"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της πόλης και όχι μόνο (Χ.ν., 4-1-22)

 

 

 

 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 

-(ευχάριστο διάλειμμα) Ο καινούργιος χρόνος μπήκε σκορπώντας μια αισιοδοξία, έστω και λίγο παράταιρη! Ενώ τα κρούσματα με τον κορωνοϊό παραμένουν αμείωτα και η χώρα βρίσκεται στο έλεος της μετάλλαξης “Ο”, υπάρχει μια υποβόσκουσα παγκόσμια αισιοδοξία από πολλούς επιστήμονες ότι, το 2022 θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας! … Ωστόσο, κι ο καιρός συνηγορεί αισιόδοξα, μερικές μέρες τώρα, με τις αιφνίδιες μεταπτώσεις του: απαστράπτων ήλιος, ανεβασμένες θερμοκρασίες, κάτι σαν άνοιξη ή φθινόπωρο εν μέσω χειμώνι! Με ένα παλιό λιμάνι απίθανα φωτεινό (φωτό, 1), με ένα δημοτικό χριστουγεννιάτικο δέντρο “μόνο κι έρημο σε ξένο τόπο”, με πολύ κόσμο στους δρόμους και, επιτέλους, πολλά κρυφά χαμόγελα! Πιθανόν, πρόσκαιρα όλα αυτά, όμως αναγκαία ανάπαυλα στις “παγωμένες” ψυχές λόγω παρατεταμένης απομόνωσης.

 

-(θαυμάστε κράτος δικαίου!): Οι παλιοί συνταξιούχοι είχαν από το 2011 και εντεύθεν σχεδόν κάθε χρόνο αδικαιολόγητες, αυθαίρετες και αντισυνταγματικές αφαιμάξεις στις συντάξεις τους. Ήλθε κι ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου (2015) που έβαλε ταφόπλακα στις συντάξεις. Παρά τις προσφυγές στα δικαστήρια και τις δικαιώσεις τους, ουδέποτε το κράτος (οι εκάστοτε κυβερνήσεις), επέστρεψε στους δικαιούχους συνταξιούχους όσα επιδικάστηκαν. Και ιδού το χειρότερο: ας πούμε ότι ΜΟΝΟ για το ενδεκάμηνο 2015-2016 [όχι για το δεκάχρονο διάστημα της “Μεγάλης Λεηλασίας” (2012-2021)], ένας συνταξιούχος πήρε αναδρομικά το ποσό των 3.600 ευρώ. Έ, λοιπόν, με τις δύο τροποποιητικές δηλώσεις που υποχρεώθηκε να κάνει στο Ε1, τα ποσά αυτά προστέθηκαν στα εισοδήματα του 2015 και 2016 αντίστοιχα! Έτσι, προέκυψε επιπλέον φόρος 1.500 ευρώ! Δηλαδή, πήρε άτοκα 3.600 ευρώ και επέστρεψε με τη μορφή άγριου φόρου 1.500 ευρώ, ή το 41,4% (!!). Πώς λέγεται αυτό; “Σου κλέβω 100, σου επιστρέφω 1 κι από αυτό πάλι σου κρατώ το μισό”! Μιλάμε, δηλαδή για πολύ “κράτος δικαίου”!


 

-(γιορταστική πρόκληση) Η μίνι πρωτοχρονιάτικη συναυλία του δήμου Αθηναίων με τον Σάκη Ρουβά στο Λυκαβητό, διάρκειας περίπου 20 λεπτών (!) είχε κόστος πάνω από 200.000 ευρώ! Τέτοια “αρπαχτή”- και χωρίς κόσμο παρακαλώ!- μόνο στο Αμέρικα και στο ημέτερο Ελλαδιστάν γίνεται. Αν δε, έψαχνες στους γύρω δρόμους που δεν φωτίζονταν από το φανταχτερό πρωτοχρονιάτικο σόου, θα έβλεπες ένα περιθώριο φτώχειας, πείνας και δυστυχίας… Ναι! Ο Ρουβάς είναι επικοινωνιακός και συμπαθής για τους πιστούς του. Όμως, πρωτοχρονιάτικα δεν είναι και ό,τι καλύτερο να λές τέσσερα τραγούδια αμερικανόφερτα και σε στιλ Έλβις. Καλά, στα ελληνικά δεν υπάρχουν χριστουγεννιάτικα-πρωτοχρονιάτικα τραγούδια; Τόσος μιμητισμός και απαξίωση; Αλλά βλέπετε, με τα λεφτά των δημοτών, καλή είναι η λάμψη, η απαστράπτουσα διαφήμιση του δήμου, το δήθεν ενδιαφέρον για τη “διασκέδαση” του κόσμου, ουσιαστικά το φαίνεσθαι του δημάρχου, όπως παντού! Κι έτσι κι αλλιώς, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους. (Στ.Γ.Κ.)

==================

 

ΑΝΑΔΡΟΜΗ

 

ΕΧΟΥΜΕ ανάγκη να ανανεώνουμε κάθε χρόνο την ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο. Ακόμη και στις χειρότερες στιγμές μας, η ελπίδα μένει άσβηστη. Μέχρι την τελευταία πνοή μας.

 

ΕΔΩ και δυο χρόνια αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη αόρατη απειλή η οποία αφαιρεί κάθε μέρα ζωές από δίπλα μας. Το ευτύχημα είναι ότι η ανθρώπινη επιστήμη, σε λίγο σχετικά χρονικό διάστημα, βρήκε το αντίδοτο για την αντιμετώπισή της. Αν όχι ολοκληρωτικά, τουλάχιστον αποτελεσματικά.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ κατά της Covid-19 (φωτό, 2) και τις μεταλλάξεις της, αποτελεί περιφανή νίκη του ανθρώπου, της αλληλεγγύης των κρατών, του παγκόσμιου πολιτισμού. Οι πολιτικοί σχεδόν όλου του πλανήτη έθεσαν υπεράνω οτιδήποτε άλλου την ανθρώπινη ζωή. Την προστάτευσαν, έστω κι αν χρειάστηκε να νεκρώσουν για μήνες τα πάντα. Έστω κι αν ορισμένοι “πολίτες” (αντιεμβολιαστές) επιμένουν-και σήμερα-να ακολουθούν ριψοκίνδυνες (για τους ίδιους και τους κοντινούς τους) θρησκευτικοπολιτικές ιδεοληψίες.


 

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση παρέσχε δωρεάν σε όλους τους πολίτες της “το εμβόλιο της ζωής”. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς προτεραιότητες, χωρίς επιλογές. Και αυτό το σωτήριο δώρο, το επίτευγμα της ανθρώπινης εφευρετικότητας, αυτό που αναζητούν απελπισμένα οι λαοί της Αφρικής, δεν το θέλουν οι “αρνητές” των πολιτισμένων κοινωνιών μας, που διαδηλώνουν για να πεθάνουν!

 

ΕΙΝΑΙ ο ανορθολογισμός που κυριαρχεί σε ορισμένες τάξεις ανθρώπων. Όπως τους είδαμε με την οικονομική κρίση, όπως τους βλέπουμε και τώρα. Δυστυχώς, υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα τέτοιες περιπτώσεις (αρνητών των πάντων), είτε από… αντιπολιτευτική πρός την κυβέρνηση διάθεση, είτε επειδή πιστεύουν πως ό,τι πράττουν αυτοί, είναι και το σωστό! Όχι αυτό που πράττει η πλειονότητα του πλανήτη… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε