"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Των Ημερών (Χ.ν., 30-12-21)

 

 

 

 

ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

 

-(ο χρόνος) Ο χρόνος που χρησιμοποιούμε, με τις άπειρες υποδιαιρέσεις και ποικίλες ονομασίες του, είναι “κατασκεύασμα” του ανθρώπου. Μια ψευδαίσθηση δηλαδή, ώστε να τον αντιλαμβανόμαστε ως ένα σύνολο στιγμών που ζούμε σε συγκεκριμένο χώρο. Από αυτές τις στιγμές επιλέγουμε κάποιες ως σταθερά σημεία εναλλαγής του θεωρούμενου κυκλικού χρόνου “μας” (“Του κύκλου τα γυρίσματα…”): είναι οι στιγμές που αποκαλούμε “γιορτές” (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα κ.ά.) οι οποίες συνδέονται στενά, μέσω ενός “ορατού” ημερολογίου, με τις κυκλικές (εποχικές) εναλλαγές του χρόνου (Καιρός). Έχουμε ανάγκη από αυτές τις “εναλλαγές” του χρόνου, γιατί είναι αυτές που δημιουργούν την ιστορία, την παράδοση, τη μνήμη, τη χαρά και τη λύπη, την κοινωνικότητα, γενικά την αποδοχή και την αντίληψη της ύπαρξής μας.

 


 

-(οι δυο Άγιοι) Από τη μια είναι ο Σάντα Κλάους-Santa Klauss (παραφθορά του Saint Nicolas): Ροδομάγουλος, οπαδός της αφθονίας, χοντρομπαλάς, κατασκεύασμα της Coca-Cola (δεκαετία του 1930) και του Χόλιγουντ, αυθαίρετα κάτοικος του βορείου πόλου, γυροφέρνει όλο τον κόσμο με ένα έλκηθρο πουλώντας όνειρα, ελπίδες και κυρίως ένα σωρό (υπο)προϊόντα ως δώρα. Είναι θα λέγαμε ο παγκόσμιος πια Sanctus Catanaloticus που κάθε άλλο παρά αγιοσύνη κρύβει… Από την άλλη, εμείς, οι Ορθόδοξοι, έχουμε τον Αη-Βασίλη, αν και κινδυνεύει κι αυτός να εξαφανιστεί κάτω από το βάρος του άλλου. Στην αντίληψη των μικρών παιδιών μας μόνο στο όνομα διαφέρει από τον χοντρομπαλά Άγιο της δυτικής “πολιτισμένης” κοινωνίας. Ποιος, ας πούμε, μιλάει για τον Άγιο Βασίλειο (φωτό, 1), τον Καππαδόκη “άγιο των Γραμμάτων”, τον ισχνό άνθρωπο της προσφοράς, τον ιδρυτής της Βασιλειάδας, τον υποστηριχτή των φτωχών; (…) Αλλά βλέπετε, η δύναμη της οικονομίας τα σαρώνει όλα κι ο Άγιος που γιορτάζεται την Πρωτοχρονιά με ένα σωρό ονόματα, έγινε παγκόσμιο σύμβολο της καλοπέρασης, της καλοζωϊας και του ευδαιμονισμού μέσω της κατανάλωσης!

-(μια σκέψη για τον καινούργιο χρόνο) ”Μια και μόνη μικρή θετική σκέψη το πρωί, μπορεί να αλλάξει το χρώμα ολόκληρης της ημέρας μου. Σε ένα λεπτό, μπορώ να αλλάξω τη στάση μου, κι αυτό το λεπτό μπορεί να αλλάξει όλη τη μέρα μου. Ξυπνώντας το πρωί, χαμογελώ. Υπάρχουν 24 ολοκαίνουργιες ώρες μπροστά μου” [Thich Nhat Hanh, Τικ Νατ Χαν (1926-), Βουδιστής μοναχός και φιλόσοφος, 96 ετών)

… ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, με καλή υγεία. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

==========================

ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΝΤΕΣ-ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ

ΟΙ ΔΥΟ “αντίπαλες” συλλογικότητες που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια του χρόνου που φεύγει, και που ως φαίνεται θα κυριαρχήσουν και τον επόμενο (2022), ήσαν οι εμβολιασμένοι (και παντού μάσκες) (φωτό 2) και οι αρνητές του εμβολίου (φυσικά και της μάσκας).

 


ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ δεν είναι τα μοναδικά μας όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας. Όμως, κάθε όπλο, για να χρησιμοποιηθεί σωστά, χρειάζεται σωστή επικοινωνιακή διαχείριση και συνεχή ενημέρωση από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς. Η δε πολιτική ηγεσία, ας μη σκέφτεται πάντα με όρους πολιτικού κόστους. Είναι σαφές ότι αυτό στη χώρα μας δεν έχει συμβεί και πέρα από τις διαχρονικές παθογένειες της πολιτικής, έχει αναδειχθεί μια αδυναμία των θεσμών (αντιπολίτευση) να συστρατευτούν για το συμφέρον του συνόλου. Από την άλλη έχει κλωνιστεί επικίνδυνα η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος και την αξιοπιστία του.

ΣΕ ΑΥΤΟ, δυστυχώς, έρχονται αρωγοί τα ΜΜΕ, που βλέπουν την πανδημία, τους επιστήμονες, τις παλινωδίες της κυβέρνησης και τους εν συγχύσει πολίτες, ως μέσα ανάδειξης ή ενίσχυσης της ακροαματικότητάς τους. Στα social media, που είναι κατεξοχήν μέρη λαϊκισμού, την πρώτη θέση έχει η λογική του παρασκηνίου και οι “φωνές” που λένε πως κάτι κρύβεται πίσω από την πανδημία! Οι ήδη διστακτικοί πολίτες καταφεύγουν στο fb για να επιβεβαιώσουν τη διαμορφωμένη άποψή τους (θετική ή αρνητική)!

ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ, από τα τηλεοπτικά κανάλια ή το fb προκύπτει «διαμόρφωση» της κοινής γνώμης, είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Συνήθως ακούει και βλέπει κανείς ό,τι θέλει να ακούσει και να δει! Και είναι πιο εύκολο να διαβάζεις απόψεις αντιεμβολιαστών παρά καθαρά επιστημονικές, λίγο δυσνόητες, υπέρ του εμβολιασμού. Είναι στη φύση μας να θέλουμε να υιοθετούμε “συνωμοσιολογικές θεωρίες” κάθε φορά που οι επιστημονικές αποδείξεις μάς φοβίζουν, δεν μας συμφέρουν ή -και το χειρότερο- νομίζουμε ότι περιορίζουν τις ελευθερίες μας διογκώνοντας τις φοβίες και τις φαντασιώσεις μας.

Ας ελπίσουμε πως το 2022 θα επικρατήσει περισσότερη ενημέρωση και ορθολογισμός. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 


Σχολιάστε