχουμε και “πανδημία” ανοήτων! Η πραγματικότητα που ηθελημένα ορισμένοι-ακόμη και μεγάλων ηλικιών- δεν θέλουν να αποδεχθούν είναι ότι όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να νοσήσουμε, τούς είναι ακατανόητη! Όμως το ποσοστό νεκρών ανεμβολίαστων αυξάνει δραματικά. Ίσως αυτό κάτι να τους πει.

- (νέες γεωστρατηγικές πολιτικές) “Ένας νέος κόσμος παίρνει μορφή αυτή τη στιγμή” – υποστηρίζει ένας Τούρκος ιστορικός. “Ο παλιός κόσμος κατέρρευσε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά τώρα η Ρωσία δεν είναι τόσο αδύναμη όσο τη δεκαετία του ’90 και πλέον υπάρχουν και νέοι πρωταγωνιστές όπως η Κίνα, που και αυτή έχει τις φιλοδοξίες της για τη Μεσόγειο, αν δούμε σε τι επενδύσεις προβαίνει. Για αυτό και χρειαζόμαστε ευρύτερους ερμηνευτικούς συσχετισμούς, με την Ουκρανία, την Ταϊβάν, την Αφρική κ.ο.κ. Η Μεσόγειος δεν βρίσκεται σε έναν κενό χώρο…” Γι αυτό πιστεύουμε πως ένας πόλεμος στη γειτονιά μας είναι πολύ περίπλοκη και επικίνδυνη υπόθεση…

===============

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Μονότονη η αγωνία φίλων αναγνωστών: Η ταχυτάτη ηλεκτρονική ψηφιοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών σαρώνει προσθέτοντας επιπλέον άγχος στις παλιές γενιές. Οι οποίες εφεξής, ή “εκσυγχρονίζονται” βίαια, ή “εξαφανίζονται” πηγαίνοντας στα αζήτητα…! Έλεος!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 


Σχολιάστε