Κομματικές εφημερίδες (Χ.ν., 18-1-22)
Posted on 18 Ιαν, 2022 in Πολιτική | 0 comments
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
- «Είναι ευκολότερο να πολεμάς για τις αρχές σου, παρά να ζεις σύμφωνα μ΄αυτές» (Άλφρεντ Άντλερ)
Ι.-ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα υπέβαλε την παραίτηση του ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», Άγγελος Τσέκερης, σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο fb, ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας δεν είναι βιώσιμο.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ έγραφε, υπό τύπο δημόσιας εξομολόγησης (τρόπος όχι συνηθισμένος για κομματικά αριστερά στελέχη, μάλιστα ενταγμένα στον τομέα της ενημέρωσης) και τα εξής: «Λίγο κάτι σαν απολογισμός για την υπόθεση της Αυγής: Στην Αυγή ανέλαβα ως διευθυντής στα τέλη Απριλίου του 2018. Πίστευα ότι ανεξάρτητα από την γενικότερη κρίση του τύπου, η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν δραματικά υποτιμημένη. Επομένως, αν δείχναμε ενδιαφέρον και φροντίδα για την εικόνα και το περιεχόμενο της, ο κόσμος θα ανταποκρινόταν. Και ο χώρος θα αποκτούσε μια βιώσιμη, παρεμβατική και σοβαρή εφημεριδα όπως του αξίζει. Τα καταφέραμε; Όχι. (…)” Και στη συνέχεια εξηγεί τους λόγους της απόφασής του οι οποίοι άπτονται μιας αδήρητης οικονομικής πραγματικότητας για έντυπες εφημερίδες που εξαρτώνται από κόμματα.
ΣΕ ΜΙΑ εποχή στην οποία παγκόσμια δεσπόζει η “ενημέρωση” μέσω των social media όπου η “ηλεκτρονική δημοσιογραφία” γίνεται με “ταχύτατους”, “άμεσους” και άρα… αχώνευτους ειδησεογραφικούς όρους (απαιτείται χρόνος και πολλαπλή διασταύρωση μιας είδησης για να θεωρηθεί έγκυρη), η διατήρηση μιας κομματικής έντυπης εφημερίδας είναι εκ προοιμίου υπόθεση χαμένη! Ήδη, κομματικές-κυρίως “αριστερής χροιάς”- εφημερίδες στην ΕΕ (Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.) έχουν αναστείλει τις εκδόσεις τους υποκύπτοντας στη μη βιωσιμότητά τους.
ΙΙ.-ΤΟ ΜΕΛΟΣ του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Νίκος Μπίστης εκφράζει επί του θέματος ένα ρεαλισμό, με τον οποίο είμαστε βέβαιοι πως δεν θα συμφωνήσουν οι σκληροπυρηνικοί του κόμματος. Λέει μεταξύ άλλων (https://www.news247.gr/politiki/nikos-mpistis, 15/1/22): “… Και η πραγματικότητα είναι ότι η κρίση του γραπτού τύπου είναι αναμφισβήτητη. Πρώτα η ελεύθερη ραδιοφωνία και η τηλεόραση και μετά καταλυτικά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αχρήστεψαν την είδηση από τα έντυπα μέσα. Στη συνέχεια, τα Social Media – συνήθως με κακό τρόπο και λαϊκισμό- πήραν μεγάλη μερίδα από την μάχη των ιδεών. Για μια σοβαρή εφημερίδα γνώμης έμεινε χώρος -πολύ μικρότερος από πριν- τις Κυριακές. Το καθημερινό Βήμα έκλεισε, η Ελευθεροτυπία επίσης, η καθημερινή Καθημερινή ζορίζεται. Αν χειμάζεται ο έντυπος τύπος γενικά, ο κομματικός τύπος ειδικότερα έχει πανευρωπαϊκά πεθάνει και κατά την γνώμη μου κάθε προσπάθεια νεκρανάστασης του είναι μάταιη. (…)”
ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει. Η εποχή των “πάση θυσία” και με κάθε έντυπο τρόπο υποστηριζόμενων και κατευθυνόμενων ιδεολογιών, αριστερών ή δεξιών, παρήλθε ανεπιστρεπτί. (Στ.Γ.Κ.)
==========================
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (2021)
ΜΕ ΔΥΟ βραβεία που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα Χανιά, από την Ακαδημία Αθηνών:
α)Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Α΄ Τάξη των Θετικών Επιστημών), κατά το έτος 2021, απονέμήθηκε στον αρχιτέκτονα, ιστορικό βιβλιοθηκών και εκδότη Κωνσταντίνο Στάικο, για το σύνολο του διακεκριμένου εκδοτικού του έργου (φωτό, 1). Να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Στάϊκος είναι ένθερμος φίλος του “Μουσείου Τυπογραφίας” των Γιάννη και Ελ. Γαρεδάκη στα Χανιά, εξαιρετικά ενδιαφέρων ομιλητής-και συνομιλητής-κάθε φορά που επισκέπτεται την πόλη μας και παθιασμένος συλλέκτης σπανίων βιβλίων που αφορούν τις τυπογραφικές και εκδοτικές προσπάθειες των Ελλήνων, μετά την εφεύρεση της Τυπογραφίας. Η σπάνια συλλογή του φιλοξενείται στη μεγάλη Βιβλιοθήκη του “Κοινωφελούς Ιδερύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”. Και
β)Βραβείο της Ακαδημίας (Β΄ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών), άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, απονεμήθηκε στην Ελευθερία Ζέη (πολυγραφότατη ερευνήτρια) για το βιβλίο της «Καλλίνικος Κυριάκος Κριτοβουλίδης, Απομνημονεύματα του περί αυτονομίας της Ελλάδος Πολέμου των Κρητών». Τα “Απομνημονεύματα” του Κριτοβουλίδη είναι ένα σπουδαίο βιβλίο, ίσως παραγνωρισμένο από τους Κρήτες. Να σημειώσουμε ότι η καλή και επιτυχημένη τριμηνιαία εφημερίδα των Αρμένων “Η Ελευθερόπολις” (Ο Κριτοβουλίδης είναι Αρμενιανός) είχε την πρόνοια να ανρτήσει στο διαδίκτυο το βιβλίο του Κριτοβουλίδη (φωτό, 2) για όσους θέλουν να το διαβάσουν ή να το μελετήσουν:(https://www.armenoi.gr/index.php/kritovoulidis). (Στ.Γ.Κ.)