"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ένας χρόνος, μύριες λέξεις (Χ.ν., 6-1-22)

 

 

 

 

 

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ, ΜΥΡΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Το 2021 θα μείνει στην ιστορία, όχι τόσο για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, όσο για τις σημαδιακές φράσεις, λέξεις και καταστάσεις που αφήνει:

-Η πασίγνωστη αθλήτρια Μπεκατώρου ανοίγει το χορό για το ξέσπασμα του ελληνικού #MeToo, αποκαλύπτοντας το βάθος και το βάρος των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που υφίστανται πολλές Ελληνίδες σε γνωστούς χώρους.

-Με το έγκλημα στα #Γλυκά_Νερά και την Καρολάιν, ακολούθησαν άλλες 17 γυναικοκτονίες μέσα στο χρόνο.

κορωνοϊός, από τη μια μετάλλαξη περνάει στην άλλη, θέτοντας σε αγωνία κυβερνήσεις, πολίτες και λοιμωξιολόγους, ενώ στην ιατρική ορολογία μάθαμε για Rapid, Self, Μοριακό, Μαϊμού κ.ά. Τεστ!

 

 


-Στη ζωή μας μπήκαν βίαια οι ψηφιοποιήσεις του κ. Πιερρακάκη και τα Podcast, ενώ δεν έπαψαν και οι συνήθεις φυσικές καταστροφές με πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμικές δονήσεις και απώλειες περιουσιών.

-Τα ψώνια ξεκίνησαν να γίνονται με ραντεβού, απογορεύτηκαν οι άσκοπες μετακινήσεις, καθιερώθηκαν ψηφιακή ταυτότητα και πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ακόμη δεν καταλάβαμε ποια η διαφορά στο Click ‘n shop και στο Click away.

-Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε «Επίταξη της πατέντας των εμβολίων» (!), κυβερνητικό στέλεχος απαίτησε «Αυστηρό lockdown στη Δυτική Αττική» (!), ενώ από κακοκαιρίες περάσαμε από τον «Λέανδρο» στη «Μήδεια» και σε άλλες αρχαιοπρεπείς ονομασίες.

- Οι ουρές έφυγαν από τους κλειστούς χώρους και εγκαταστάθηκαν μονίμως πια στους ανοιχτούς: με βροχή ή ήλιο, αδιάφορο για τράπεζες, τηλεφωνίες κ.λπ.

-Στη θέση του ανεκδιήγητου Trump έχουμε Biden και Kamala, ενώ ο Erdogan παραμένει ακλόνητος

ο βιτριόλι επέστρεψε από τη δεκαετία του ’60, ενώ και το revenge porn” (=εκδικητικό πορνό) “άνθισε” στα ελληνικά ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Γνωρίσαμε επαναστάτες “ημιπιτσιρικάδες” (35 ετών) υιούς αριστερών πολιτικών, στερεοτυπικές επάρσεις καλλιτεχνών («Είμαι αρσενικό παλαιάς κοπής και, όταν μία γυναίκα μου λέει όχι, εγώ επιμένω» -Παύλος Χαϊκάλης), αλλά και «Επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» (κατά Αλέξη Κούγια)

-Το Sofagate, η.. προσφορά καναπέ του Ερντογάν στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έδειξε πόσο οι Τουρκοι λογαριάζουν την ΕΕ.

-Το Facebook έγινε #meta, μας προέκυψαν “μεταλλάξεις” της Χ.Α., τύπου «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», αλλά και «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»!

-Το ΚΙΝΑΛ-με Ανδρουλάκη-επιστρέφει(;) στο πάλαι ποτέ “ηρωικό” ΠΑΣΟΚ.

- Η -ηλεκτρονική ή όχι- απογραφή (2021) μάς έβγαλε λιγότερους από το 20011, γιορτάσαμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σχεδόν έγκλειστοι, οι τρομακτικοί αριθμοί κρουσμάτων πάντα στο προσκήνιο, αλλά τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν!

-Αν μη τι άλλο, “περι-διαβάσαμε” καλά (σ)το σπίτι βολτάροντας από δωμάτιο σε δωμάτιο. Και η ζωή… συνεχίζεται, έστω δειλά δειλά.(εικόνα, 1). (Στ.Γ.Κ.)

 

==============

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (;)

Η παρατεταμένη μεταπολεμική ειρήνη, η ασφάλεια και η καταναλωτική αφθονία που απολαύσαμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο 75 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει δημιουργήσει κοινωνίες τρυφηλές, ανέτοιμες και αδύναμες μπροστά σε κάθε νέο κίνδυνο, όπως μια πανδημία. Η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα και τα καλύτερα εθνικά συστήματα υγείας!

 


Οι συνεχείς και αυτονόητοι αγώνες για «περισσότερα δικαιώματα», μετά τη θανατηφόρα εμπειρία των κάθε είδους ολοκληρωτισμών (20ος αι.), οδήγησαν εμάς τους πολίτες σε «λιγότερες υποχρεώσεις» απέναντι του κοινωνικού συνόλου. Γι αυτό σήμερα, η λεγόμενη «ατομική ευθύνη» δεν ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά μας. Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να πιέζουν. Αντίθετα, σε περίπτωση ζωής ή θανάτου μιας χώρας θα έπρεπε να πιέζουν. Σε εποχές ανασφάλειας, οι λαοί επιθυμούν δυνατές κυβερνήσεις. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε